Έργο Kiril Prashkov
Έργο Kiril Prashkov

Έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» | 8η Μπιενάλε

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί αφυπνίζουν τις αισθήσεις μας μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλουν με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Η έκθεση

Η Αλεξάνδρα Μαράτη, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου δημιουργούν έναν οριοθετημένο «Bιοδυναμικό Kήπο» εμπνευσμένο από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια της γης με την επιμελή φροντίδα τoυ χώματος, των σπόρων και της βλάστησης αποτελεί ένα μυστήριο με μεταφυσική διάσταση αλλά ταυτόχρονα είναι η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια. Στον «βιοδυναμικό κήπο» οι επισκέπτες βιώνουν την ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, η εγκατάσταση, που βασίζεται σε μελετημένα οικολογικά υλικά, προτρέπει τον θεατή να μεταφέρει θετική ενέργεια για την επίτευξη ανώτερης ποιότητας βλάστησης.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν στην εγκατάσταση «Συνεχίζεται… Χωρίς Τίτλο» (То be continued… Untitled) μας προσκαλεί σ’ έναν αισθητικά σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο που περιέχει εικόνες λουλουδιών και άλλων φυτών, πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία έχει εντάξει ως προσωπικό βίωμα τις οικολογικές καλλιέργειες, μεταμορφώνει τις φωτογραφίες της νεκρής φύσης και της άγριας φύσης σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οργανικό υλικό που παρακολουθεί τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας.

Ο Kiril Prashkov στην σειρά έργων που ονομάζει «Φυσικό Μοντερνισμό» (Natural Modernism) μεταγράφει με αυτό-ειρωνικό τρόπο γνωστά έργα της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα των Mondrian, Malevich, Duchamp, Magritte και Calder χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο και άχυρο. Με αυτή την φορμαλιστική αλλοίωση που επιτυγχάνει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας αμιγώς φυσικά πρωτογενή υλικά, τα έργα, αποκτούν μια απροσδόκητη χειροτεχνικότητα, μεταφράζουν την εικαστική γλώσσα και εν τέλει επιδρούν στην ίδια την πρόσληψή τους από τον θεατή.

Η έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση στο Μουσείο με τίτλο «Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» καθώς και το πνεύμα των πειραματικών αναζητήσεων στη φύση που έκαναν οι καλλιτέχνες των αρχών του 20υ αιώνα στη Ρωσία.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου
Υποστηρικτής έκθεσης: BIOS AGROSYSTEMS

Έργο Αλεξάνδρα Μαράτη - Άννα Βαδάκογλου
Έργο Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου

► Info

8Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης»
Διάρκεια: έως 21 Μαΐου 2023
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00-18:00,
Πέμπτη 12:00-20:00,
Δευτέρα κλειστά

Τελευταία είσοδος επισκεπτών: 30 λεπτά πριν από τη λήξη του ωραρίου

Αργίες: ΚΛΕΙΣΤΑ

25.12 Χριστούγεννα
26.12 δεύτερη μέρα Χριστουγέννων
01.01 Πρωτοχρονιά
06.01 Θεοφάνεια


Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, με εορταστικό πρόγραμμα


  • Το cityportal σας συνιστά πριν μεταβείτε σ έναν χώρο, να επικοινωνείτε μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρα και ώρα, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει ακύρωση, αλλαγή, ή αναβολή της τελευταίας στιγμής


  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη. Πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών, εκδηλώσεων με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε