κοπέλα που χαμογελάει

Αισθητική χειρουργική και αποκατάσταση προσώπου

Οι επεμβάσεις, έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την εικόνα του προσώπου ή σε νεότερες ηλικίες να διορθώσουν συγγενείς δυσμορφίες

*της Δόμνας Καλομοίρη, πλαστικού χειρουργού

 

Οι  επεμβάσεις που αφορούν στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών. Ξεκινώντας ανορθόδοξα, θα αναφερθώ πρώτα στις επεμβάσεις της ρινός (ρινοπλαστική), όπου ένα μεγάλο μέρος αφορά στην αποκατάσταση της αναπνευστικής οδού και ταυτόχρονα στη βελτίωση των χαρακτηριστικών σε βαθμό που να μην αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του προσώπου. Συχνά, η ρινοπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση βελτίωσης της κάτω γνάθου ή του γενείου (πώγωνος), ενώ σε ποσοστό 95% θεωρείται επέμβαση αποκατάστασης.

 

Επεμβάσεις βελτίωσης προσώπου

Συνήθως προχωρούμε σε επεμβάσεις βελτίωσης του προσώπου λόγω ηλικίας (facelifting, βλεφαροπλαστική). Για παράδειγμα, το Facelifting είναι η επέμβαση που ανυψώνει και διορθώνει τα στοιχεία του προσώπου που δέχονται την επίδραση της ηλικίας, των συνηθειών διαβίωσης και του περιβάλλοντος, πρέπει δε να ακολουθεί κανόνες που διατηρούν τα φυσικά χαρακτηριστικά, ώστε να μην αλλοιώνεται η εξωτερική εμφάνιση. Συνήθως αφορά στα 2/3 του προσώπου και του τραχήλου, μπορεί δε να συνδυάζεται και με βλεφαροπλαστική (άνω ή κάτω).


Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


Παράγοντες που επηρεάζουν το πρόσωπό μας είναι η αυξομείωση του βάρους, η έκθεση σε καιρικές συνθήκες, το κάπνισμα και η λήψη φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη). Η συντηρητική διόρθωση με χρήση ενέσιμων υλικών, μικρή βοήθεια μπορεί να προσφέρει και μόνο σε νεαρές ηλικίες, πολλές φορές δε μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις, λόγω μη σωστής χρήσης. Η σωστή εγχείρηση με ανύψωση των υποδόριων ιστών (SMAS)είναι αυτή που εξασφαλίζει μια νεανική εμφάνιση και δεν οδηγεί σε παραμόρφωση του προσώπου. Δεν τραβούμε το δέρμα, αλλά μετατοπίζουμε τους υποκείμενους ιστούς. Η συρραφή του δέρματος γίνεται με λεπτά ενδοδερμικά ράμματα που αφαιρούνται στις 14 ημέρες. Ο-η ασθενής κυκλοφορεί στις 10 ημέρες. Η επέμβαση γίνεται με νάρκωση και παραμονή day clinic. Η ελαστική περίδεση που τοποθετείται,  αφαιρείται την επόμενη ημέρα και λούζονται τα μαλλιά. Η δε τραχηλική χώρα διορθώνεται μόνο με εγχείρηση. Ταυτόχρονα η διόρθωση κάποιων έντονων ρυτίδων μπορεί να βοηθηθεί με έγχυση ρευστοποιημένου λίπους από τον-την ασθενή.

Επιπλοκές: κίνδυνος για αιμάτωμα, όταν οι ασθενείς κάνουν χρήση ασπιρίνης ή αντιπηκτικών. Επίσης, οι καπνιστές-καπνίστριες είναι δυνατόν να εμφανίσουν ισχαιμία δέρματος.

χέρια ζωγραφίζουν πρόσωπο γυναίκας

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική διορθώνει τη χαλάρωση του δέρματος και την αύξηση του λίπους (σακούλες) του κάτω βλεφάρου. Προσοχή όμως!!! Δεν ενδείκνυται λιποαναρρόφηση ή έγχυση ενέσιμων υλικών στο κάτω βλέφαρο, διότι είναι άκρως επικίνδυνη (μπορεί ακόμα και τύφλωση να προκαλέσει). Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία,  δεν απαιτεί παραμονή στην κλινική και τα ράμματα αφαιρούνται στις 6 ημέρες. Η βλεφαροπλαστική διενεργείται και ως ανεξάρτητη επέμβαση,  είναι  ακίνδυνη, ενώ συνήθως, προηγείται του lifting και σπουδαίο ρόλο για την ηλικία που διενεργείται παίζει η κληρονομικότητα.

Η άνω βλεφαροπλαστική,  μπορεί να διενεργηθεί και ανεξάρτητα. Μετεγχειρητικά απαιτείται αποφυγή από έντονες κινήσεις (σκύψιμο) και άθληση για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Τα ενέσιμα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι απολύτως ασφαλή, εξαρτώνται όμως από τη γνώση, την εμπειρία και τη σοβαρότητα του πλαστικού χειρουργού.

Τέλος, όσον αφορά στις νεαρές ηλικίες, από λίγων μηνών έως και 15 ετών, οι επεμβάσεις προσώπου  αφορούν κατά κύριο λόγο στην αποκατάσταση συγγενών δυσμορφιών, όπως σχιστίες προσώπου (λαγόχειλο) και διάφορα σύνδρομα.

Επίσης, μετά την ηλικία των 5 ετών, μπορεί να γίνει επέμβαση για αποκατάσταση σε προέχοντα ώτα παιδιών.

 

Δόμνα Καλομοίρη Πλαστικός Χειρουργός

INFO!

Δόμνα Καλομοίρη
Πλαστικός Χειρουργός

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως