Άγγελος Συρίγος

A. Συρίγος για Βιολογικό ΑΠΘ: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει. Η βία θα ξεριζωθεί»

«Η αστυνομία φύλαγε τον χώρο, τους εργαζόμενους που πήγαιναν για να φτιάξουν την βιβλιοθήκη και μετά έφευγε. Από ένα σημείο και έπειτα προβληματίζεσαι τι πρέπει να φυλάς. Θα φυλάμε και τα ντουβάρια πλέον. Η βιβλιοθήκη θα γίνει οπωσδήποτε, η βία θα ξεριζωθεί. Απλώς είναι κάτι το οποίο είναι εγγενές στο ελληνικό πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Άγγελος Συρίγος, σχετικά με τις καταστροφές στο Βιολογικό τμήμα του ΑΠΘ.

Η βία που στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να ξεριζωθεί θέλει δουλειά, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο. «Τα τελευταία δύο χρόνια, καταρχήν, επιτρέψαμε να μπαίνει η αστυνομία όπου υπάρχει πρόβλημα, αρχίσαμε και κλείναμε συστηματικά όλες τις καταλήψεις που υπάρχουν στα πανεπιστήμια, έκλεισε αυτή η κατάληψη που υπήρχε 35 χρόνια, στην Αθήνα είχαμε αντίστοιχα την κατάληψη του κτηρίου Γκίνη και την κατάληψη του Βανκούβερ. Κλείνοντας αυτά παύεις να έχεις τόπους συγκεντρώσεων αυτών των μπάχαλων μέσα στα πανεπιστήμια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Όσο αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ολοκληρώνει τώρα την εκπαίδευσή της, ανέφερε ο ίδιος. «Ξεκίνησε τέλη Ιανουαρίου και τελειώνει στο τέλος του Μαΐου. Θα είναι μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια» σημείωσε. Ωστόσο περιγράφοντας την πραγματικότητα, προσέθεσε «πείτε ότι υπήρχε η πανεπιστημιακή αστυνομία, το βράδυ σε έναν χώρο σαν το Αριστοτέλειο, πόσοι θα χρειάζονταν, 200-300 άτομα για να περιπολούν αυτούς τους τεράστιους χώρους; Επίσης η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι άοπλη, δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τύπους με βαριοπούλες, πάλι θα πρέπει να μπει η κανονική αστυνομία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι για να λύνει μικροπροβλήματα όταν υπάρχουν. Δεν είναι για να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό από σήμερα μέσα στους χώρους του Βιολογικού που χτίζεται η Θεσσαλονίκη θα είναι η κανονική αστυνομία».

Τέλος, σχολιάζοντας την χθεσινή ομιλία του Ρώσου Προέδρου, επισήμανε «η πραγματικότητα είναι ότι όλος αυτός ο πόλεμος είναι σχεδιασμένος στο μυαλό του Πούτιν. Επομένως κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει γιατί δεν ακολουθεί μια ορθολογική, γραμμική συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης:

Πρύτανης ΑΠΘ για τις ζημιές στο Βιολογικό: Η κοινωνία καταδικάζει τις εγκληματικές ενέργειες μειοψηφιών

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως