Πλοίο

Αγιατολάχ Χαμενεΐ για κατάσχεση τάνκερ: «Ποιος είναι ο κλέφτης;» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την στιγμή που Ιρανοί στρατιώτες κατάσχουν πετρελαιοφόρο πλοίο με ελληνική σημαία.

Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ παραδέχθηκε ότι το Ιράν κατάσχεσε το πετρέλαιο από τα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια που κατέλαβαν οι Φρουροί της Επανάστασης στον Περσικό Κόλπο στις 27 Μαϊου: «έκλεψαν το πετρέλαιο του Ιράν ανοικτά των ακτών της Ελλάδας και μετά γενναίοι Ιρανοί απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού».

«Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω»; είναι το μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο. Μάλιστα ο Χαμενεϊ στη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή την επέτειο του θανάτου του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, επέμεινε:

«Ποιος είναι ο πειρατής; Το να παίρνεις πίσω κλεμμένη περιουσία δεν αποκαλείται κλοπή».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «πειρατεία» την ενέργεια του Ιράν ενώ η κατακραυγή της Δύσης κλιμακώνεται με την κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ.

Το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που κατέσχεσε το Ιράν, το Prudent Warrior, παραμένει ελλιμενισμένο στο Λαράκ, ενώ σε απόσταση μικρότερης του ενός ναυτικού μιλίου μετακινήθηκε το Delta Poseidon, που από το λιμάνι του νησιού Λαράκ οδηγήθηκε βορειότερα στο νησί Κεσμ, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Τα περιστατικά άρχισαν μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ με απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία με το Ιράν, βάσει της οποίας η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να περιορίσει δραστικά τον εμπλουτισμό ουρανίου με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανικός Τύπος: «Υπάρχει περίπτωση στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μεσόγειο;»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως