Νέο εθνικό παραλήρημα από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χουλουσί Ακάρ

Ακάρ: Το ΝΑΤΟ μπορεί να έβαλε τις νάρκες στην Μαύρη Θάλασσα για να πιεστεί η Τουρκία

Τις αμφιβολίες του εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ όσον αφορά τον εντοπισμό ναρκών, στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι είναι πιθανό να αφέθηκαν από το ΝΑΤΟ προκειμένου να πιεστεί η Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ότι «υπάρχουν αμφιβολίες για το αν βρέθηκαν εκεί οι νάρκες τυχαία», και μια θεωρία που ανέπτυξε είναι ότι «ίσως αποτελεί σχέδιο του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουν λόγο οι ναρκαλιευτές της Συμμαχία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα».

Συνεχίζοντας τη σκέψη του ο Ακάρ, επισήμανε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει, ώστε να πιεστεί η Άγκυρα να επιτρέψει στα πλοία του ΝΑΤΟ να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, μέσω των Στενών των Δαρδανελλίων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, βάσει την οποίας σε καιρό πολέμου η χώρα του θα καθορίζει σε ποια πλοία επιτρέπεται η διέλευση και σε ποια όχι.

«Δεν ξέρουμε ποιος άφησε τις νάρκες εκεί. Είναι ρωσικής κατασκευής, αλλά δεν είναι γνωστό ποια χώρα τις άφησε. Υπάρχουν αναφορές ότι υπάρχουν στην περιοχή περίπου 400 νάρκες.

Μιλήσαμε με τις αρχές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, οι οποίοι παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για το ποιος τοποθέτησε τις νάρκες σε διάφορα σημεία της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ορισμένες από αυτές αποσυνδέθηκαν από το σημείο που καλωδιώθηκαν και κινούνται στη θάλασσα ανεξέλεγκτες.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κίνδυνοι για τη ναυσιπλοΐα ακόμα και μέχρι τη Μεσόγειο, στην περίπτωση που κάποιες νάρκες παρασυρθούν στη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Προς ένταξη στο NATO οδεύει η Φινλανδία

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως