Αμβλώσεις

Βραζιλία: Απέτρεψαν 10χρονη θύμα βιασμού από το να κάνει έκτρωση

Κοινωνική έκρηξη έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η υπόθεση μιας 10χρονης εγκύου 22 εβδομάδων, θύμα βιασμού από το νότιο κρατίδιο της Σάντα Καταρίνα, την οποία απέτρεψαν από το να κάνει έκτρωση.

Ηχητικό απόσπασμα από την δίκη διέρρευσε και κυκλοφόρησε από το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων Intercept Brasil τον περασμένο μήνα, προκαλώντας κατακραυγή σε όλη τη Βραζιλία, όπου η άμβλωση σε περιπτώσεις βιασμού είναι νόμιμη.

Σύμφωνα με το Intercept Brasil, η μητέρα του κοριτσιού το πήγε στο νοσοκομείο, 2 μέρες αφότου συνειδητοποίησε ότι ήταν έγκυος. Ήταν 22 εβδομάδων και δύο ημερών στην εγκυμοσύνη της και το νοσοκομείο είχε την πολιτική να διεξάγει αμβλώσεις μόνο μέχρι τις 20 εβδομάδες.

Ο ομοσπονδιακός νόμος εξασφαλίζει στα θύματα βιασμού το δικαίωμα της άμβλωσης σε κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας συνιστά οι αμβλώσεις να διενεργούνται πριν την 22η εβδομάδα κύησης. Το νοσοκομείο, επικαλούμενο αυτήν ακριβώς την οδηγία, αρνήθηκε να υποβάλλει το παιδί σε άμβλωση, χωρίς δικαστική εντολή.

Η δικαστής, Ριμπέιρο Ζίμερ ρώτησε τη 10χρονη «αν ήταν πρόθυμη να κρατήσει την κύηση για δύο ή τρεις εβδομάδες ακόμη» ώστε να επιτρέψει στο έμβρυο να αναπτυχθεί. Σε μια χειριστική διαδικασία ρώτησε το παιδί αν μπορούσε να νιώσει το μωρό και αν ο βιαστής του θα συμφωνούσε να το δώσουν για υιοθεσία.

Έπειτα η δικαστής, σε άλλο ένα χειριστικό παραλήρημα, απευθύνθηκε στη μητέρα του θύματος.

«Όσον αφορά το μωρό, καταλαβαίνετε πως αν διακόψουμε την εγκυμοσύνη, το μωρό γεννιέται και το βλέπουμε να πεθαίνει;» τη ρώτησε με το ψευδές επιχείρημα. «Μπορείτε να το καταλαβαίνετε αυτό; Πως πρόκειται για τεράστια σκληρότητα; Πως το μωρό θα γεννηθεί και θα κλαίει μέχρι να πεθάνει;».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, το κορίτσι επανειλημμένως δήλωσε πως δεν θέλει να συνεχίσει την κύηση. Ωστόσο, υπό το βάρος της πίεσης, συμφώνησε στο αίτημα της Ζίμερ να περιμένει «ακόμη μερικές εβδομάδες» για να ενισχύσει τις πιθανότητες επιβίωσης του εμβρύου, για την περίπτωση υιοθεσίας.

Στην απόφασή της, η δικαστής εξίσωσε την άμβλωση με ανθρωποκτονία και έδωσε εντολή μεταφοράς του παιδιού σε ειδικό κέντρο, χωρίζοντάς το από την οικογένειά του για σαράντα ημέρες, ώστε να αποτραπεί «η μητέρα από τη διενέργεια της όποιας διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του μωρού».

Από την άλλη, οι αρχές του κρατιδίου υποστήριξαν πως η μικρή απομακρύνθηκε από την οικογένειά της όχι για την ασφάλεια του εμβρύου, αλλά στο πλαίσιο έρευνας για το αν δράστης του βιασμού ήταν κάποιο μέλος της οικογένειάς της.

Υποστηρικτές του δικαιώματος της άμβλωσης ανέφεραν στην Washington Post, ότι το περιστατικό έδειξε πόσο δύσκολο είναι για τις γυναίκες να κάνουν αμβλώσεις ακόμη και σε περιπτώσεις που τους επιτρέπεται νόμιμα. Η Human Rights Watch ανέφερε ότι στη Βραζιλία οι αμβλώσεις είναι νόμιμες σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή όταν η ζωή της γυναίκας βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μια έκτρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης.

«Αυτό που βλέπουμε στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου η άμβλωση ποινικοποιείται, πέρα ​​από το νόμο, δημιουργούνται εμπόδια που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην περίθαλψη», δήλωσε η Ντέμπορα Ντίζιν, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια που μελετά τα δικαιώματα στην άμβλωση. «Και οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι πιο εύθραυστοι, επηρεάζονται περισσότερο».

Η Washington Post ανέφερε ότι το κορίτσι έκανε τελικά έκτρωση στις 23 Ιουνίου, περισσότερο από ένα μήνα αφότου ζήτησε αρχικά τη διαδικασία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία διέταξε το νοσοκομείο να κάνει την επέμβαση. Το Associated Press ανέφερε ότι η δικαστική υπηρεσία εποπτείας της Βραζιλίας ερευνά την Ζίμερ για το περιστατικό. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση για την απομάκρυνσή της από το δικαστικό σώμα.

Εμπειρογνώμονες όπως η Ντίνιζ είπαν στην Post, ότι το περιστατικό θα μπορούσε να προμηνύει τι θα μπορούσε να συμβεί στις ΗΠΑ αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τον Roe εναντίον Wade.

«Όταν υπάρχει μια κατάσταση δικαστικής ανασφάλειας, όπως βλέπουμε τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με κάθε πολιτεία να αποφασίζει τη δική του πολιτική, αυτή η ανασφάλεια δημιουργεί ένα χώρο ώριμο για παραπληροφόρηση και φόβο», είπε ο Ντίνιζ.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γιάννης Λιγνάδης «σπάει» τη σιωπή του για τις κατηγορίες εναντίον του αδερφού του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε