Αμερικάνικος Βούβαλος
Αμερικάνικος Βούβαλος

«Αμερικάνικος Βούβαλος» | Κριτική

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» στο θέατρο Metropolitan | Κριτική παράστασης | Γράφει η  Αγγέλα Μάντζιου

Τρεις άνδρες κι ένα νόμισμα που αγοράζεται σε ένα παλαιοπωλείο, ύστερα από διαπραγμάτευση για την υποτιθέμενη αξία του, ένα άλλο, παρόμοιο, που βρίσκεται στην κατοχή του ενός από τους τρεις, ένα σχέδιο που εξυφαίνεται στην σκέψη και σχεδιάζεται «στον αέρα» με λόγια, προορισμένο να ακυρωθεί: αυτή είναι η συνθήκη της -θεατρικής- συνάντησης των ανθρώπων και η αφορμή ανάπτυξης μιας πρισματικής ιστορίας, καταγεγραμμένης στο περιθώριο και στην σκιά του απατηλού «αμερικανικού ονείρου».

«Ο αμερικάνικος βούβαλος»

Στην παράσταση «Ο αμερικάνικος βούβαλος» (αναφορά στο νόμισμα και την απεικόνιση), που παρακολουθήσαμε στο θέατρο Metropolitan the urban theater, εισήλθαμε σε ένα πεδίο σκέψης και δράσης, στον μικρόκοσμο μιας θεατρικής σύμβασης η οποία είχε ένταση και δυναμισμό αισθημάτων.

Το έργο, μολονότι χωρίς εξέλιξη και με στατική δράση, ξεδιπλώθηκε σε μια σπειροειδή εξιστόρηση και αποτυπώθηκε σε σκηνές αντιπαράθεσης ανθρώπων, στην αιχμή λεπτών αποχρώσεων παρά το φαινομενικό σκληρό περιτύλιγμα των τύπων της γλώσσας ή των χειρονομιών έκφρασης.

Ο συγγραφέας

Ο συγγραφέας πίσω από τους καθημερινούς διαλόγους, με έμμεσο σχολιασμό, στην χαρτογραφία του έργου έθιξε θέματα όπως οι κοινωνικοί δεσμοί, οι σχέσεις, η φιλία, τα συναισθήματα, η μοναξιά, το κυνήγι της επιτυχίας, η επιδίωξη της ευτυχίας, η μόρφωση, τα βιβλία, η υγεία, το χρήμα και η αξία του, η τιμή των πραγμάτων, ο κυνισμός, το περιθώριο, η προστασία, η ματαίωση, οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις της ζωής.

Το σκηνικό

Σε ένα σκηνικό πεδίο διαφόρων μικροπραγμάτων και ετερόκλητων αντικειμένων, στοιβαγμένων με κάποια φαινομενική αταξία, οι τρεις ήρωες συναντήθηκαν, φέροντας σημάδια καταγωγής και κοινωνικής ταυτότητας.

Η πρώτη σκηνή άρχισε ήσυχα και οι ενδιάμεσες φάσεις είχαν αυξομειώσεις ενέργειας κλιμακούμενων αντιδράσεων, μεταπτώσεων και μικρών ανατροπών, για να κλείσει ο κύκλος αθόρυβα και ανεπαίσθητα όπως άρχισε.

Οι ερμηνείες

Οι τρεις ηθοποιοί ενσωμάτωσαν στους ρόλους τους, εξωτερικά στερεοτυπικά κοινωνικά γνωρίσματα, συμπυκνώνοντας σε λέξεις, γκριμάτσες, χειρονομίες και κίνηση, εικόνες ανθρώπων οι οποίοι ζουν σε ένα μεταίχμιο, πριν την κατάρρευση δεσμών και βασικών ενστίκτων επιβίωσης, ελπίδας, προσδοκίας.

Παράλληλα, με τα ίδια μέσα -φωνή, χειρονομίες, κίνηση- αποτύπωσαν και τις εσωτερικές διακυμάνσεις αντίδρασης και τις μπλοκαρισμένες διεργασίες έκφρασης προσωπικών αιτημάτων, καταδεικνύοντας με καθαρότητα και ενάργεια τα ακατέργαστα και εύπλαστα φορτία αισθήσεων, αισθημάτων και διαθέσεων, ανθρώπων οι οποίοι ζουν στο περιθώριο των γεγονότων, ένα βήμα πριν την παραίτηση από τον αγώνα ή σε μια αναβολή.

Παράσταση Αμερικάνικος Βούβαλος

Οι ερμηνείες ήταν αληθοφανείς, δυναμικές και πειστικές, ταιριαστές με τους ρόλους που επωμίστηκαν, φέροντας -στον καθρέφτη του θεάτρου- μια σφραγίδα συγκοινωνούντων και συμπληρωματικών κοινωνικών και ατομικών οραμάτων, σχεδόν πριν την ακύρωση και το τέλος του παιχνιδιού.

Έτσι ολοκληρώθηκε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν της ζωής κάποιων ασήμαντων προσώπων, όπως άκουσε τις φωνές των συνομιλιών τους ο συγγραφέας. Τα φώτα έσβησαν σκιάζοντας με σιωπή το περιβάλλον στο οποίο συστήθηκαν τα πρόσωπα αυτά και άναψαν πάλι, φέρνοντάς μας πίσω και στην δική μας σύγχρονη πραγματικότητα. Και με το θερμό χειροκρότημα των θεατών, οι ηθοποιοί υποκλίθηκαν και έκλεισε ο κύκλος της παράστασης.

Ταυτότητα παράστασης

«Αμερικάνικος Βούβαλος» του David Mamet
Μετάφραση: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Σκηνικό- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική-Ήχοι: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Επιμέλεια κινήσης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Φανή Παϊτάκη
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λέπουρης
Τρέιλερ: Στέφανος Κοσμίδης
Σύμβουλος δραματουργίας: Μάρκος Τσούμας

Ηθοποιοί

Χριστόδουλος Στυλιανού (Ντον)
Πάρης Σκαρτσολιάς (Μπομπ)
Θανάσης Σαράντος (Δάσκαλος)
Προβολή – επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου
Παραγωγή: Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ
Εκτέλεση Παραγωγής: Θέατρο Metropolitan

Ο «Αμερικάνικος Βούβαλος» στο θέατρο Metropolitan | Κριτική παράστασης | Γράφει η  Αγγέλα Μάντζιου


 

Διαβάστε επίσης:

Κριτική της παράστασης: Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα