Αναδρομικά συνταξιούχων: Tρεις νέες πληρωμές έως τα Χριστούγεννα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Tρεις νέες πληρωμές έως τα Χριστούγεννα

Η αρχή γίνεται με την πληρωμή των αυξήσεων και των αναδρομικών προς περίπου 35.000 δικαιούχους προσωρινών συντάξεων, στο πλαίσιο των τακτικών, μηνιαίων πληρωμών των συντάξεων Δεκεμβρίου, από σήμερα έως την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.
 
Πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου, με εμβόλιμη πληρωμή, θα πληρωθούν και τα υπόλοιπα των αναδρομικών σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που έλαβαν στα τέλη Οκτώβρη μικρότερο ποσό αναδρομικών από αυτό που δικαιούνται για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
 
Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, κυρίως όσοι έχουν αποχωρήσει από 13 Μαΐου του 2016 και μετά.
Η προσωρινή σύνταξη στα Ταμεία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης κι εφόσον αυτή υποβλήθηκε μετά τον Μάιο του 2016, στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου 12μηνου, έναντι του 50% του μέσου μισθού του τελευταίου 12μηνου, όπως ίσχυε παγίως για τις μη ηλεκτρονικές αιτήσεις.
 
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται στο 70% από 50%. Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται προσωρινές ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας ως εξής:
 
    προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,9% και
    προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.
 
Τα πλαφόν της προσωρινής σύνταξης δεν αλλάζουν.
Για τους μισθωτούς η προσωρινή είναι έως 768 ευρώ, δηλαδή έως δυο Εθνικές Συντάξεις, ενώ για τους επαγγελματίες έως 960 ευρώ, δηλαδή έως δυόμιση συντάξεις.
Το κατώτατο πλαφόν παραμένει για όλους στα 384 ευρώ, δηλαδή μια Εθνική Σύνταξη.
 
Για παράδειγμα, μισθωτός ΙΚΑ με μέσο μισθό το τελευταίο 12μηνο πριν την συνταξιοδότηση 1.000 ευρώ. Ελάμβανε ως προσωρινή 500 ευρώ και με τη νέα ρύθμιση δικαιούται να λάβει 768 ευρώ. Η αύξηση είναι 268 ευρώ και τα αναδρομικά, εφόσον υπέβαλλε π.χ. την αίτηση τον Ιανουάριο του 2019, είναι 6.432 ευρώ.
 
Η αύξηση της προσωρινής σύνταξης και τα αναδρομικά που κουβαλά αφορούν μόνο όσους έχουν υποβάλλει έντυπη αίτηση και όχι ηλεκτρονική, καθώς γι αυτούς η προσωρινή είναι εδώ και χρόνια στο 80% της οριστικής.
 
    Οι αυξημένες προσωρινές και τα αναδρομικά που κουβαλούν, καταβάλλονται σήμερα σε συνταξιούχους ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό και την Τετάρτη 25/11 σε συνταξιούχους ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό.
    Την Πέμπτη 26/11 πληρώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ και οι αγρότες του ΟΓΑ.
    Την Παρασκευή 27/11 πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, που έχουν αποκλειστεί από τις αυξημένες προσωρινές, αλλά και οι ναυτικοί.
 
Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως