Επιστρέφει ο εφιάλτης των lockdown

Λίγο πριν τον ερχομό του 2022, όλα θυμίζουν τους πρώτους μήνες του 2021 αναφορικά με την πανδημία.

Τις παραμονές του 2021 οι χώρες της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου ατένιζαν με αισιοδοξία το μέλλον για την επιστροφή στην ελευθερία και την κανονικότητα καθώς τα εμβόλια υπόσχονταν το τέλος της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γερμανία: Αυστηρότερους περιορισμούς εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

Ένα χρόνο μετά η παραλλαγή Όμικρον ανατρέπει τις εκτιμήσεις και φέρνει μαζί της καραντίνες και lockdown. Η απόφαση της Ολλανδίας να θέσει τη χώρα σε lockdown είναι χαρακτηριστική και για πολλούς αποτελεί προπομπό των εξελίξεων και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που ήδη συζητούν τη λήψη νέων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Τα 24.259 νέα κρούσματα κορωνοϊού άγγιξε η Ιταλία μέσα σε 24 ώρες

Προς το παρόν οι ηγεσίες των μεγάλων χωρών αντιμετωπίζουν την νέα παραλλαγή με αμηχανία. Η λήψη ταξιωδιτικών περιορισμών απέναντι στις χώρες της Αφρικής αποδείχτηκε αναποτελεσματικό μέτρο, καθώς η Όμικρον είχε ήδη φτάσει στην Ευρώπη με το μητροπολιτικό Λονδίνο να γίνεται το νέο κέντρο διασποράς.

Οι ειδικοί εκπέμπουν sos και μιλούν για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων και καλούν σε ενίσχυση των εμβολιασμών αλλά και ενίσχυση των συστημάτων υγείας, που παραμένουν σε όλη την Ευρώπη δύο χρόνια μετά την εμφάνιση του κοροναϊού ανοχύρωτα απέναντι σε μια κατάσταση πανδημίας, αν και σαφώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις χώρες.

Το μεγάλο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί με σαφήνεια ακόμα, είναι εάν η τρίτη δόση πλέον του εμβολίου μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε ποιο βαθμό απέναντι στην Όμικρον, καθώς οι δύο πρώτες δόσεις φαίνεται πως δεν επαρκούν.

Με αυτά τα δεδομένα, και καθώς όπως φαίνεται οι κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν έκτακτα και επείγοντα μέτρα ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, είναι πολύ πιθανόν να καταφύγουν στο μέτρο της καραντίνας όσο και να το ξορκίζουν και να το απεύχονται.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε