Άλμπερτ Αϊνστάιν: Το «κοφτερό» μυαλό του 20ου αιώνα

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Γερμανός φυσικός εβραϊκής καταγωγής που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921, θεωρείται από πολλούς ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα και ένας απ’ τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1879 στη πόλη Ουλμ της νότιας Γερμανίας. Ο πατέρας του ήταν επιχειρηματίας και η μητέρα του πιανίστα. Την αγάπη του για τη μουσική, την κληρονόμησε από την μητέρα του καθώς ο ίδιος ξεκίνησε να μαθαίνει βιολί σε μικρή ηλικία και έπαιζε μέχρι και το τέλος.

Ο σπουδαίος επιστήμονας του 20 αιώνα, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ σπούδασε φυσική και μαθηματικά στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης στην Ελβετία.

Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για δύο μήνες ως καθηγητής μαθηματικών και το 1902 προσλήφθηκε ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Έγινε Ελβετός υπήκοος και το 1905 του απονεμήθηκε το δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Εκείνο το έτος οι βιογράφοι του Αϊνστάιν, το αποκαλούν annus mirabilis – το «θαυματουργό έτος», καθώς δημοσίευσε πέντε θεωρητικές εργασίες που επρόκειτο να έχουν βαθιά επίδραση στην ανάπτυξη της σύγχρονης φυσικής.

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η επιστήμη

Τίποτα δεν έδειχνε τη μεγάλη του ευφυΐα, καθώς επρόκειτο για να παιδί που ξεκίνησε να μιλάει σε ηλικία τριών ετών και θεωρούταν από τους γονείς του μάλλον αργό. Το ενδιαφέρον της ανακάλυψης και της επιστήμης, του γεννήθηκε μετά από δύο δώρα που του έκανε ο πατέρας του, μία πυξίδα και ένα βιβλίο γεωμετρίας.

Η πρώτη του ευκαιρία για να αρχίσει να μελετάει και να ερευνά, στάθηκε η πρόσληψή του στο γραφείο ευρεσιτεχνιών το 1902. Το 1905 έκανε και την πρώτη του δημοσίευση για την ειδική θεωρία της σχετικότητας, στο επιστημονικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής». Η κεντρική ιδέα της θεωρίας ήταν ότι, αν για όλα τα συστήματα αναφοράς η ταχύτητα του φωτός είναι σταθερή και αν όλοι οι φυσικοί νόμοι είναι ίδιοι, τότε τόσο ο χρόνος, όσο και η κίνηση, εξαρτώνται από το σύστημα αναφοράς στο οποίο μετρούνται.

Η διάσημη εξίσωσή του E = mc2 που δημοσιεύθηκε το 1907 καθόρισε όχι μόνο την παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας αλλά και την κατασκευή της ατομικής βόμβας.

Η ιδιοφυία του πλέον είχε γίνει όχι μόνο εμφανής αλλά και αναγνωρίσιμη, καθώς έγινε δεκτός στον κύκλο των πιο διακεκριμένων φυσικών της Ευρώπης και του δόθηκε θέση καθηγητή στη Ζυρίχη, την Πράγα και το Βερολίνο. Το 1916, δημοσίευσε το «The Foundation of the General Theory of Relativity», το οποίο πρότεινε ότι η βαρύτητα, καθώς και η κίνηση, μπορούν να επηρεάσουν τα διαστήματα του χρόνου και του χώρου.

Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, η βαρύτητα δεν είναι μια δύναμη, όπως είχε υποστηρίξει ο Ισαάκ Νεύτων, αλλά οφείλεται στην καμπύλωση του χωροχρόνου, η οποία προκαλείται από την περιεχόμενη στον χωρόχρονο μάζα και ενέργεια.

Το 1919, οι αστρονόμοι που μελετούσαν μια έκλειψη Ηλίου επαλήθευσαν τις προβλέψεις που έκανε ο Αϊνστάιν στη γενική θεωρία της σχετικότητας και έγινε διασημότητα από τη μια μέρα στην άλλη. Αργότερα, άλλες προβλέψεις της γενικής σχετικότητας, όπως μια μετατόπιση στην τροχιά του πλανήτη Ερμή και η πιθανή ύπαρξη μαύρων τρυπών, επιβεβαιώθηκαν από τους επιστήμονες.

Αργότερα, οι εργασίες του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, του χάρισαν το 1921 το Νόμπελ Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξαν η αφορμή για να ξεκινήσει και η έρευνα για τα ραντάρ.

Τη δεκαετία του 1930, και ενώ βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, έκανε συνεχώς ταξίδια, διακηρύττοντας τις θεωρίες του.

Η προσωπική ζωή

Άλμπερτ ΑϊνστάινΕνόσω ο Αϊνστάιν βρίσκεται στη Βέρνη, το 1901, στα 22 του χρόνια, παντρεύτηκε τη σερβικής καταγωγής συμφοιτήτριά του Μίλεβα Μάριτς. Όπως φάνηκε αργότερα, τους ένωσε μάλλον το πάθος τους για τη φυσική, παρά κάποιος μεγάλος έρωτας.

Ο Άλπερτ και η Μίλεβα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Χανς Άλμπερτ και τον Έντουαρτ, ενώ είχαν αποκτήσει πριν παντρευτούν και μια κόρη, τη Λίζερλ, η τύχη της οποίας αγνοείται.

Ο γάμος μεταξύ τους, δεν έμελλε να κρατήσει αιώνια και οι δύο τους χωρίζουν το 1914, κατά την διάρκεια που ο Αϊνστάιν βρισκόταν στο Βερολίνο, όπου δίδασκε στο Ινστιτούτο του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου. Στο συμφωνητικό του διαζυγίου είχε υποσχεθεί στην σύζυγό του, Μίλεβα Μάριτς, ότι θα της έδινε τα χρήματα που θα εξασφάλιζε από το βραβείο Νόμπελ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτήν και για την ανατροφή των παιδιών τους.

Το 1919, θα παντρευτεί την ξαδέρφη του Έλσα Αϊνστάιν. Ο γάμος του μαζί της του χαρίζει τη γαλήνη της συμβατικότητας και όχι τον έρωτα. «Είμαι άτυχος με τις γυναίκες» εξομολογείται σ’ ένα φίλο του. Η Έλσα είναι περισσότερο φίλη, ενώ η ίδια δεν φαίνεται να έχει και τόσο καλή γνώμη γι’ αυτόν.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Υπέρμαχος του σοσιαλισμού και φανατικός επικριτής του καπιταλισμού, με εβραϊκή καταγωγή και κοφτερό μυαλό, ο Άλπερτ Αϊνστάιν θεωρήθηκε αμέσως απειλή από το Τρίτο Ράιχ ήδη από τις αρχές του 1933.

Τον καθαιρούν απ’ όλες τις θέσεις που κατέχει και του δημεύουν την περιουσία. Ο Αϊνστάιν αναγκάζεται να εγκαταλείψει για πάντα τη Γερμανία. Περνώντας από διάφορες χώρες, θα εγκατασταθεί τελικά στις ΗΠΑ, όπου έγινε διευθυντής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, ενώ το 1940, θα λάβει και την αμερικανική υπηκοότητα.

Τον Αύγουστο του 1939, με επιστολή του προειδοποιεί τον Αμερικανό πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ για τον κίνδυνο κατασκευής ατομικής βόμβας από τους Γερμανούς, που, όπως επισημαίνει, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Τον παροτρύνει, ωστόσο, να χρηματοδοτήσει την έρευνα για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Τελειώνοντας την επιστολή του γράφει: «Όταν θα είναι έτοιμη η δοκιμή της πρώτης ατομικής βόμβας να καλέσετε σ’ ένα ερημονήσι του Ειρηνικού εκπροσώπους της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, των συμμάχων, καθώς και ουδέτερους παρατηρητές. Ρίξτε τότε τη βόμβα στο ερημονήσι μπροστά σ’ όλους αυτούς. Είμαι σίγουρος ότι όταν ο εχθρός πληροφορηθεί τα αποτελέσματα, θα συνθηκολογήσει χωρίς άλλο. Κι έτσι θα αποφύγουμε το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και θα έχουμε και τα χέρια μας καθαρά όταν θα γίνει ειρήνη».

Μετά το τραγικό αποτέλεσμα της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ο Αϊνστάιν φαίνεται να μετανιώνει πικρά και είπε στη γραμματέα του: «Καλύτερα να έκοβα τα χέρια μου, παρά να έστελνα εκείνο το γράμμα στον Ρούζβελτ».

Εκτός από τις επιστημονικές του θεωρίες, ο Αϊνστάιν ήταν πολύ γνωστός και για την προσήλωσή του στην υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης, υπογράφοντας το 1955 δήλωση στην οποία καλούσε τις κυβερνήσεις των μεγάλων δυνάμεων να λύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Οι φιλειρηνικές θέσεις του έστρεψαν εναντίον του την αυστηρή Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι, ο οποίος τον χαρακτήρισε κομμουνιστή και πράκτορα των Σοβιετικών. Το 1965 διαπιστώθηκε ότι ο φάκελος που είχε ανοίξει γι’ αυτόν το FBI περιείχε 1280 σελίδες.

Ο Αϊνστάιν δεν απαρνήθηκε ποτέ την εβραϊκή καταγωγή του. Έδρασε από το μετερίζι του όσο μπορούσε για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ και όταν ο πρωθυπουργός του νεοσύστατου κράτους Νταβίντ Μπεν Γκουριόν του πρότεινε το 1952 να αναλάβει την προεδρία του, αυτός αρνήθηκε, προβάλλοντας τα επιχειρήματα ότι ήταν αρκετά ηλικιωμένος και ότι είχε περιορισμένες πολιτικές ικανότητες.

Στις 18 Απριλίου του 1955, ο Αϊνστάιν, ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά της ανθρωπότητας, σβήνει στο νοσοκομείο του Πρίνστον από ανεύρυσμα αορτής, αφήνοντας πίσω του πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις και πάνω από 150 συγγράμματα για το κοινό.

Διαβάστε επίσης:

Τσάρλι Τσάπλιν: Ο θλιμμένος κωμικός και το πρώτο αστέρι του Χόλυγουντ

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως