Καθαρίζουμε το σημαντικότερο σπίτι της Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο

Οι «θαλάσσιες πυρκαγιές» απειλούν το μεσογειακό οικοσύστημα

Ορισμένα μέρη της Μεσογείου ξεπερνούν κατά 6 βαθμούς Κελσίου την κανονική για την εποχή του χρόνου θερμοκρασία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πυροδοτώντας φόβους ότι τα εύθραυστα οικοσυστήματα της θάλασσας υφίστανται το ισοδύναμο μιας «θαλάσσιας πυρκαγιάς» και μεταβάλλονται μόνιμα από την παγκόσμια θέρμανση.

Οι θερμοκρασίες του νερού ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο από τον Μάιο και έφθασαν στο ανώτατο όριο των 30,7 C στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Κορσικής το περασμένο Σαββατοκύριακο, που σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2022 είναι πιθανό να σημειώσει νέα ρεκόρ τόσο για την ένταση όσο και για τη διάρκεια του θαλάσσιου καύσωνα.

Σε αρκετές περιοχές της νότιας Γαλλίας αυτό το μήνα σημειώθηκαν ρεκόρ θερμοκρασιών αέρα, οι οποίες σε συνδυασμό με τους χαμηλούς ανέμους έχουν δημιουργήσει ένα στρώμα επιφανειακών υδάτων που είναι σημαντικά θερμότερο και πολύ βαθύτερο από το συνηθισμένο, λένε οι θαλάσσιοι οικολόγοι.

«Μια θερμοκρασία νερού 28 C ή 29 C μπορεί να αισθάνεται ευχάριστη για τους λουόμενους, αλλά είναι ανησυχητική για τα οικοσυστήματα της Μεσογείου», είπε ο Frédéric Denhez στο BFMTV. «Η Μεσόγειος αρχίζει να μοιάζει με την Ερυθρά Θάλασσα και τα είδη της δεν είναι προσαρμοσμένα σε αυτό».

Ο Ρουμπέν ντελ Κάμπο της ισπανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας είπε στη Le Monde ότι με τα ψυχρότερα βαθιά νερά να μην υψώνονται πλέον στην επιφάνεια, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Μεσογείου από «κοράλλια, οστρακόδερμα και ψάρια υποφέρουν πάρα πολύ».

Οι επιστήμονες θεωρούν τη Μεσόγειο ένα hotspot βιοποικιλότητας, που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% της επιφάνειας των ωκεανών στον κόσμο, αλλά φιλοξενεί περίπου το 10% όλων των θαλάσσιων ειδών. Η θάλασσα φιλοξενεί έως και 20.000 θαλάσσια είδη πανίδας και χλωρίδας, το 25% των οποίων είναι ενδημικά.

«Οι πιο προσαρμοστικοί οργανισμοί θα αντισταθούν – αν και μπορεί να γίνουν πιο αδύναμοι – προσαρμόζοντας τη φυσιολογία τους ή μεταναστεύοντας», δήλωσε η Emilie Villar, θαλάσσια οικολόγος με έδρα τη Μασσαλία. «Αλλά οι πιο αδύναμοι είναι πιθανό να χαθούν», είπε στην εφημερίδα La Provence.

Συνολικά, 700 μεσογειακά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, είπε ο Βιλάρ. «Εάν το σοκ διαρκέσει πολύ, ή αν το είδος είναι σταθερό και δεν μπορεί να μεταναστεύσει, άλλα θα καλύψουν το κενό – ή, εάν οι συνθήκες γίνουν πολύ σκληρές, η Μεσόγειος κινδυνεύει να εξαφανιστεί».

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες είχαν ήδη καταστρέψει έως και το 90% των πληθυσμών των κοραλλιών σε μέρη της Μεσογείου. Οι αχινοί και τα θαλάσσια σφουγγάρια έχουν επίσης επηρεαστεί άσχημα.

Ο Ντέιβιντ Ντίαζ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου είπε στη Le Monde ότι τέτοιοι καύσωνες των ωκεανών ήταν «το ισοδύναμο με υποβρύχιες πυρκαγιές, με την πανίδα και τη χλωρίδα να πεθαίνουν σαν να είχαν καεί».

Η ποσειδωνία ή το γρασίδι του Ποσειδώνα, που είναι ενδημικό στη Μεσόγειο και παίζει βασικό ρόλο για τα οικοσυστήματα αποθηκεύοντας CO2, έχει επίσης πληγεί σοβαρά, λένε οι επιστήμονες. Η κλίμακα της καταστροφής «δεν προκαλεί έκπληξη», είπε ο ωκεανογράφος Ζαν-Πιερ Γκατούζο.

«Βλέπουμε τόσο μια σταδιακή συνολική θέρμανση, η οποία οδηγεί σε μια σταθερή μετανάστευση θαλάσσιων ειδών, όσο και ξαφνικές περιόδους έντονης θέρμανσης, που προκαλεί σημαντική θνησιμότητα», δήλωσε ο Γκατούζο στο BFMTV.

Μια έκθεση της WWF πέρυσι διαπίστωσε ότι οι θερμοκρασίες του νερού στη Μεσόγειο αυξάνονταν κατά 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθιστώντας τη θάλασσα με τη μεγαλύτερη θερμοκρασία στον κόσμο.

Σχεδόν 1.000 εξωτικά είδη – συμπεριλαμβανομένων 126 ειδών ψαριών, πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά επεμβατικά και καταστροφικά για τον θαλάσσιο βιότοπο της Μεσογείου – είχαν ήδη μεταναστεύσει στη θάλασσα, ανέφερε η έκθεση, μερικά από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας για τη Μεσόγειο σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2018, όταν το νερό ανοιχτά της Μασσαλίας μετρήθηκε στους 6,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από τον εποχιακό μέσο όρο, ενώ ο μεγαλύτερος θαλάσσιος καύσωνας της θάλασσας που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής ήταν το 2003, που διήρκεσε από τις 3 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διαβάστε επίσης:

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε περίπτωση πνιγμού στη θάλασσα

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε