8.3 C
Thessaloniki
9.3 C
Athens

Άλμπερτ Μπούρλα: Φως στο τούνελ! Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα

ο Έλληνας CEO της Pfizer που έδωσε ελπίδα σε όλο τον πλανήτη για εμβόλιο

«Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» δήλωσε ο Δρ Άλμπερτ Μπούρλα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, αναφερόμενος στην ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό της κατά του κορωνοιού μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο μόλυνσης.

«Bλέπουμε φως στο τούνελ»!
«Φτάνουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο […,] την ώρα που ο κόσμος το χρειάζεται περισσότερο, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν νέο ρεκόρ, τα νοσοκομεία πλησιάζουν το μέγιστο της χωρητικότητάς τους και οι οικονομίες πασχίζουν να ξανανοίξουν», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπούρλα είναι έλληνας, εβραϊκής καταγωγής και πήρε το διδακτορικό του στη βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής από την κτηνιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχισε να εργάζεται στην Pfizer το 1993 στο τμήμα κτηνιατρικής της εταιρείας στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρόεδρος του τμήματος εμβολίων, ογκολογίας και υγειονομικής περίθαλψης, όπου ηγήθηκε της προσπάθειας της Pfizer στην ανάπτυξη φαρμάκων για τον καρκίνο και τα καρδιακά νοσήματα, καθώς και της ανάπτυξης φαρμάκων όπως το αντιπηκτικό Eliquis και το Ibrance, ένα φάρμακο που βοηθάει στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο…»
To 2019 ανακηρύχτηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Από τον Μάρτιο του 2020 άσκησε μεγάλη πίεση για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid 19. Σε μια διαδικτυακή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των τμημάτων ερευνών για τα εμβόλια της εταιρείας ρώτησε πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο. Όταν του απάντησαν μέσα στο 2021 εκείνος τους είπε ότι δεν είναι αρκετά σύντομα.
«Σκεφτείτε με διαφορετικό τρόπο. Μη σκέφτεστε το κόστος. Σκεφτείτε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα εμβόλιο προτού μάθετε πώς λειτουργεί. Αν δεν λειτουργεί αφήστε εμένα να αποφασίσω τι θα κάνουμε», τους είπε, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Τρενάκι του τρόμου
Για τον 58χρονο επιστήμονα οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν ένα τρενάκι του τρόμου, με επιτυχίες και αναποδιές. Η σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας είναι ένας σταθμός για τον κ. Μπούρλα και για την εταιρεία καθώς φαίνεται ότι σύντομα μπορούμε να δούμε το φως στην άκρη του τούνελ του κορωνοιού.

Εφόσον λάβει την έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), το εμβόλιο της Pfizer θα είναι ένα από τα πρώτα εμβόλια mRNA που φτάνουν στην αγορά.

Η Pfizer, η οποία έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση του εμβολίου αναμένει ότι η παραγωγή θα ανέλθει σε 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου το 2020 και και 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι έχει διδακτορικό στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Ο Δρ. Μπούρλα ξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Pfizer στην Ελλάδα το 1993 στο τμήμα υγείας των ζώων ως τεχνικός διευθυντής. Κατείχε θέσεις αυξανόμενης ευθύνης σε όλη την Ευρώπη, προτού μετακομίσει στο Κεντρικό Γραφείο της Pfizer της Νέας Υόρκης το 2001. Από εκεί, ο Άλμπερτ ανέλαβε τη διαδοχή ηγετικών ρόλων στο τμήμα Υγείας Ζώων, συμπεριλαμβανομένου του Διευθυντή Μάρκετινγκ των ΗΠΑ 2004), Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ Νέων Προϊόντων (2004-2006), και Πρόεδρος της Ζωικής Υγείας Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή (2006-2009). Το 2009, ανέλαβε επιπλέον ευθύνες για τις περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού.
Αναλυτικά, μετά τη θέση του στην Ελλάδα, το 1996 μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες κάνοντας τα πρώτα του βήματα στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Το 2001 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ, ενώ το 2006 επέστρεψε στην Ευρώπη για να αναλάβει τη θέση του προέδρου  του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα (2009)  πέρασαν υπό την επίβλεψή του και  οι αγορές της Ασίας, της Αφρικής και των χωρών του Ειρηνικού ωκεανού.

Το 2010 ξαναγύρισε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων», το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του τμήματος ογκολογικών προϊόντων και εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει κονδύλια σε διάφορα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer.  Μάλιστα, την ίδια χρονιά, η εταιρεία παρείχε βοήθεια σε 800 εκατομμύρια ασθενείς χάρη στα φάρμακά της, ενώ από την 1η Ιανουαρίου του 2019 βρίσκεται στο τιμόνι του φαρμακευτικού κολοσσού από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Το 2020, κατατάχθηκε ως κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της Αμερικής στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων από το περιοδικό Institutional Investor. Είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του The Partnership for New York City, διευθυντής σε πολλά διοικητικά συμβούλια – Pfizer, Inc., The Pfizer Foundation, PhRMA και Catalyst – και διαχειριστής του Συμβουλίου Διεθνών Επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Επιπλέον, ο κ. Μπούρλας είναι μέλος του Business Roundtable και του Business Council.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer ο Άλμπερτ Μπουρλάς, ηγείται της Pfizer με σκοπό «τις καινοτομίες που αλλάζουν τη ζωή των ασθενών, με έμφαση στην προώθηση της επιστημονικής και εμπορικής καινοτομίας που απαιτείται για τον μετασχηματισμό στην ανθρώπινη υγεία».
Σημειώνεται ότι πριν από περίπου ένα χρόνο αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, ενώ στον τόπο καταγωγής του επέλεξε η φαρμακοβιομηχανία να δημιουργήσει κέντρο ψηφιακής καινοτομίας.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
8.5 ° C
10 °
5 °
87 %
2.6kmh
20 %
Δε
17 °
Τρ
18 °
Τε
17 °
Πε
17 °
Πα
16 °