{ Βιβλία }

«Αέρα θέλει η πουτανιά» Πάνος Καζόλης (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

«Αέρα θέλει η πουτανιά» Πάνος Καζόλης (Τα αγαπημένα μας βιβλία)

Προτείνω τα καλύτερα βιβλία που διάβασα κ αξίζει να διαβάσεις: «Αέρα θέλει η πουτανιά» Πάνος Καζόλης, cityportal (τα αγαπημένα μας βιβλία)

«Ποιος ρώτησε αν η νύχτα έχει χρώματα; Ε, λοιπόν, ναι! Έχει! Πρώτα απ όλα το κόκκινο κι ύστερα το ροζ. Και το μπλε το γαλακτερό. Και το χρυσαφένιο κίτρινο. Όλα μαζί με ανταύγειες. Η νύχτα έχει και μυστικά, έχει και τους ανθρώπους της. Αρτίστες, μπάρμαν,μερακλήδες, θυρωρούς, λαμόγια και γκαρσόνια. Και περιμένει τους πελάτες της. Αέρα θέλει η πουτανιά! Όσο για το επάγγελμα; Καλλιτέχνες!»
 
Μέσα στον χώρο των πόλεων και του σύγχρονου πολιτισμού που δημιούργησε ο άνθρωπος, οργάνωσε και τις λειτουργικές εκφράσεις και συμπεριφορές του. Όχι μόνο στη συγκρότηση της οικογένειας, του κράτους και της θρησκευτικότητας, αλλά και πέρα από αυτά, στον χώρο της διασκέδασης και της ζωής στη νύχτα, έξω από το σωστό και το νόμιμο, εκεί όπου επικρατεί ο νόμος των club και των σύγχρονων μέσων διασκέδασης.
 
Εκεί μέσα, όπου συναντώνται η πορνεία με την αλητεία, ο ξεπεσμός, η εμπορία σάρκας και συνειδήσεων, αλλά και η αξία των δήθεν ευυπόληπτων προσώπων της κοινωνίας μας. Εκεί μέσα, όπου οι διαφορές δε λύνονται με υπογραφές αλλά με την μαγκιά, την «παληκαριά» και την χειροδικία. Εκεί μέσα όπου η κουλτούρα του περιθωρίου ανακηρύσσεται από εγνωσμένης αξίας συγγραφικές υπογραφές σε ροκ ζωή ή cult κατάσταση.
 
Είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Είναι οι νύχτες που ο ίδιος ο κόσμος μας δημιούργησε και βιώνει αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους του. Αυτούς που αγωνίζονται για το μεροκάματο και των άλλων που, για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθούν το μονοπάτι των ψευδαισθήσεών τους.
Το βιβλίο, επιχειρεί τολμηρά μια βαθιά τομή στο χώρο της νύχτας, χωρίς αγοραία γλώσσα και χυδαιολογίες αλλά με πνευματώδες χιούμορ, καθώς ο συγγραφέας γνωρίζει ότι η έλλειψη ηθών και η κερδοσκοπία πίσω από την παρανομία και την εκμετάλλευση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αποτελούν τον κανόνα. Στιγμές δυνατές, ρεαλιστικές, σατιρικές, όμορφα δοσμένες σε αυτοτελή επεισόδια - πρόκειται για σπονδυλωτό έργο - για μια «περιπλάνηση» που διαθέτει ιδιαίτερη «γοητεία» και που, σίγουρα, θα θυμάστε.

«Αέρα θέλει η πουτανιά»  Σε ποιους προτείνω το βιβλίο

Το προτείνω σε αναγνώστες που δεν έχουν ιδία άποψη για τον κόσμο της νύχτας.
Σε αναγνώστες που γνωρίζουν από προσωπικά τους βιώματα τι σημαίνει η έκφραση «όποιος στη νύχτα περιπατεί, λάσπες και σκ.. πατεί».
 
Σε αναγνώστες που αρέσκονται να βυθίζονται σε περιπέτειες περιθωρίου όντες ασφαλείς στο παρασκήνιο, σε κείνους που σεργιάνισαν στα σκοτεινά υπόγεια και στις θορυβώδεις πίστες αναζητώντας μια κατασκευασμένη ικανοποίηση από κινηματογραφικές εικόνες ή αφηγηματικές προσλαμβάνουσες, σε κείνους που η περιέργεια για την άλλη διάσταση της νυχτερινής διασκέδασης σκόνταψε στα «μη» και στις όποιες αναστολές.
 
Τέλος, το προτείνω στους «καταναλωτές» λογοτεχνικού συγγράμματος που παρουσιάζει σκωπτικά ή και ρεαλιστικά την αυθεντική λαϊκή πουτανιά των ημερών μας, όπως τις περιέγραψαν στον καιρό τους σπουδαίοι συγγραφείς σαν τον Ιωάννου ή τον Χριστιανόπουλο, τον Αχιλλέα Θεοφίλου , τον Σκούρτη ακόμα και τον Χρονά και τον Θωμά Κοροβίνη.
Το βιβλίο διατίθεται και σε PDF λήψη. Σαφώς, μπορεί να διασκευαστεί και για το
θέατρο
.
Ο Πάνος Καζόλης είναι γέννημα της Μύρινας του Αιγαίου αλλά μεγάλωσε στην Καβάλα.
Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ξαφνικά παράτησε τα πάντα και βάλθηκε να ταξιδεύει στον
κόσμο. Αρκετά χρόνια μετά, όταν το πάθος του καταλάγιασε, επέστρεψε στην πόλη του και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Εκεί ζει μέχρι σήμερα παντρεμένος με τη χορογράφο Γκαμπριέλα Καζόλη. Δύο δικά του μυθιστορήματα που προηγήθηκαν, Μπόκα Λούπο το 2001 και Επάγγελμα
Καλλιτέχνης το 2002, εκδόθηκαν από την Εμπειρία Εκδοτική. Και τα δύο, καθώς και το  «Όλα ή Τίποτα» Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, διακρίθηκαν με βραβεία και έπαινο στους διαγωνισμούς της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
 
«Αέρα θέλει η πουτανιά»
Πάνος Καζόλης Γλώσσα Ελληνικά
Έτος Έκδοσης 2013
Αριθμός Σελίδων 246
Διαστάσεις Εντύπου (cm)14x21
Εξώφυλλο Μαλακό

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ