Αγορά Μοδιάνο - Δύσκολο αλλά οραματικό έργο

Την ανάκαμψη της αγοράς Μοδιάνο και την επαναφορά της στα δρώμενα της Θεσσαλονίκης ως τόπου συνάντησης και διασκέδασης φιλοδοξεί να πετύχει ο όμιλος Φάις που υλοποιεί την επένδυση.

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί το φετινό καλοκαίρι αποτελώντας κομβικό σημείο διασύνδεσης του παρελθόντος της πόλης με τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος ωστόσο μέχρι την… κορδέλα των εγκαινίων δεν υπήρξε και δεν είναι …στρωμένος με ροδοπέταλα. Οι προκλήσεις για τους συντελεστές του εγχειρήματος ήταν και είναι αρκετές, όπως ομολογούν οι ίδιοι σε παρουσίαση webinar για εμβληματικά project στη χώρα.

Οι κύριοι στόχοι προς επίτευξη

Η αρχιτέκτονας Μόρφω Παπανικολάου, υπεύθυνη του έργου, έκανε λόγο για μια σύνθετη διαδικασία αναβίωσης της ιστορικής αγοράς, που απαιτούσε αρχικά μια μελέτη της φύσης του μνημείου και της ιστορίας του. Το ερώτημα όμως που έπρεπε να θέσουν οι συνεργαζόμενοι φορείς, ήταν πώς θα μετατραπεί ο χώρος σε σύγχρονη αγορά τροφίμων. Άλλωστε, στόχος του επενδυτή ήταν να δώσει στη Θεσσαλονίκη την ευκαιρία της ανακαινισμένης αγοράς με ασφαλείς προδιαγραφές.

Η μελέτη είχε διάρκεια δύο ετών και το διάστημα αυτό διατυπώθηκαν πολλά επιμέρους ζητήματα για τις δυνατότητες επισκεψιμότητας του χώρου. Αποτολμήθηκαν αρκετές παραλλαγές για τους τρόπους παρέμβασης στο μνημείο και επιλέχτηκαν εκείνοι οι αρχιτεκτονικοί χειρισμοί, που αποδίδουν τον απαιτούμενο σεβασμό και τη νέα και σύγχρονη διαδρομή που θα έχει με τα καινούργια του χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι όψεις του χώρου πλέον έχουν απαλλαγεί από τα πρόσθετα στοιχεία που είχαν αλλοιώσει το μνημείο τα τελευταία χρόνια.

Η  νέα αγορά Μοδιάνο θα φιλοξενεί πάνω 70 μικρά καταστήματα περί των 7 τ.μ. έκαστο και χώρους εστίασης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της κήρυξης του μνημείου. Στην ίδια αρχιτεκτονική προσέγγιση προστέθηκαν και νέες κατασκευές για να δέχονται τον απαιτούμενο επιπλέον χώρο δημόσιου χαρακτήρα, όπου θα φιλοξενούνται διαφόρου τύπου εκδηλώσεις. Το κάθε ένα κατάστημα θα αναπτύσσεται βάσει κανόνων που συνάδουν με το κτίσμα και το περιεχόμενο της αγοράς.

Οι τρεις προκλήσεις –  εμπόδια

Ο Δημήτρης Τριάντος, project manager από την εταιρεία Έμμετρον, ανέλαβε από την πρώτη στιγμή το έργο, σε επίπεδο ακόμη επισκόπησης της νομοθεσίας, και διαμόρφωσης αρχικού προϋπολογισμού. Ο ίδιος χαρακτήρισε πρόκληση για το έργο, το τρίπτυχο «επικινδυνότητα κτιρίου, Παλαιότητα ως Διατηρητέο και Πολύπλοκο Ιδιοκτησιακό καθεστώς». Για όλους αυτούς τους λόγους, το έργο δεν ήταν εύκολα θελκτικό στους επενδυτές. Το μεν ιδιοκτησιακό καθεστώς, περιελάβανε ένα οικόπεδο με οικοδομική άδεια του 1923, αλλά με πλήθος εξ αδιαιρέτου ιδιοκτητών που έπρεπε να κινηθούν γρήγορα για να γίνουν οι ανάλογες πράξεις. Η δε ασφάλεια των εγκαταστάσεων ήταν τελείως αποτρεπτική, με μεγάλο στατικό πρόβλημα που ανάγκαζε την πολεοδομία να φρενάρει κάθε δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ο κ. Τριάντος, η χειρότερη εικόνα του κτίσματος ήταν στο υπόγειο με εκτεταμένες φθορές στο σκυρόδεμα. Παρόλα αυτά, όπως σημείωσε και ο πολιτικός μηχανικός Αθανάσιος Κοντιζάς υπεύθυνος στατικής μελέτης, η γενική αρχή της αποκατάστασης ήταν η ελάχιστη δυνατή επέμβαση σε εκείνα τα δομικά στοιχεία, που καθορίζουν τη μορφή και τη δομή του κτιρίου. «Τα πιο δύσκολα σχέδια που συντάχτηκαν και μας καθήλωσαν στην οθόνη ήταν οι τρόπο διαδοχής από τη μία φάση στην άλλη του έργου, που εκτελούνταν σε δύο δρόμους κεντρικούς της πόλης, όχι εύκολους για να δουλέψεις λόγω κίνησης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κοντιζάς.

Οι συντελεστές του έργου πάντως ήταν περήφανοι να παρουσιάσουν μια σύγχρονη αγορά τροφίμων με πράσινη ανάπτυξη και οικολογική συνείδηση.

Διαβάστε επίσης

Η Αγορά Μοδιάνο από το χθες στο σήμερα

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε