{ Βιβλία }

Αλεξάνδρα Μπακονίκα - Έλληνες συγγραφείς προτείνουν


Κατηγορίες: Αγαπημένα βιβλία

Αλεξάνδρα Μπακονίκα - Έλληνες συγγραφείς προτείνουν

Η Αλεξάνδρα Μπακονίκα προτείνει στους αναγνώστες του cityportal | αγαπημένα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων από την ελληνική λογοτεχνία, γραμμένα έως το 1980

Στρατή Δούκα «ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥ» Εκδ. Κέδρος, 1980
«Η ιστορία ενός αιχμαλώτου», πρωτοδημοσιευμένη το 1929, έμεινε στην αφάνεια σχεδόν επί τρεις δεκαετίες, για να αναγνωριστεί προς τα τέλη της δεκαετίες του 70 ως ένα από τα αριστουργήματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το βιβλίο περιγράφει τη δραματική περιπέτεια ενός νεαρού Μικρασιάτη, που αιχμαλωτίζουν οι Τούρκοι στο λιμάνι της Σμύρνης και κυρίως την περιπέτεια της διαφυγής του. Εκείνο που το καθιστά μοναδικό είναι η γραφή του Στρατή Δούκα. Μας καθηλώνει γιατί είναι αριστοτεχνικά λιτή, πυκνή, απέριττη. Και αυτή η πρωτοποριακή για την εποχή της γραφή δεσπόζει με τη συναρπαστική αμεσότητά της μέχρι το τέλος. Η νουβέλα αυτή ανεβάζει τον συγγραφέα της στην πρώτη γραμμή.
 
Γ. Μ, Βιζυηνού « ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» Εκδ. Γαλαξίας, 1961
Στην έκδοση, εκτός από το διήγημα που δίνει τον τίτλο στο βιβλίο, περιλαμβάνονται και τα διηγήματα «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου», «Το μόνο της ζωής μου ταξίδιον», «Ο Μοσκώβ- Σελήμ». Στα διηγήματα του Βιζυηνού υποφώσκει ένα αίνιγμα, ένα μυστήριο. Υπάρχει η χρήση του σασπένς, ωστόσο οι ιστορίες δεν καταλήγουν στην επίλυση του μυστηρίου αλλά στην ανατροπή των προσδοκιών του ήρωα- αφηγητή. Επίσης στα διηγήματα διερευνάται η φύση του αισθήματος της ενοχής, όπως κυρίως αυτό διαγράφεται στο διήγημα « Το αμάρτημα της μητρός μου». Ο συγγραφέας κατορθώνει να απορροφά τον αναγνώστη με εκπληκτικό τρόπο στον λαβύρινθο της αμφισημίας και των διαψεύσεων, που εκτυλίσσονται στις ιστορίες του. Και αυτό κυρίως οφείλεται όχι μόνο στα απρόοπτα της πλοκής, αλλά και στη δεξιοτεχνία της γραφής του Βιζυηνού, που ξέρει να χειρίζεται άρτια της συμβάσεις της ρεαλιστικής αφήγησης.
 
Κώστα Ταχτσή « ΤΑ ΡΕΣΤΑ» Διηγήματα, Εκδ. Ερμής, 1974
Αν και ο Κώστας Ταχτσής οφείλει τη φήμη του στο μυθιστόρημά του « Το τρίτο στεφάνι», εξίσου συναρπαστικός αποδεικνύεται και ως διηγηματογράφος. Η σκηνογραφία σε αυτό το βιβλίο Κ. Ταχτσή είναι αποκλειστικά αστική, και ο συγγραφέας αποδεικνύεται εξαιρετικός στην απόδοση των σκέψεων, πράξεων κι αντιδράσεων των ηρώων του στις μεταξύ τους σχέσεις. Όλα τα διηγήματα μιλούν για την ουσία της ζωής και πάλλονται από ζωή, καθώς οι βαθύτερες ανάγκες των πρωταγωνιστών αναδύονται απογυμνώνοντας την πιο σπαρακτική τους αλήθεια. Οι ενδοοικογενειακές σχέσεις, οι αναμέτρηση ανάμεσα σε μητριαρχικές και πατριαρχικές τάσεις, συμβάσεις και συνήθειες, το ξύπνημα του ερωτισμού στην εφηβεία, το πρόβλημα ως προς τις σεξουαλικές προτιμήσεις για ετερόφυλους ή ομοφυλόφιλους έρωτες, η ανάγκη για αναζήτηση ταυτότητας και προσωπικής  αυτονομίας πέρα από περιορισμούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς, αποτελούν τον καμβά πάνω στο οποίο ο συγγραφές μας δίνει ένα σπάνια απολαυστικό βιβλίο.
 
Ντίνου Χριστιανόπουλου « Η ΚΑΤΩ ΒΟΛΤΑ» Εκδ. Διαγωνίου, 1963
Είναι μια συλλογή με έξι διηγήματα εμπνευσμένα από τα τη γύρω πραγματικότητα, αλλά και από τα βιώματα και τις εμπειρίες του ίδιου του συγγραφέα. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της καθημερινής ζωής, φτωχοί βιοπαλαιστές, νοσταλγοί της χαράς, έντονα προσηλωμένοι να αποτινάξουν τη δυστυχία τους, γεμάτοι πόθο κι επιθυμία να ζήσουν. Ο Χριστιανόπουλος είναι ένας από τους πρώτους που μπόλιασε τη σύγχρονη ελληνική ποίηση και πεζογραφία με το λαϊκό στοιχείο, που το αγάπησε και το ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό. Στα διηγήματα μια διάχυτη τρυφερότητα και αγνότητα συναισθημάτων διοχετεύεται προς τον άλλο. Είναι φανερό ότι ο αφηγητής διψά για μια ζωή με κανόνες και κώδικες ηθικής. Πρόκειται για έναν ουμανιστή συγγραφέα. Η γραφή του είναι απέριττη, στρωτή, καθαρή, διεισδυτική, οι εικόνες φωτεινές κι ολοκληρωμένες. Τα διηγήματα του βιβλίου μάς αιχμαλωτίζουν με την αλήθεια, τη φυσικότητα, την πειστικότητα και τη ρεαλιστική πραγματικότητά τους.
 
Νίκου Α. Κοκάντζη « ΤΖΙΟΚΟΝΤΑ» Εκδ. Κέδρος, 1980
Η νουβέλα αφηγείται τον εκρηκτικό έρωτα δύο εφήβων, ενός έλληνα και μιας εβραιοπούλας, της Τζιοκόντας, στα χρόνια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Είναι από τα λίγα βιβλία στη νεοελληνική λογοτεχνία που το πάθος και οι ερωτικές στιγμές παρουσιάζονται με όλη την ηδυπάθεια και τη μαγεία ενός ιδανικού στην ένταση του έρωτα. Ο συγγραφέας καταθέτει με θαυμάσια γνησιότητα και εξαιρετική ικανότητα ώριμου τεχνίτη της γραφής την αφύπνιση του ερωτικού πάθους στην κρίσιμη εφηβική ηλικία των δύο δεκαπεντάχρονων πρωταγωνιστών. Ο ερωτισμός που αναδύεται είναι τόσο λαμπρός μέσα στην αλήθεια των συναισθημάτων, κινήσεων και πράξεων, ώστε βαθιά και καίρια να μας κατακλύζει. Οι δύο έφηβοι ζουν την αγάπη τους σαν θείο δώρο μέσα στα μαύρα χρόνια της Κατοχής. Όμως αυτό το θείο δώρο θα το χάσουν απάντεχα με την βίαιη μεταφορά των Εβραίων της πόλης από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα εξόντωσης. Η πανέμορφη Τζιοκόντα γίνεται βορά στη θηριωδία των κρεματορίων.

Αλεξάνδρα Μπακονίκα

Η Αλεξάνδρα Μπακονίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Α.Π.Θ, όμως δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών. Έχει εκδώσει 9 ποιητικές συλλογές. Παράλληλα με την ποίηση γράφει και δημοσιεύει κριτική για έργα λογοτεχνίας. Επιλεγμένα ποιήματά της μεταφρασμένα στα Αγγλικά κυκλοφόρησαν σε βιβλίο στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 1992, καθώς και στο Βανκούβερ του Καναδά το 2013. Επίσης ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Γερμανικά, Σουηδικά, Αλβανικά και Κροατικά.

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
«Ανοικτή γραμμή» Θεσσαλονίκη, εκδ. Διαγωνίου 1984
«Το γυμνό ζευγάρι» Θεσσαλονίκη, εκδ. Διαγωνίου 1990
“Lovers and Lairs”, Transalated by Richard Scorza, New Deli, India, publ. Samkaleen Prakashan, 1992
«Θείο κορμί» Θεσσαλονίκη, εκδ. Διαγωνίου 1994
«Μαυλιστικά», Αθήνα εκδ. Μπιλιέτο 1997
«Παρακαταθήκη ηδυπάθειας» Θεσσαλονίκη», εκδ. Εντευκτηρίου 2000
«Πεδίο πόθου» Αθήνα, εκδ. Ματαίχμιο 2005
«Ηδονή και εξουσία» Αθήνα, εκδ. Μεταίχμιο 2009
« Το τραγικό και το λημέρι των αισθήσεων» Θεσσαλονίκη, εκδ. Σαιξπηρικόν, 2012
“Cloe anad Alexandra” Translated by Manolis Aligizakis, Vancouver, Canada, publ. Libros Libertad, 2013
« Ο κόσμος απροκάλυπτα» Θεσσαλονίκη, εκδ. Εντευκτηρίου, 2018


Υπάρχουν βιβλία που κατέχουν ξεχωριστή θέση στο μυαλό και στην καρδιά μας. Βιβλία που μας καθορίζουν, δεν τα ξεχνάμε ποτέ και κατά καιρούς ανατρέχουμε ξανά και ξανά στις σελίδες τους, διότι από τότε που τα διαβάσαμε για πρώτη φορά έχουν γίνει ένα κομμάτι από εμάς. Αυτή είναι άλλωστε και η αξία ενός λογοτεχνικού έργου: με τον όσο πιο αρμονικό και ολοκληρωμένο συνδυασμό μορφής και ύφους, πρώτα να μας συγκινεί και κατόπιν να περνά ανεξίτηλα και παιδευτικά στη σκέψη μας. Η ελληνική λογοτεχνία έχει να επιδείξει πλείστα όσα σημαντικά έργα που αποτύπωσαν μέσα από την πλοκή τους το ιστορικό γίγνεσθαι της εποχής τους και με όχημα τους χαρακτήρες των ηρώων τους σκιαγράφησαν προβλήματα και δεινά, προβληματισμούς και οράματα, καθώς και διαφορετικές οπτικές γωνίες του κόσμου. Έργα που η λογοτεχνική τους δύναμη παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, όπως και το γεγονός ότι ένας συγγραφέας είναι πρώτα και κύρια αναγνώστης, το cityportal.gr καλεί αγαπημένους σας σύγχρονους συγγραφείς να φανερώσουν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία από την ελληνική λογοτεχνία, γραμμένα από το 1980 και πίσω, βιβλία που τους καθόρισαν και θα βοηθήσουν και όλους εμάς στην αναζήτηση των αναγνώσεών μας.

Μαρία Ψωμά Πετρίδου

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ