Πυρά αντιπολίτευσης στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές - Ζητούν παραίτηση

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις παραιτήσεις ΔημητριάδηΚοντολέωντος ζητώντας ακόμη και την παραίτηση του Κυριακού Μητσοτάκη.

Αυτός είναι ο νέος γγ του πρωθυπουργού – Αντικαθιστά τον Δημητριάδη

ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ: Υπάρχει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης

«Η παραίτηση Δημητριάδη και Κοντολέοντος αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία ενοχής του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε παρέμβασή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο κ. Δημητριάδης, και ο διορισμένος διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων –σε μια ΕΥΠ που υπάγεται στον πρωθυπουργό- και αυτή η υπόθεση δεν αφορά τον κ. Μητσοτάκη. Δεν έχουμε υπόθεση Δημητριάδη ή Κοντολέοντος, έχουμε σκάνδαλο Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η εξέλιξη αυτή είναι μια μεγάλη νίκη της ερευνητικής δημοσιογραφίας, των ανθρώπων που σήκωσαν αυτήν την υπόθεση, του ίδιου του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μίλησε για τις παρακολουθήσεις. Αλλά και μια μεγάλη απογοήτευση για όσους έκαναν ότι το θέμα δεν υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά.

«Η υπόθεση αυτή πλήττει με τον πιο βάναυσο τρόπο την ποιότητα της Δημοκρατίας. Το να παρακολουθείται δημοσιογράφος που ερευνά σκάνδαλα, το να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, να παρακολουθούνται πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη, είναι η πιο ύπουλη παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε ένα κράτος Δικαίου», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ζήτημα δημοκρατίας

«Την ίδια στιγμή όμως ορίζει και μια τεράστια ευθύνη για εμάς, να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας ώστε να δοθούν απαντήσεις. Η μέχρι στιγμής έρευνα δείχνει ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν κεντρικά, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το θέμα εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι ένας ακόμα, κορυφαίος, λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός «θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μέχρι αυτό το ζήτημα να ξεχαστεί, έχοντας τη βοήθεια της μιντιακής ομερτά».

«Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί και θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό εργαλείο για αυτόν το σκοπό», κατέληξε.​

Αλέξης Τσίπρας: Ομολογία ενοχής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ερωτηθείς για την παραίτηση του ΓΓ του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τόνισε:
«Η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του Πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει.
Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο ,το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

Μέρα25: Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνεται πως «ο,τι και να λέει η Κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του Πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς».

Επιπλέον τονίζουν ότι «ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια την δημοκρατία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25:

Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες «λίστες Πέτσα») μάς φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου. Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον Πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη.

Ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς.

Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια την δημοκρατία.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Μ. Κατρίνης: Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες

«Από σήμερα, οι πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργού είναι δεδομένες» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, o Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Δείτε την ανάρτηση του Μιχάλη Κατρίνη στο Twitter:

Σπυρόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απολογηθεί

Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha Radio 9.89» και τους δημοσιογράφους Αγγελική Λάζου και Τάκη Χατζή μίλησε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Αρχικά, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι «δέκα και πλέον ημέρες ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας προσπαθούσε να μας βγάλει τρελούς και ότι οι καταγγελίες του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη δεν ήταν σημαντικό ζήτημα για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς του τόπου. Οι σημερινές παραιτήσεις, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού αλλά και του επικεφαλής της ΕΥΠ αποδεικνύουν ότι οι καταγγελίες μας ήταν πραγματικές και πολύ σημαντικές. Και αγγίζουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι δεν μπορούμε να ξαναγυρίσουμε στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια, σε παρακολουθήσεις, σε ένα σκηνικό το οποίο θυμίζει άλλες εποχές».

«Περιμένουμε, άμεσα, να συνεχίσει η Δικαιοσύνη την έρευνά της και να φτάσουμε μέχρι το τέλος» υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Στη συνέχεια, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανέφερε: «Ο ελληνικός λαός ψήφισε στις τελευταίες εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας και όλη αυτή η πρακτική αδιαφάνειας και παρεμβάσεων στους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Για να μην έρθει, όμως, μια άλλη κυβέρνηση η οποία θα κάνει χειρότερες παρεμβάσεις και όλα αυτά τα οποία βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βγει και να απολογηθεί».

«Εμείς είπαμε να πέσει φως παντού» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη κυβέρνηση με τις συγκεκριμένες καταγγελίες, με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί και με τις προσπάθειες που έγιναν, στην ουσία να μην υπάρχει Δημοκρατία και Ελευθερία σε αυτό τον τόπο, γιατί εκεί οδηγούν όλα αυτά, δεν μπορεί να συνεχίσει. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσει τίποτα στο σκοτάδι. Θα κάνουμε τεράστια προσπάθεια να φτάσουμε στο τέλος αυτού του δρόμου. Και όλα να έρθουν στο φως για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός ποιοι προσπάθησαν να στήσουν όλη αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις Δημητριάδη, Κοντολέων δεν ακυρώνουν τις ευθύνες Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Ο Περισσός υποστηρίζει ότι από τις παραιτήσεις προκύπτουν νέα μεγάλα ερωτηματικά, χαρακτηρίζοντας «Ιφιγένειες» τους παραιτηθέντες.

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων επισημαίνει ότι: «Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις.

Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της «Ιφιγένειας» για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες».

Δείτε και την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ:

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε