Άλλα τέσσερα κέντρα για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη-Συνολικά θα φτάσουν τα 11 στην ευρύτερη περιοχή

Άλλα τέσσερα κέντρα για τους πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη-Συνολικά θα φτάσουν τα 11 στην ευρύτερη περιοχή

Τέσσερις ακόμη χώροι φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στα επτά κέντρα που υπάρχουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό, ανεβάζοντας σε 11 το συνολικό αριθμό.
 
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, “προχωράμε στην ενοικίαση τεσσάρων ακόμη βιομηχανικών-εμπορικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων”.
 
Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι κανένας από τους παραπάνω χώρους δεν βρίσκεται στο Δήμο Δέλτα, ο οποίος, όπως είπε, έχει ήδη επωμιστεί μεγάλο βάρος του προσφυγικού.
 
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στους τέσσερις χώρους στη Θεσσαλονίκη, που προέκυψαν νωρίτερα από τη διαδικασία εύρεσης βιομηχανικών και εμπορικών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία προσφύγων σχολίασε ότι λειτουργεί ο χώρος στο Ωραιόκαστρο, είναι έτοιμος ένας ακόμη στο Καλοχώρι και οι προετοιμασίες ολοκληρώνονται σύντομα για τους δύο τελευταίους, που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
 
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση, πολύ σύντομα αναμένεται η μεταφορά προσφύγων στο Βαγιοχώρι. Όπως, άλλωστε, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, σύμφωνα με τη σχετική πληροφόρηση που είχε από το στρατό, όλες οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά, στο λιμάνι της πόλης, στο Ωραιόκαστρο και στα Λαγκαδίκια.
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αποσυμφόρησης της Ειδομένης, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό εκτιμά πως το τελευταίο 15νθήμερο τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από την Ειδομένη σε κέντρα φιλοξενίας.
 
Επτά τα κέντρα για 4.176 πρόσφυγες στη δυτική Θεσσαλονίκη
 
Με το νέο κέντρο προσφύγων στον οικισμό Βαγιοχωρίου του δήμου Βόλβης, που τις επόμενες ημέρες θα δεχτεί τις πρώτες οικογένειες, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία δομών υποδοχής και φιλοξενίας προσφυγικού πληθυσμού στη δυτική Θεσσαλονίκη.
 
Στην περιοχή αυτή λειτουργούν συνολικά επτά κέντρα με δυναμικότητα φιλοξενίας 4.176 ατόμων με βάση τον κεντρικό προγραμματισμό του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
 
Πρόκειται για τα κέντρα στα Διαβατά (2.334 άτομα), στο λιμάνι (382), στα Λαγκαδίκια του δήμου Λαγκαδά (700), στο Ωραιόκαστρο (260) και στο Βαγιοχώρι, όπου τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν περίπου 500 πρόσφυγες. Οι δύο χώροι που επιλέχθηκαν πλησίον της βιομηχανικής περιοχής (ΒΙΠΕ) στη Σίνδο και στο Καλοχώρι θα δεχτούν πρόσφυγες το επόμενο διάστημα. Στο κέντρο του Βαγιοχωρίου έχουν στηθεί 90 σκηνές, ενώ ο δήμος μαζί με το στρατό θα συνδράμουν στην καθαριότητα του χώρου.
 
Τη δέσμευση ότι η δυτική Θεσσαλονίκη δεν θα δεχθεί άλλη επιβάρυνση με τη δημιουργία κέντρων ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στη συνάντηση που είχε προ ημερών με τους δημάρχους Δέλτα Μίμη Φωτόπουλο και Ωραιοκάστρου Αστέριο Γαβότση. Οι αιρετοί έθεσαν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, ενώ ζήτησαν να μην υπάρξει άλλος αιφνιδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης στο ζήτημα της χωροθέτησης κέντρων.
 
«Ο υπουργός δήλωσε ότι η δυτική Θεσσαλονίκη έκλεισε και πως δεν πρόκειται να δημιουργηθεί άλλος χώρος, καθώς ο όγκος που έχουν δεχτεί τα υφιστάμενα κέντρα είναι ήδη μεγάλος και η πληρότητα αγγίζει στα περισσότερα το 100%», τόνισε στη «Μ» ο κ. Γαβότσης. Ανέφερε πάντως ότι μέχρι στιγμής στο κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή Ωραιοκάστρου δεν σημειώνονται προβλήματα και ο δήμος προσπαθεί να στηρίξει την ομαλή λειτουργία του με τα μέσα που διαθέτει.  
 
Νέα κέντρα σε Σέρρες, Γρεβενά και Λάρισα
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει και πρόκειται να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα τη δημιουργία τριών νέων μεγάλων κέντρων σε περιοχές των Σερρών, των Γρεβενών και της Λάρισας, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν 15.000 πρόσφυγες (από 5.000 στον καθέναν). Στη Λάρισα πάντως η επιβάρυνση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς ήδη λειτουργεί καταυλισμός με περίπου 800 πρόσφυγες στο Κουτσόχερο, που βρίσκεται μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων.
 
Ζητούν αστυνόμευση στα Λαγκαδίκια
 
Υποδειγματική είναι η λειτουργία του κέντρου στα Λαγκαδίκια, το οποίο είναι το μοναδικό που εποπτεύεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Στο campus φιλοξενούνται περίπου 700 άτομα -στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Σύροι και Ιρακινοί, ενώ το 45% του πληθυσμού είναι μικρά παιδιά. Χθες το μεσημέρι κλιμάκιο του δήμου Λαγκαδά με επικεφαλής το δήμαρχο Γιάννη Καραγιάννη επισκέφθηκε το χώρο και διαπίστωσε την ομαλή λειτουργία αλλά και το υψηλό επίπεδο παροχής ιατρικών υπηρεσιών. «Μεταξύ δήμου και Ύπατης Αρμοστείας υπάρχει καλή συνεργασία και συνεννόηση και αυτό θα επιδιώξουμε να συνεχιστεί καθ? όλη τη διάρκεια παραμονής και φιλοξενίας των προσφύγων», τόνισε στη «Μ» ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι ο δήμος καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια και για την καθαριότητα του χώρου, ενώ ήδη ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να ενισχύσει την υπηρεσία καθαριότητας με ένα απορριμματοφόρο.
 
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει πρόβλημα στην αστυνόμευση του χώρου, καθώς έχουν διατεθεί μόνον τρεις αστυνομικοί. «Είχα ζητήσει εξαρχής από τον αρμόδιο υπουργό να υπάρχει αστυνόμευση, γιατί ήδη έχουμε διαπιστωμένα κρούσματα κλοπών και αυτό πρέπει να το σταματήσουμε. Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να λεηλατηθούν», σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά και πρόσθεσε ότι ο δήμος βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την ΕΛ.ΑΣ., για να ενισχυθεί το προσωπικό και να υπάρχουν καθημερινές βάρδιες.
 
Περίπου 55.000 πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια
 
Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης προσφυγικής κρίσης 54.341 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια.
 
Περισσότεροι από τους μισούς καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (29.298), με την πλειοψηφία να παραμένει στον καταυλισμό της Ειδομένης (9.813), στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987) και στο Πολύκαστρο (3.979).
 
Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 8.352, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.235 και τη Χίο 2.256 άτομα, στην Αττική 14.438, εκ των οποίων 2.135 στο λιμάνι του Πειραιά, στην Κεντρική Ελλάδα 1.915, με την πλειονότητα να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (785), ενώ στη Νότια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ανδραβίδα μένουν 338 πρόσφυγες.
Της Φανής Σοβιτσλή
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Μακεδονία” την Τρίτη 10 Μαΐου 2016
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε