Αγρότης από την Καστοριά ο καλύτερος βιοκαλλιεργητής της Ευρώπης

Το βραβείο καλύτερου Βιοκαλλιεργητή στην ΕΕ απονεμήθηκε σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες στον Θωμά Μόσχο από την Πολυκάρπη Καστοριάς. Μαζί με τον αδελφό του, ο κ. Μόσχος διευθύνει τη φάρμα της οικογένειας Μόσχου στην Καστοριά, η οποία είναι μια βιολογική κτηνοτροφική μονάδα που ειδικεύεται στην εκτροφή προβάτων και την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.


Αγρότης από την Καστοριά φιναλιστ για «καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων»


Εφαρμόζει νέες μεθόδους καλλιέργειας, βελτιώνοντας το έδαφος και την κυκλικότητα, που σε αντάλλαγμα οδηγεί σε υψηλότερη οργανική ύλη και αποδόσεις του εδάφους.

Οι αιτήσεις στο πρόγραμμα και τα βραβεία

Φέτος, στο πρόγραμμα κατατέθηκαν περίπου 100 αιτήσεις από όλη την Ευρώπη, με 24 υποψηφίους που επιλέχθηκαν από 11 χώρες της ΕΕ. Το πρόγραμμα EU Organic Awards περιλαμβάνει 7 κατηγορίες και 8 ατομικά βραβεία. Αναγνωρίζει εξαιρετικά, καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα που παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.

Τα βραβεία διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή , την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe , με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων

  • Καλύτερος παραγωγός βιολογικών προϊόντων (γυναίκα) απονεμήθηκε στην κα Clara Benito Pacheco στην Ισπανία. Η κ. Benito Pacheco διευθύνει μια εκτεταμένη βιολογική φάρμα κατσίκας που τρέφεται αποκλειστικά με αυτοφυές χορτάρι. Το οικολογικό της κοπάδι που βόσκει ελεύθερα συμβάλλει στη βιοποικιλότητα. Χάρη στις τεχνολογίες εικονικών φραχτών και τη χρήση περιλαίμιων GPS, τα ενήλικα ζώα μπορούν να βόσκουν ελεύθερα καθώς δεν χρειάζονται πλέον φυσικοί φράχτες, συμβάλλοντας στη δέσμευση άνθρακα στα λιβάδια.

Καλύτερη βιολογική περιοχή

  • Η καλύτερη βιολογική περιοχή στην περιοχή Burgenland στην Αυστρία. Το Burgenland έχει γίνει πρότυπο στη σκηνή της βιολογικής μετατροπής χάρη στην επιστημονική εφαρμογή της στρατηγικής “Bioland Burgenland”. Η στρατηγική στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση του μεριδίου της γεωργικής γης που καλλιεργείται βιολογικά στο 50% έως το 2030, αλλά και στην ενίσχυση της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού βιολογικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών κυλικείων, μπουφέδων και σχολείων.

Καλύτερη βιολογική πόλη

  • Η καλύτερη βιολογική πόλη στη Βιέννη στην Αυστρία. Η αυστριακή πρωτεύουσα παράγει βιολογικά γεωργικά προϊόντα για τους κατοίκους της από τα 44.000 εκτάρια δασικής και γεωργικής γης της, σύμφωνα με την εκτεταμένη ιδέα της βιολογικής «φάρμας σε πιρούνι». Χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία, η τοπική οικονομία ενισχύεται μέσω της περιφερειακής αλυσίδας αξίας, η οποία παρέχει υποστήριξη στη βιώσιμη γεωργία και τις δίαιτες.

Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή

  • Καλύτερη βιολογική βιο-περιοχή στην Idanha-a-Nova στην Πορτογαλία. Η οικολογική περιοχή είναι η μεγαλύτερη έκταση γεωργικής γης με βιολογική γεωργία στην Πορτογαλία, υποστηρίζοντας έργα που ενισχύουν τις μικρές αλυσίδες εφοδιασμού και αυξάνουν την προσφορά βιολογικών προϊόντων.

Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ

  • Καλύτερη βιολογική επεξεργασία τροφίμων ΜΜΕ στο Merry Mill στην Ιρλανδία. Το οικογενειακά διοικούμενο βιολογικό αγρόκτημα παράγει μια σειρά από βιολογικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη σε ένα σύστημα κλειστού βρόχου στη βιολογική του φάρμα. Προκειμένου να διαχειριστούν την όλη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος για να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση άλλων σιτηρών, έχτισαν τον πρώτο βιολογικό μύλο βρώμης στην Ιρλανδία χωρίς γλουτένη.

Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών

  • Ο καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών στο Gut Wulksfelde στη Γερμανία. Η εταιρεία λειτουργεί ένα αγροτικό κατάστημα 600 m² που πουλά προϊόντα από το δικό της βιολογικό αγρόκτημα, έκτασης 450 εκταρίων γης με περισσότερες από 50 ποικιλίες λαχανικών. Εκτός από την πώληση περισσότερων από 8.000 βιολογικών προϊόντων διατροφής, το κατάστημα διαθέτει επίσης ένα αρτοποιείο και ένα εστιατόριο βραβευμένο με πράσινο αστέρι Michelin.

Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

  • Το καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/εξυπηρέτηση φαγητού στο Luftburg – Kolarik im Prater στην Αυστρία. Το Luftburg – Kolarik im Prater είναι το μεγαλύτερο πλήρως πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο στον κόσμο με την οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του. Νικητής πολλών αυστριακών βραβείων, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στοχεύει να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα όπου μπορεί.

Eπιδόρπιο γιαουρτιού από…φάβα

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως