{ Επιχειρηματικότητα }

Αγκάθι το Χωροταξικό της Θεσσαλονίκης: 15 επιχειρήσεις από τις 311 υπέβαλαν προσφυγή κατά της απόφασης


Κατηγορίες: Ειδήσεις, Επικαιρότητα

 Αγκάθι το Χωροταξικό της Θεσσαλονίκης: 15 επιχειρήσεις από τις 311 υπέβαλαν προσφυγή κατά της απόφασηςΈντονη ανησυχία για την επιμονή στις καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζουν 311 Μεγάλες Επιχειρήσεις κι Ενώσεις Πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και διερωτώνται δεν θέλουμε την ανάπτυξη;

Έντονη ανησυχία για την επιμονή στις καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζουν 311 Μεγάλες Επιχειρήσεις και
Ενώσεις Πολιτών της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας και διερωτώνται
δεν θέλουμε την ανάπτυξη;
 
Θα τιμήσει ο Περιφερειάρχης την δική του εντολή για νέα εισήγηση και νέα απόφαση, ή θα υπάρχει εμπαιγμός;
 
Οι 15 επιχειρήσεις από τις 311 υπέβαλαν προσφυγή, τι θα κάνει η Αποκεντρωμένη, θα βοηθήσει νομικά και ουσιαστικά ή θα συμπλεύσει με τις δυνάμεις της ερήμωσης;
 
Οι 15 μάλιστα από αυτές έχουν υποβάλει προσφυγή κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ζητώντας την ακύρωση καθώς, όπως λένε ''ενώ διανύουμε μία περίοδο, όπου η ανάγκη για νέες επενδύσεις είναι πιο έντονη από ποτέ, την ίδια στιγμή η Πολιτεία προωθεί τη μετεγκατάσταση λουκέτα των υφισταμένων και νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων χαμηλής και μέσης όχλησης και την ερήμωση της δυτικής Θεσσαλονίκης''. 
 
Με έντονη προσδοκία για τη δημιουργία ενός υγιούς και δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος οι επιχειρηματίες ζητούν άμεσα τη διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων που απορρέουν από το χωροταξικό με αποκλειστική ευθύνη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς, όπως λένε, «ενώ τα μηνύματα από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ήταν αισιόδοξα, απομένει τώρα να αποκατασταθεί και το χωροταξικό, ώστε να έρθει η ανάπτυξη».
 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: «Η ΔΕΘ πέρασε, οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα, έκανε εξαιρετική παρουσία, έφερε επισκέπτες, υποσχέθηκε ανάπτυξη και επενδύσεις.
Ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησαν γενναία για όραμα, ανάπτυξη, επενδύσεις, ανάταξη της χώρας μετά την κρίση και λίγες αναφορές για την Θεσσαλονίκη και Μακεδονία. Η νέα Υπουργός Μακεδονίας Θράκης δήλωσε την “αυγή” νέας εποχής, τον ρόλο της Θεσσαλονίκης, να κάνει το τόλμημα, την κυβερνητική ατζέντα για βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους άξονες τη βιομηχανία, την μεταποίηση, τον μετασχηματισμό της περιοχής. Τα τοπικά αφηγήματα εξαντλούνται σε θέματα, όπως στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ που είναι το 1-2%ο του ΑΕΠ της περιοχής, σε δήθεν εξωστρέφεια και σε επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις επί παντός επιστητού, χωρίς τη δυναμική της παραγωγής.
 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από 1η περιφέρεια της χώρας το 2000, με εισόδημα αυξημένο κατά 14% από το αντίστοιχο της Αθήνας, έγινε 9η περιφέρεια της χώρας.
 
Το εισόδημα από 92% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης βυθίστηκε στο 52%, ενώ η παραγωγική της βάση ξεκληρίστηκε κατά 65-70% και το εισόδημα βυθίστηκε αντίστοιχα. Όλα αυτά με τα ίδια γεωστρατηγικά και οικονομικά δεδομένα για όλη την χώρα!
 
Το αποτύπωμα της τεράστιας ύφεσης άρχισε προ της κρίσης και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένα ορατό σημάδι αναστροφής, αναγνώρισης του προβλήματος, αποδοχής της κατάστασης και διόρθωσής της. Πορευόμαστε κρύβοντας το κύριο πρόβλημα. 
 
Ελλείψεις
 
Η “σιωπή” στα μεγάλα θέματα είναι το επικοινωνιακό έλλειμμα της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει μεγάλη κοινωνική συναίνεση για το ποιο είναι το πρόβλημα, ποιος φταίει, τι πρέπει να γίνει! Έχουν χυθεί τόνοι μελάνι για όλα τα άλλα άσχετα θέματα και κυρίως τα κρατικοδίαιτα. Κοιμίζουν τη Θεσσαλονίκη στην υποβάθμιση, που σημειωτέον κανείς πια δεν αμφισβητεί. Παρατηρούμε “σκάνδαλα”, με τη σκόπιμη υποβάθμιση στο χωροταξικό και αναπτυξιακό τοπίο μόνο της Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια εποχή, αναβάθμιση των άλλων περιφερειών. Χάθηκαν τα έσοδα, χάθηκαν και οι δυνατότητες χρηματοδότησης έργων.
 
Φορτώνονται οι καταστροφικές διατάξεις του χωροταξικού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα, μόνο στην Κεντρική Μακεδονία με καθαρές διατυπώσεις για χιλιάδες νέα λουκέτα στην χαμηλή και μέση όχληση και ερημώνουμε σκανδαλωδώς με παράνομους τρόπους την πολύπαθη δυτική Θεσσαλονίκη με ζώνες ερήμωσης εκτός ορίων της υψηλής όχλησης σε βάρος του αστικού ιστού και των κατοίκων.  Ακόμη φορτώνονται νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης στον αστικό ιστό κατά αντίθεση των ΦΕΚ και ΚΥΑ.
 
Καταστροφικές συνέπειες
 
Σήμερα το δίλημμα είναι, εάν θα μείνει και θα συνεχίζει η Θεσσαλονίκη με τα άδεια κτίρια, κουφάρια, αποτύπωμα ζωντανό της καταστροφικής αποβιομηχάνισης των 15 ετών και προ κρίσης ή θα προχωρήσει μπροστά με ανάπτυξη, ανοικτούς ορίζοντες και νέες επενδύσεις. Οι επιχειρηματίες διερωτώνται «Ποιο μέλλον θέλουμε; Της ερήμωσης ή της ανάπτυξης;»
 
Υπάρχει ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα. Από αυτούς που δεν αναφέρουν την κατάσταση στη Μακεδονία και από αυτούς που με νέες χωροταξικές καταστροφικές διατάξεις προκαλούν νέα λουκέτα στις υπάρχουσες μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης. Ειδικά αφήνουν ανοχύρωτη τη δυτική Θεσσαλονίκη, σκανδαλωδώς δεν προβλέπονται μέτρα ασφαλείας που επιβάλλει η Σεβέζο, προσπαθούν να επιβάλλουν ζώνες ερήμωσης πάνω στον αστικό ιστό βάζοντας λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, επενδύσεις. Ακόμη χειρότερα προσπαθούν να φέρουν νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης στον αστικό ιστό, με παράνομες διαδικασίες.
 
Και όλα αυτά γίνονται σήμερα με σκανδαλώδη εξαίρεση μόνο για την ανατολική Θεσσαλονίκη, που αποβαίνουν σε βάρος της δυτικής. Τα ίδια δεν ισχύουν ούτε στην Αττική, ούτε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις 4.000 περίπου εγκαταστάσεις Σεβέζο. Εκεί συμβιώνουν αρμονικά. Στη Θεσσαλονίκη ψηφίστηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σήμερα και καθαρά νέα ερήμωση. Αυτό είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόβλημα της Μακεδονίας. Συμπλέουν και έχουν υπογράψει εναντίον των καταστροφικών διατάξεων 8 βουλευτές όλων των κομμάτων, 4 Ευρωβουλευτές, 5 Δήμαρχοι με 500.000 κατοίκους, μέχρι τώρα η ΠΕΔ.ΚΜ, 4 οικονομικοί φορείς και εκατοντάδες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με πάνω από 15.000 εργαζόμενους και πωλήσεις, το 1/2 ΑΕΠ της περιφέρειας. Σχεδόν όλοι, πλην της αδιαφορίας. Η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση». 
 
Οι επιχειρηματίες διερωτώνται εάν υπάρχει λύση λέγοντας χαρακτηριστικά «Ποιο μέλλον θέλουμε; Της ερήμωσης ή της ανάπτυξης με επενδύσεις μέσω των διορθώσεων του χωροταξικού της Κ. Μακεδονίας στην βάση της ενθάρρυνσης εγκατάστασης υφισταμένων και νέων επενδύσεων και των προβλέψεων της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την Σεβέζο στη δυτική Θεσσαλονίκη»
 
Πηγή Real


 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ