Άγιος Μάμας (χωριό)

Άγιος Μάμας (χωριό)

Ο Άγιος Μάμας είναι μεγάλος οικισμός στο Δήμο Μουδανιών του νομού Χαλκιδικής. H απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 70 χιλιόμετρα.Ο Άγιος Μάμας (Τοπική Κοινότητα Αγίου Μάμαντος – Δημοτική Ενότητα ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Πανηγύρι του Αγίου Μάμα

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη περιοχή από το φημισμένο «πανηγύρι του Αγίου Μάμα» που  γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του Σεπτέμβρη, στη μνήμη του Αγίου Μάμαντος που γιορτάζεται στις 2 Σεπτεμβρίου. Το πανηγύρι ξεκίνησε σα μια λαϊκή ζωοπανήγυρη πριν πολλά χρόνια. Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870. Σήμερα θεωρείται η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη της Μακεδονίας και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου απ όλα τα μέρη της Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος καθώς και πολλούς τουρίστες. Είναι το δεύτερο σε μέγεθος και ισχύ πανελλαδικά μετά από το Πανηγύρι των Φαρσάλων

Το χωριό Άγιος Μάμας – ιστορία

Στην «τούμπα» του Αγίου Μάμα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα, βάσει των οποίων η περιοχή κατοικήθηκε από το 5000 π.Χ. Το χωριό αναφέρεται σε έγγραφα του Αγίου Όρους τον 11ο αιώνα. Το 15ο αιώνα υποτάχθηκε στους Τούρκους. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους και στην περιοχή έγινε η Μάχη των Ελών. Οι κάτοικοι του Αγίου Μάμαντα συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Το παλιό χωριό ήταν τσιφλίκι του αρχαιολάτρη Πασά Μιχαήλ Μπέη από τις Σέρρες, ο οποίος είχε στολίσει την αυλή του με αρχαία ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής.

Ποιος ήταν ο Άγιος Μάμας

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στη Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ., από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, όταν αυτοί ήταν μέσα στη φυλακή, όπου πέθαναν προσευχόμενοι. Έτσι ο Μάμας, βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, (δηλ. μαμά), ονομάστηκε Μάμας. (Κατά μια άλλη εκδοχή το όνομα του δόθηκε γιατί ενώ δεν μιλούσε τη πρώτη λέξη που είπε ήταν: Μαμά)   Όταν έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε το Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε. Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απ’ αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα. Και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε απ’ αυτή τη ζωή.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως