Αγαπημένα βιβλία: «Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού» Ευγένιος Ουίτγουερθ, μυθιστόρημα

Αγαπημένα βιβλία: «Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού» Ευγένιος Ουίτγουερθ, μυθιστόρημα

Προτείνει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου

Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού, Ευγένιος Ουίτγουερθ, μυθιστόρημα
Το βιβλίο το διάβασα πάνω από 20 χρόνια πριν και ακόμα θυμάμαι την ανυπομονησία μου να βρω ελεύθερο χρόνο για να το τελειώσω. 

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου με έπεισε τότε να το αγοράσω.
Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Τα Εννιά πρόσωπα του Χριστού είναι ένα βιβλίο γύρω από τη μυστική αληθινή θρησκεία που κρύβεται πίσω από όλες τις θρησκείες. Είναι μια ιστορία της πορείας και της μύησης ενός υποψήφιου στις απόκρυφες και ιερές μεταφυσικές σπουδές – από τα μυστήρια των Μάγων μέχρι την αρχαία αιγυπτιακή εκπαίδευση του Θεού-βασιλιά. 
Αλήθειες της μύησης….που έμειναν κρυφές για τόσο καιρό, ώστε να φτάσει κάποιος να διακινδυνέψει τη ζωή του για να τη βρει.
Τα Εννιά πρόσωπα του Χριστού είναι η διήγηση του Ιωσήφ-του-Ιωσήφ, ενός μεσσία που σταυρώθηκε το 57 π.Χ. Μέσα από αυτή δείχνονται οι μέθοδοι και οι τεχνικές για να αναπτύξει κανείς τον εσωτερικό, μύστη, Θεό-εαυτό του.»
 
Η αφήγηση του βιβλίου είναι σε πρώτο πρόσωπο, γεγονός που, πολύ σύντομα, σου δημιουργεί μία ταύτιση με τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. Αυτός ξεκινά την αφήγηση από τις αναμνήσεις που έχει από τον πατέρα του, μέλος των Εσσαίων, και τη μητέρα του. Καθώς φτάνει στην ηλικία των 12 υποχρεώνεται να αποχωριστεί την οικογένειά του, να κόψει κάθε δεσμό μαζί τους γεγονός πολύ σημαντικό για την επιτυχή πνευματική του μύηση. Ο Ιωσήφ-του-Ιωσήφ ξεκινά την μακρά εκπαίδευση στους κόλπους του Ιουδαϊκού μυστικισμού των Εσσαίων. Περνά στη Βρετανία των Δρυίδων σε ηλικία 13 ετών.  Ο επόμενος σταθμός είναι η Ινδία και ο μυστικισμός του Ινδουισμού(στο βιβλίο αναφέρεται ως Βραχμανισμός, παλιά δευτερεύουσα ονομασία του Ινδουισμού που δεν ισχύει πλέον). Από εκεί περνά στην Περσία και τον Ζωροαστρισμό και τέλος στην Αίγυπτο. Όταν πλέον επιστρέφει στην Ιουδαία έχει ολοκληρώσει εννιά επίπεδα πνευματικής αφύπνισης. 
 
Το βιβλίο ξεκινά με ένα πρόλογο του ίδιου του συγγραφέα, γεγονός ιδιαίτερο για ένα μυθιστόρημα. Σε αυτόν ο ίδιος εξηγεί τη θεωρία βάση της οποίας γράφτηκε το βιβλίο. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η έρευνα έχει δείξει ότι στο εσωτερικό όλων των μεγάλων θρησκειών της ιστορίας υπήρξε πάντα ένα μυστικός πυρήνας ανθρώπων, μια ομάδα πολυμαθών και μυημένων, που εργάστηκε για το καλό όλης της ανθρωπότητας ενάντια στους μισαλλόδοξους, τους αυτάρεσκους και τους ψευτο-ιερείς. … πάνω στη μελέτη τετρακοσίων και πλέον βιβλίων που έχουν γραφτεί γύρω από τις μεγάλες θρησκείες και τη ζωή των Αβατάρων (των Μεγάλων Ενσαρκωμένων) βασίστηκε αυτό το βιβλίο. … Ο κεντρικός χαρακτήρας αυτού του βιβλίου είναι ο αιώνιος μύστης, ο μεγάλος υποψήφιος όλων των θρησκειών. Ελπίζω ότι καθώς προχωράτε στην ανάγνωση, θα βρεθείτε τόσο κοντά συναισθηματικά με αυτόν τον υποψήφιο, ώστε θα παραστείτε μάρτυρες της πορείας του από μύηση σε μύηση, μέχρι την τελική δοκιμασία στο σταυρό. … Γιουτζίν Ουίτγουερθ, 1972.» (σελ. 9-12)
 
Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιουτζίν Ουίτγουερθ (Eugene E. Whitworth, 1912-2005) υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Great Western University του Σαν Φρανσίσκο και βετεράνος μελετητής των θρησκειών του κόσμου. Ταξίδεψε σε πολλά απόμακρα σημεία της υφηλίου, για να ερευνήσει και να απαθανατίσει τις θρησκευτικές τελετές διαφόρων λαών, τις τελετουργίες, τους θρησκευτικούς χορούς και τα τραγούδια τους. Η γνώση του γύρω από της θρησκείες του κόσμου ήταν ευρύτατη. Στην Ινδία τον αποκαλούν «ο άγιος από την Αμερική» και τον θεωρούν ισάξιο με τους λάμα, τους δασκάλους και τους ιερείς. Ο ίδιος ήταν ένας ενθουσιώδης λάτρης της ζωής.  Τα συγγράμματά του πραγματεύονται θέματα γύρω από τις παγκόσμιες αλήθειες, και τα δύο βιβλία του -Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού και Το τραγούδι του Θεού- εισάγουν μια νέα διάσταση ποιητικής ομορφιάς και οικουμενικής σοφίας. 

Προτάσεις για Βιβλία που αξίζει να διαβάσεις
«Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού»
Συγγραφέας:Whitworth Eugene E.
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
ISBN: 9789600341911
Αριθμός Σελίδων: 515
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21×14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Έτος Έκδοσης: 2006
 
Τα εννιά πρόσωπα του Χριστού – Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν
Θα έλεγα στα περίεργα, ανοιχτά μυαλά, που θέλουν να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς, θρησκείες και κουλτούρες. Και μπορεί οι Δρυΐδες, οι Εσσαίοι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μύστες να μην υπάρχουν πια, όμως ο Ινδουισμός και ο Ζωροαστρισμός είναι ακόμα ενεργές και μάλιστα πολυπληθείς θρησκείες. Εξάλλου και ο ίδιος ο συγγραφέας μέσα από μία τρισέλιδη εισαγωγή απευθύνεται στον αναγνώστη, μέσω ερωτήσεων, για το αν πρέπει ή όχι να διαβάσει εντέλει το βιβλίο του. Θεωρώ χρήσιμη την ανάγνωση αυτής της εισαγωγής πριν πάρετε την απόφασή σας.

Προτείνει η Έλσα Παπαγιαννοπούλου

Υ.Γ. Η αρίθμηση των σελίδων μπορεί να διαφέρει γιατί έχω την πρώτη έκδοση του βιβλίου του 1990. 
 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως