Πανοραμική άποψη από σπίτια Θεσσαλονίκη

Αγορά ακινήτων 2022 – Τα ενοίκια φεύγουν, η ιδιοκατοίκηση έρχεται

Στο real estate της Θεσσαλονίκης κρύβεται η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για πράγματα και καταστάσεις το 2022. Ο Κώστας Γεωργάκος πρόεδρος στο Παρατηρητήριο Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων Ελλάδας και Ν.Α. Ευρώπης, θεωρεί ότι η νέα χρονιά θα φέρει θετικά μηνύματα στην αγορά ακινήτων, επαγγελματικών και αστικής κατοικίας. «Η χρονιά έχει τις προδιαγραφές να πάει καλά», τονίζει μιλώντας στο Cityportal.
Το 2021 ήταν ένα έτος μεγάλων ανακατατάξεων λόγω covid και αλλαγών στους οικονομικούς συσχετισμούς. Οι κύριοι επενδυτές της Θεσσαλονίκης, οι Ισραηλινοί, βρήκαν πρόσφορο έδαφος και επένδυσαν σε ακίνητα με τιμή ως και 1000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πολλοί χώροι γραφείων και παλαιάς βιοτεχνίας μετατράπηκαν σε οικίες με διάφορες μορφές μισθώσεων.
Την ίδια στιγμή η βραχυχρόνια μίσθωση άλλαξε κατεύθυνση και συρρικνώθηκε καθώς επήλθε μοιραία η διαπίστωση, ότι δεν έχει το εύκολο και γρήγορο κέρδος που κάποιοι προσδοκούσαν. Μεγάλες εταιρίες μπήκαν στο παιχνίδι των μισθώσεων και παράλληλα ξεκίνησε η άνοδος της φοιτητικής εστίας. «Η τελευταία με τη σειρά της εγείρει και αμφιβολίες για τη δυναμική της, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη είναι μετρημένοι», επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος και προσθέτει ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση και η φοιτητική εστία θα κορυφωθούν το 2022 στη Θεσσαλονίκη παρά τις αντιξοότητες. Η μόνη διαφορά είναι ότι αλλάζουν χέρια οι ιδιοκτήτες. Φεύγουν οι ιδιώτες, και μπαίνουν στο παιχνίδι οι μεγάλες εταιρείες».
Όσον αφορά τα ενοίκια, ο κ. Γεωργάκος αναφέρει ότι το 2021 οι τιμές στις μισθώσεις αυξήθηκαν περίπου 20%, επαναφέροντας το ερώτημα  «ενοίκιο ή αγορά»: Σταδιακά όμως, εκτιμά ο ίδιος, ότι θα σημειωθεί πτώση στα ενοίκια καθώς πολλοί θα στραφούν στην επιλογή της αγοράς με τη βοήθεια βέβαια του τραπεζικού συστήματος. Άλλωστε οι τράπεζες και τα funds θα «φέρουν» πολλά ακίνητα στην αγορά και της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως