τραπέζι με φαγητά και κρασί

Ανακάλυψε τα 10+1 από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια στην πόλη για νεανικό κοινό και όχι μόνο!

Είναι γνωστό μυστικό πως τα καλά εστιατόρια θέλει ψάξιμο για να τα βρεις.

Μπορεί να έχεις ακούσει για τα κάτωθι, μπορεί και όχι.

Όμως εμείς εγγυόμαστε πως όλα, είναι ένα κι ένα. Τα διαλέξαμε για σένα, για την κρίσιμη στιγμή που κάποιος από την παρέα –ανεξαρτήτου ηλικίας- θα πει “πού να πάμε για φαϊ;”. Να εδώ!

πρόσοψη εστιατορίου

ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΝΑΡΙ

Ανεβαίνοντας την οδό Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, τον πιο ομαλό ίσως δρόμο για να φτάσει κανείς στο Ουζερί «Τσινάρι» όπως ανεβαίνει από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, απολαμβάνει εικόνες του προπομπού της Άνω Πόλης και ξέρει ότι, μόλις θα φτάσει στο νούμερο 72, θα συναντήσει ένα από τα πιο παραδοσιακά σημεία εστίασης της πόλης.

Παλιά, αγαπημένη, γραφική ταβέρνα το «Τσινάρι», πάντα αξίζει μίας επίσκεψης, ακόμη και μόνο για την τοποθεσία αλλά και για το ίδιο το μαγαζί. Σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, το Ουζερί «Τσινάρι» έχει θρέψει γενιές και συνεχίζει να το κάνει. Στα τραπέζια βγαίνουν μεζέδες ελληνικοί και μικρασιάτικοι, από τα ηχεία ακούγονται παλιά ρεμπέτικα, ανάμεσα στους θαμώνες θα δεις οικογένειες, φοιτητές και παλιότερους πελάτες, που συνεχίζουν να το επιλέγουν για τα γεύματά τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 72, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 284028

εξωτερικός χώρος εστιατορίου

ΚΑΣΤΡΟ ΠΥΛΑΙΑ

Με όνομα εμπνευσμένο από τα ανατολικά κάστρα της Θεσσαλονίκης το «Κάστρο Πυλαία» αποτελεί έναν χώρο μέσα από τον οποίο αναδύεται η αίγλη αλλοτινών εποχών, σε συνδυασμό με τις πιο σύγχρονες και ντελικάτες γεύσεις.

Ένα ολοκληρωμένο γευστικό ταξίδι έχει πάντα ως αφετηρία του τα ορεκτικά και το «Κάστρο Πυλαία» σου προσφέρει όλες τις κλασικές αγαπημένες σου επιλογές, μαζί με προσθήκες δικές του, γεμάτες φαντασία και δημιουργικότητα! Θα ενθουσιαστείς με τα ρολάκια κανταΐφι με μαρμελάδα μήλο και κρέμα Φλωρίνης, με τις παναρισμένες γαρίδες, με τη φάβα και τη φέτα κρούστας με μέλι και σουσάμι.

Στο «Κάστρο Πυλαία» πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τη λαχταριστή χοιρινή μπριζόλα τόμαχοκ, αλλά και το ριμπάι Αργεντινής – πιάτα για τα οποία φημίζονται! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης 19, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 302748

τραπέζι με σερβίτσια

ROOTS

Το Roots άνοιξε τις πόρτες του το 2014, στοχεύοντας σε κάτι «εναλλακτικό», στο κάτι διαφορετικό για τα εστιατόρια της πόλης, τότε που στην Θεσσαλονίκη η χορτοφαγική διατροφή ήταν απλώς για λίγους.

Σήμερα, με την επέλαση της vegan διατροφής μπορούμε να πούμε πως το εστιατόριο αυτό τελικά ήταν πολύ μπροστά! Είναι μάλιστα, ένα από τα λίγα σε ολόκληρη την Ελλάδα, και προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Είναι επίσης ένα από τα μαγαζιά που συμπεριλήφθηκαν, λόγω χαρακτήρα, σε λίστα των New York Times!

Και μπορεί ίσως στην αρχή πολλοί να περνούσαν μπροστά από το Roots και να ήταν επιφυλακτικοί με τις επιλογές του μενού, όσοι το επέλεξαν όμως έγιναν πιστοί πελάτες που διέδωσαν τα νέα πως μια επίσκεψη αξίζει είτε είσαι vegan είτε vegetarian, είτε όχι! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μπαλάνου 4, Κέντρο
Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2310 268063

εξωτερικός χώρος εστιατορίου

ΑΚΡΑΤΟΣ ΟΙΝΟΣ

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Κατούνη 11, άνοιξε το Φεβρουάριο του 2019 ο «Άκρατος Οίνος», ένα εστιατόριο με πυρήνα του νέους ανθρώπους, που έκαναν αυτό που αγαπούν, επάγγελμα.

Με μεράκι και πολλή προσωπική δουλειά, έχτισαν έναν χώρο όπου μπορείς να απολαύσεις προτάσεις ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με σύγχρονες πινελιές και να επιλέξεις μέσα από πολλές ετικέτες κρασιών με ντόπιες ποικιλίες, από όλη την Ελλάδα.

Το μενού, που επιμελήθηκε ο Chef και συνιδιοκτήτης Φωτεινέλλης Χρύσανθος, αποτελείται από μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις βασισμένες σε εξαιρετικές πρώτες ύλες και τεχνικές, αλλάζει συνεχώς. Στις προτάσεις για το τραπέζι σου θα βρεις καθημερινά μία νόστιμη σούπα ημέρας, μία ποικιλία από εκλεκτές, δροσερές σαλάτες βασισμένες σε φρέσκα, ελληνικά προϊόντα κι όχι μόνο και νόστιμες αλοιφές, από το παραδοσιακό τζατζίκι, μέχρι την αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα, με ψητή πιπεριά Φλωρίνης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κατούνη 11, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 534405

είσοδος εστιατορίου

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΦΑΝΟΣ

Στην όμορφη στοά Φόρογλου, σε έναν χώρο με ύφος αρχοντικό και διακόσμηση που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, με παλαιακού τύπου τραπεζοκαθίσματα και πορσελάνινα σερβίτσια, δύο γυναίκες, η εγγονή και η δισέγγονη της αρχικής κατόχου, Ευτυχίας, μας περιμένουν καθημερινά με τις συνταγές της γιαγιάς και προγιαγιάς τους, αντίστοιχα, σε μία μοντέρνα εκδοχή, για γεύματα όλες τις ώρες της ημέρας. Από brunch ελληνικών γεύσεων, μέχρι τη σπεσιαλιτέ τους, τα μοσχαρίσια μάγουλα «της γιαγιάς» στη γάστρα κι άλλα μαγειρευτά φαγητά, αλλά και γλυκά, που σε συνδυασμό σου προσφέρουν μία πλήρη γευστική εμπειρία.

Στο «Φανό», θα ξεκινήσεις από τις πίτες. Μία μεγάλη γκάμα από δικές τους, χειροποίητες πίτες με πολλές παραλλαγές, βγαίνουν ως ορεκτικά στο τραπέζι σου κι ακολουθούν πιστά την παράδοση της γιαγιάς Ευτυχίας στη γαστριμαργική παράδοση της Σμύρνης. Το μενού αλλάζει διαρκώς και νέα πιάτα προστίθενται στον κατάλογο των γεύσεων. Βασικά παραμένουν τα κεφτεδάκια της γιαγιάς Ευτυχίας, η γιαουρτλού και οι γκιουζλεμέδες, πιάτα αρχοντικά, που συγκινούν κάθε ουρανίσκο με την ανατολίτικη χροιά τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίου Μηνά 8, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 045543

εσωτερικός χώρος εστιατορίου

FAVELA SKG

Περπατώντας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οδών Ολύμπου και Τοσίτσα, θα βρεις έναν καλά κρυμμένο – ανάμεσα σε οικοδομές και στοές – μικρό ιστορικό θησαυρό, το Μπιτ Παζάρ.

Εδώ θα νιώσεις τις αναμνήσεις και τις μυρωδιές μιας άλλης εποχής να αναβλύζουν, με πλήθος παλαιών αντικειμένων και εικόνων, που σε μεταφέρουν σε εκείνη την αγνότητα της παλιάς αυθεντικής Θεσσαλονίκης. Το «Favela» είναι το ιδανικό μέρος τόσο για να απολαύσεις τα αγαπημένα σου cocktails με την παρέα σου, καθώς ο Γιάννης Φράγκος και ο Αλέξανδρος Τσιναλίδης που επιμελούνται το bar είναι δύο εκ των κορυφαίων bartenders στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο! Παράλληλα, αν επιλέξεις να αφεθείς στο «Favela» για το φαγητό σου, θα δεις πως πρόκειται για μία πραγματική γαστρονομική εμπειρία, με τη μεσογειακή κουζίνα να κυριαρχεί και τα αυθεντικά ελληνικά πιάτα να συμπληρώνουν αυτή την γευστική «έκρηξη» που θα βιώσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προσφυγικής Αγοράς 32-34, περιοχή Μπιτ Παζάρ, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 268886

εσωτερικός χώρος εστιατορίου

ΤΡΥΠΙΑ ΠΟΤΗΡΙΑ

Tα «Τρύπια Ποτήρια», το μικρό χρωματιστό μεζεδοπωλείο στο Μπιτ Παζάρ, που έβγαλε μπαρ έξω, είναι ένας ιδιαίτερος χώρος με ιδιαίτερο χαρακτήρα, από το 2014 που πρωτοάνοιξε.

Μετά τις καραντίνες του Covid οι άνθρωποί του αποφάσισαν να τον ανανεώσουν και του έδωσαν τη μορφή ενός μεζεδοπωλείου – μπαρ, με χρώμα σε φωτεινές κόκκινες και πράσινες αποχρώσεις, όπου και να κοιτάξεις.

Είναι η «Μαγική τους Αυλή» κι εσύ μπορείς να συνδυάσεις εκλεκτούς μεζέδες ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με επιλεγμένα αποστάγματα, αλλά και με την ποικιλία τους σε cocktails. Τα «Τρύπια Ποτήρια» δεν είναι εύκολο να τα χάσει κανείς. Μία ματιά να ρίξεις από το ύψος της Ολύμπου 68, βρίσκεσαι απευθείας στη στοά Προσφυγικής Αγοράς όπου βρίσκεται το μικρό αυτό ταβερνάκι, το οποίο στα οκτώ χρόνια ζωής του έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από μικρές και μεγάλες παρέες και ζευγάρια, μέχρι καλλιτέχνες, συντελεστές ταινιών και πολιτικούς της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προσφυγικής Αγοράς 18,  Κέντρο (περιοχή Μπιτ Παζάρ)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251485

εξωτερικός χώρος εστιατορίου

REDIVIVA CUCINA POVERA

Το 2015 μία παρέα φίλων που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της, αλλά και με βαθιά εμπειρία στις γεύσεις ανατολής κι όχι μόνο, άνοιξαν συνεταιριστικά στην Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, στην Άνω Πόλη, τη «Rediviva Cucina Povera», ένα εστιατόριο πραγματικά μοναδικό στη Θεσσαλονίκη.

Τα υλικά προέρχονται, σε μεγάλο βαθμό, από ιδιόκτητο μπαξέ των ανθρώπων του εστιατορίου στο Χορτιάτη. Οι ίδιοι παραμένουν πιστοί στην παράδοση και μας παρουσιάζουν συνταγές όπως οι γεμιστοί κολοκυθανθοί που κρατούν από το νησί της Λέσβου, οι μπακαλιαροκεφτέδες με μολόχα κι άφθονα προϊόντα παρασκευασμένα από τους ίδιους, με ό,τι δεν αξιοποιείται άμεσα: τουρσιά, μαρμελάδες, τσάτνεϊ, θα τα δείτε να παρασκευάζονται στο εσωτερικό του εστιατορίου δια χειρός και δεν είναι λίγες οι φορές που η ματιά σας θα «πιάσει», όπως περνάτε από έξω, αραδιασμένα κρίταμα, καρύδια, τοματίνια κι άλλα καλούδια, που αργά ή γρήγορα, θα φτάσουν στο τραπέζι σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

εξωτερικός χώρος εστιατορίου

MINION

Tο «Μινιόν» είναι, αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της πόλης, τόσο για το νεανικό κοινό, όσο και για τις μεγαλύτερες ηλικίες, που «παντρεύονται» αρμονικά στον όμορφο χώρο του και εσωτερικά αλλά και εξωτερικά στην πλατεία Iωάννου Δέλλιου, ιδανικό σημείο για να αποδράσει κάποιος και να απολαύσει μεζέδες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στο «Μινιόν» αναδεικνύονται καθημερινά, όλη η γκάμα και η ποικιλία σε μεζέδες μεσογειακής κουζίνας, με επιλεγμένες ελληνικές πρώτες ύλες. Θαλασσινά, κρεατικά, πιτάκια, ορεκτικά κι άλλα πιάτα, σου σερβίρονται με μεράκι και φροντίδα.

Χταπόδι με φάβα ανάμεσα στα θαλασσινά, αλλά και καλαμάρι σε διάφορες εκδοχές – γεμιστό ή τηγανητό «Του Ψαρά» – μπρουσκέτες γάβρου, γαρίδες σχάρας και – το καλοκαίρι – μύδια αχνιστά, είναι μερικές από τις πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις σε θαλασσινά και ψάρια, φτιαγμένα με συνταγές που θα σας κινήσουν το ενδιαφέρον.

Στα κρεατικά αξίζει να δοκιμάσεις το «ελληνικό» λαχματζούν – συνταγή από την Ανατολή που έγινε ελληνική – και τα «κεφτεδάκια της πεθεράς», μπριζολάκια λαιμού μαριναρισμένα με πετιμέζι και φρέσκα βότανα, καθώς και κάποια ιδιαίτερα λουκάνικα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ιωάννου Δέλλιου 8, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 051051

εξωτερικός χώρος εστιατορίου

ΤΟ ΓΕΝΤΙ

Όταν το Γεντί άνοιξε τις πόρτες του πριν 30 χρόνια ίσως ο ιδιοκτήτης του, ο Γιώργος δεν φανταζόταν πως το ουζερί του θα γίνει τόσο γνωστό και αγαπημένο.

Από το Γεντί, πέρασε ο Θανάσης Βέγγος, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Χρόνης Αηδονίδης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Στάθης Ψάλτης, αλλά και ηθοποιοί, τραγουδιστές, διάσημοι τενόροι παγκοσμίου φήμης, και άλλοι! Κυριολεκτικά σημείο συνάντησης για όλο τον κόσμο της Θεσσαλονίκης αλλά και όλους τους επισκέπτες της πόλης. Εδώ θα βρεις καθημερινά φαγητά αλλά και πιο ιδιαίτερα, πολλά μοντέρνα μεζεδάκια, φρέσκα ψάρια, όσπρια, λαδερά, και ντόπια κρέατα. Η κουζίνα είναι κατά βάση παραδοσιακή ελληνική και μεσογειακή, με μερικές  μοντέρνες πινελιές στις συνταγές και απευθύνεται σε όλους που θέλουν να γευτούν αυθεντικές γεύσεις με μια μικρή επιρροή από την ανατολή! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Παπαρέσκα 13, Επταπύργιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 246495

εξωτερικός χώρος εστιατορίου

ΒΡΑΚΙ ΡΑΚΑΔΙΚΟ

Είναι ευτυχία να βρίσκεις κρητικές γεύσεις σε μεζεδοπωλεία της Κρήτης, πόσο μάλλον όταν τις βρίσκεις κι όλες μαζεμένες σε έναν κατάλογο, όπως αυτόν του Κρητικού Ρακάδικου «Βρακί», που άνοιξε τον Ιούνιο του 2021 στην οδό Πυλαίας, στην Τούμπα.

Από αρνί αντικρυστό κι άλλα κρέατα παρασκευασμένα με τον ίδιο, παραδοσιακό κρητικό τρόπο ψησίματος, μέχρι λαχταριστά σκιουφιχτά – κρητικά ζυμαρικά – και σαλάτες του νησιού, όλα εδώ συνταιριάζονται με την κρητική ρακή και δένουν σε έναν δικό τους χορό, στα τραπέζια του ρακάδικου. Όπως και οι ψυχές των θαμώνων του, που είναι άφθονοι και σταθεροί.

Στο «Βρακί», η φιλοσοφία του κρητικού μεζεδοπωλείου είναι εμφανής σε όλο το μενού. Από τους οι περίφημους μπουρμπουριστούς χοχλιούς, την οφτή πατάτα, τους κολοκυθοκεφτέδες, τις τηγανιτές πατάτες με ανθότυρο, το απάκι και την καπνιστή μπριζόλα ή το τσιγαριαστό αρνί, μέχρι τα παστά, τις γραβιέρες και τα πιτάκια, στους μεζέδες το μενού του «Βρακί» έχει επιλογές που δεν πρόκειται να προσπεράσεις με τίποτα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πυλαίας 96, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6906521165

 

 

Διαβάστε επίσης: Ανακάλυψε τα 7 από πιο «γλυκά» Ζαχαροπλαστεία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη!

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως