{ Life }

Αγαπημένα βιβλία: «Σπίτι από Φύλλα» του Mark Danielewski

Προτείνει ο Theodore Despondensea


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αγαπημένα βιβλία: «Σπίτι από Φύλλα» του Mark DanielewskiΒιβλία που αξίζουν: «Σπίτι από Φύλλα» (τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και προτείνω)

Τους εφιάλτες τους έχω ακόμη…
Αυτή είναι η φράση που ξεκινάει το πιο περιζήτητο βιβλίο του φανταστικού. Το “Σπίτι από Φύλλα” είναι ίσως το πιο ακριβό ελληνικό μεταχειρισμένο βιβλίο φανταστικού, που μπορείς να αγοράσεις στο διαδίκτυο. 
 
Το βιβλίο αυτό είναι το πραγματικό υλικό που μάζεψε ο Τρουάντ από το δωμάτιο του τυφλού Ζαμπανό, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε ένα σπίτι γεμάτο σημειώσεις. Είναι η μελέτη του, πάνω σε μια ερασιτεχνική ταινία (The Navidson record), η οποία αναφέρεται στην εξερεύνηση ενός σπιτιού που το εσωτερικό του τείνει κάθε μέρα να μεγαλώνει, σε αντίθεση με τις εξωτερικές διαστάσεις του σπιτιού, που παραμένουν ίδιες. Ο Τρουάντ θα προσθέσει σε αυτό το υλικό, τις δικές του εμπειρίες ως υποσημειώσεις, όμως μελετώντας το, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται περίεργα. Οι δυο ιστορίες προχωράνε παράλληλα. Καθώς η δεύτερη εξελίσσεται στις παραπομπές της πρώτης ιστορίας (!!!). Ανάμεσα στα κείμενα, προστίθενται και τα γράμματα της μητέρας του Τρουάντ, που είναι τρόφιμος σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα.
 
Το “Σπίτι Από Φύλλα” είναι ένα βιβλίο 750 σελίδων τόσο ιδιαίτερο που το καταλαβαίνεις από το πρώτο ξεφύλλισμα. Διαφορετικές γραμματοσειρές, κενές σελίδες, διπλoτυπωμένα κείμενα, σβησμένα γράμματα, δημιουργούν ένα κλειστοφοβικό αίσθημα στον αναγνώστη. Κρυμμένες φράσεις μέσα στις σελίδες, κείμενα που διαβάζονται μέσα από καθρέπτη, αμετάφραστες γλώσσες καθώς και braille (η γλώσσα των τυφλών με κουκίδες). Ένα παραλήρημα που σε καλεί να το λύσεις;
 
Το βιβλίο από μόνο του είναι μια αυτόνομη εμπειρία κα σίγουρα ένα έργο τέχνης. 
 
Κατά την ελληνική έκδοσή του, δεν έγινε ευρέως γνωστό από τους φίλους του τρόμου και του φανταστικού, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της έκδοσης να καταλήξει σε πολτοποίηση. Ο εκδότης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει επανέκδοση από τον ίδιο.
 
Ο συγγραφέας Mark Danielewski με το πρώτο του αυτό βιβλίο τάραξε τα νερά στους κύκλους του βιβλίου, μεταφράστηκε σε 41 γλώσσες. Χαρακτηρίζεται ως Εργοδική Λογοτεχνία (Ergodic Literature) γιατί οι υποσημειώσεις και οι παραπομπές είναι βασικό και κυρίαρχο στοιχείο της πλοκής του βιβλίου. Το επόμενο εγχείρημα του συγγραφέα είναι μια 27-τομη!! σειρά βιβλίων με τίτλο The Familiars (έχουν γραφτεί μόλις τα 6 πρώτα).
 
Για τους λάτρεις του κινηματογράφου, θα ήταν αδιανόητο να σταθεί σε ταινία το σύνολο του βιβλίου. Θα ήταν ένας συνδυασμός του Blair Witch Project και του Inception. Υπάρχουν σχέδια για σειρά από τον ίδιο τον Danielewski. Παρόλα αυτά έχει ήδη γυριστεί μια unnoficial παρωδία-κωμωδία  με τίτλο “Dave made a maze”, (2017)
 

«Σπίτι Από Φύλλα» Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν

Αυτό δεν είναι για σας.
…μας γράφει ο συγγραφέας λίγο πριν την εξιστόρηση. 
 
Αν εσύ παίρνεις απερίσκεπτα την σύσταση που σου δίνεται, αν είσαι ή νιώθεις ερευνητής του αλλόκοτου, ζήσε αυτήν την εμπειρία, αλλά να ξέρεις ότι θα γυρίσεις ξανά και ξανά πίσω σε αυτό.
 
Θα ψάξεις στο deep web για την ύπαρξη του Navidson record όπως έκανες και με το Νεκρονομικόν χρόνια πριν.
 
 Θα χαθείς μέσα στον λαβύρινθο, αλλά να θυμάσαι ότι δεν είσαι ασφαλής εκεί μέσα.

«Σπίτι από Φύλλα» 
Συγγραφέας: Danielewski, Mark
Εκδόσεις: Πόλις
Σελίδες:750
Ημερομηνία Έκδοσης:1/1/2005
Θέμα:Ξένη πεζογραφία 
Εξαντλημένο

Προτείνει ο Theodore Despondensea

 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ