ΑΧΕΠΑ: Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Δηλώσεις Μπακιρλή

ΑΧΕΠΑ τοιχογραφία

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της έντονης πίεσης που ασκεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο κορωνοϊός. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γεμάτες, διασωληνωμένοι ασθενείς σε απλές κλίνες, αλλά και ένα προσωπικό εξουθενωμένο που επωμίζεται ένα ασήκωτο βάρος τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Η κατάσταση αυτή, επικρατεί και  στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με το ΑΧΕΠΑ να βρίσκεται και αυτό στα όριά του. Ενδεικτικό της ζοφερής αυτής πραγματικότητας,  είναι το γεγονός, ότι από την στιγμή που τα εξωτερικά ιατρεία μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, σχεδόν έναν χρόνο πριν και έως το καλοκαίρι του 2021, έπαψαν εξολοκλήρου να λειτουργούν. Μια κατάσταση όμως που αν και έχει περάσει αρκετός καιρός, φαίνεται να παγιώνεται καθώς έως και σήμερα τα εξωτερικά ιατρεία υπολειτουργούν.

«Στα όριά του το προσωπικό»

Όπως εξηγεί στο cityportal.gr η Ελένη Μπακιρλή, εκλεγμένο μέλος του ΓΣ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων αλλά και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, οι μονάδες είναι γεμάτες, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως μετά την εφημερία της Τρίτη (04/12), υπήρχαν 8 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

«Το σύστημα υγείας αλλά και οι άνθρωποι που το αποτελούνε όπως καταλαβαίνετε είναι στα όριά τους, καθώς δύο χρόνια ζουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Σκεφτείτε ότι το προσωπικό που έχει απομείνει μετά το μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων, είναι ήδη μεγάλο σε ηλικία και είναι κουρασμένο, είναι αποδεκατισμένο λόγω αφενός των αναστολών και αφετέρου από το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι νοσούν».

Ερωτηθείσα για την επάρκεια του προσωπικού  η κ. Μπακιρλή εξηγεί πως πάγιο αίτημα αποτελεί η μόνιμη πρόσληψη επιπλέον υγειονομικών καθώς όπως τονίζει «το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι του προσωπικού είναι επικουρικό, που όπως καταλαβαίνετε αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν την ίδια εμπειρία,  αλλά και από την άλλη, των περισσοτέρων οι συμβάσεις λήγουν τέλος Μαρτίου, χωρίς να ξεκαθαρίζεται το τι μέλλει γενέσθαι, με αποτέλεσμα να τους δημιουργεί μια ψυχολογία ιδιαίτερα βεβαρημένη».

Μεγάλη πληγή φυσικά στην παρούσα κατάσταση αποτελεί και το γεγονός πως χιλιάδες ανεμβολίαστοι υγειονομικοί σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν τεθεί σε αναστολή. Ένα ΕΣΥ το οποίο αποδείχτηκε υποστελεχωμένο ήδη προ πανδημίας και το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει την “πανδημία του αιώνα”, ξεκινά ήδη με μειωμένο προσωπικό.

«Από την αρχή είχαμε πει πως είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, αλλά από εκεί και πέρα η κυβέρνηση, με το να παίρνει μέτρα και να πετά έξω από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πάνω από 750 υγειονομικούς που είναι σε αναστολή, δεν οδηγεί πουθενά».

«Όπως βλέπουμε πια και με τη μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει είτε η Όμικρον είτε οι άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, αυτό που σώζει, είναι να γίνονται συχνά τεστ, τόσο σε εμβολιασμένους όσο και σε ανεμβολίαστους. Θα μπορούσαν κάλλιστα να γυρίσουν όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή και ας κάνουν κάθε μέρα τεστ πριν μπούνε στο νοσοκομείο».

«Δεν ισχύει πλέον η καραντίνα»

Εντύπωση όμως προκαλεί και η απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά τον χρόνο καραντίνας των υγειονομικών στις πέντε ημέρες, χωρίς να κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια τεστ μετά το πέρας αυτών των ημερών, με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς Ματίνα Παγώνη να δηλώνει δημόσια πως «είναι πολύ λίγες».

«Δεν ισχύει πλέον η καραντίνα. Δεν είναι μόνο οι 5 μέρες που εννοείται ότι είναι πολύ λίγο, είναι ότι αυτά ουσιαστικά είναι πρωτόκολλα υπερμετάδοσης, δεν είναι πρωτόκολλα για να ελέγξουμε την πανδημία», εξηγεί η κ. Μπακιρλή.

Διαβάστε: Διπλάσιοι άνθρωποι μεταδίδουν τον κορονοϊό την πέμπτη ημέρα μετά από θετικό διαγνωστικό τεστ σύμφωνα με Βρετανική μελέτη

«Στάχτη στα μάτια η επιστράτευση γιατρών»

Όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα αποτέλεσε και η επίταξη των υπηρεσιών ιδιωτών πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών γιατρών που έχουν την επαγγελματική τους έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την υπουργική απόφαση μάλιστα να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή (07/01).

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ανακοίνωσε πως κατόπιν συμφωνίας, οι ιδιωτικές κλινικές θα δώσουν 300 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την κ. Μπακιρλή «η κυβέρνηση βλέπουμε για ακόμα μια φορά να μας κοροϊδεύει γιατί ουσιαστικά εν καιρώ “πολέμου”, ο ιδιωτικός τομέας το μόνο που κάνει είναι να έχει θησαυρίσει. Γιατί δεν έχει κάνει επίταξη έτσι όπως πρέπει. Γιατί επίταξη σημαίνει επιτάσσω προσωπικό, επιτάσσω εγκαταστάσεις, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι τους αφήνω απλήρωτους. Μέχρι τώρα βλέπουμε ότι όλο το βάρος το έχει επωμιστεί μόνο το δημόσιο.

Έγιναν συμφωνίες σε ΜΕΘ όπως είχαν γίνει από την αρχή της πανδημίας, για περιστατικά non-Covid και από 800 ευρώ το χρεώνουν πλέον 1.600 το βράδυ. Από την άλλη δήλωσε πως θα διατεθεί το 10% των κρεβατιών των ιδιωτικών κλινικών. Μα δείτε λίγο τον πληθυσμό ο οποίος νοσεί. Τι μπορεί να είναι το 10% όταν πια όλα τα νοσοκομεία έχουν φρακάρει και έχουν γίνει μονοθεματικά.

Από τη μια πλευρά, το κακό με όλη αυτή την ιστορία είναι ότι βλέπουμε μόνο τα περιστατικά Covid. Τα χειρουργεία έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Σκεφτείτε τι νοσηρότητα υπάρχει με άλλα περιστατικά τα οποία έρχονταν προ της πανδημίας και τα οποία πλέον δεν έρχονται. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είναι; Και δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε έναν ιδιώτη γιατρό. Μάλιστα, αυτό το βλέπουμε. Ήδη τα άλλα περιστατικά που έρχονται είναι πάρα πολύ βαριά.

Από την άλλη, η επίταξη ιδιωτικών ιατρών είναι στάχτη στα μάτια. Γιατί ουσιαστικά οι ιδιώτες γιατροί αυτή τη στιγμή, αντικαθιστούν την πρωτοβάθμια φροντίδα που δεν υπάρχει. Αποσπά τον γιατρό της γειτονιάς ο οποίος όντως σε αυτή τη φάση ασκεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη, γιατί τα Κέντρα Υγείας είναι πλέον ανύπαρκτα όπως και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων τα οποία δεν λειτουργούν σωστά γιατί έχουν γίνει εμβολιαστικά κέντρα».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως