Ανακαλύφθηκε η αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις στο εμβόλιο της AstraZeneca

Στη λύση του μυστηρίου, σχετικά με το ποια είναι η αιτία που προκαλεί τις θρομβώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid-19 με το σκεύασμα της Astra Zeneca έδωσαν από κοινού Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες.

Έπειτα από μελέτη που ακολουθήθηκε, αποδείχθηκε ότι κάποια πρωτεΐνη στα αιμοσφαίρια προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου. Συγκεκριμένα, ομάδα ερευνητών απέδειξε λεπτομερώς ότι το συστατικό αυτό πυροδοτεί αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία είναι ικανή σε ελάχιστες περιπτώσεις να προξενήσει επικίνδυνους θρόμβους.

Σημειώνεται ότι αν και το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σώσει περίπου 1 εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό, έχει πλέον σταματήσει να χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδας σε αρκετές χώρες, εξαιτίας των ανησυχιών για τους σπάνιους θρόμβους που προκαλούν.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca υποστήριξε ότι η εμφάνιση θρόμβων σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα αυτό είναι πιθανότερο να οφείλονται στον ίδιο τον κορωνοϊό παρά στο σκεύασμα, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη εξήγηση γιατί εμφανίζονται.

«Μολονότι η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca εξετάζει τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα αυτά ως μέρος των προσπαθειών της για την αφαίρεση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε η εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι θρόμβοι αυτοί έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τα σχεδόν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances και αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου τραβάει μια πρωτεΐνη σαν μαγνήτης, εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στο ένοχο σημείο του αδενοϊού και την πρωτεΐνη», είπε. «Αυτό που έχουμε είναι το στοιχείο που προκαλεί την αντίδραση, αλλά υπάρχουν πολλά βήματα που είναι απαραίτητα στη συνέχεια», πρόσθεσε ο κ. Πάρκερ.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το επόμενο στάδιο είναι η «αποπροσανατολισμένη ανοσία», αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως