Λυπημένος, προβληματισμένος άνδρας

Ακριβαίνουν κι άλλο οι τιμές στην Ελλάδα του χαμηλού κατώτατου μισθού

Ακριβότερη η Ελλάδα, παρά τον χαμηλό κατώτατο μισθό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Οι συνεχόμενες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής «ροκανίζουν» το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Και το οικονομικό επιτελείο το μόνο που φαίνεται να βλέπει είναι επέκταση του Market Pass έως το τέλος του έτους. Οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος.


Κ. Σκρέκας: Ορθώνουμε δίχτυ προστασίας της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια 😡😡


«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε όλα τα νοικοκυριά της Ευρώπης, η «ξέφρενη» πορεία των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, με τις ανατιμήσεις να «τρέχουν» με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Ποιο το κόστος βασικών ειδών διατροφής ανά χώρα

Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.


«Αγαθό για λίγους» τα εποχιακά φρούτα – λαχανικά


Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά (αλλά με μεγάλες πλέον αυξήσεις). Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Νέες ανατιμήσεις έρχονται από Σεπτέμβριο

Η πίεση που δέχονται τα νοικοκυριά λόγω των συνεχών ανατιμήσεων εξαρτάται και από τις αμοιβές που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένεται να συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως