{ Θέατρo }

Ανακοίνωση διοίκησης και διεύθυνσης ΚΘΒΕ

Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2019

 

Κατηγορίες: Θέατρο

Ανακοίνωση διοίκησης και διεύθυνσης ΚΘΒΕΟι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές εδώ και δέκα ημέρες, γεγονός που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΗ και των ηθοποιών.
Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΚΘΒΕ έχουν πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο επαναλαμβανόμενες συζητήσεις με τους εκπροσώπους του ΣΕΗ και έχουν καταθέσει επανειλημμένα συμβιβαστικές προτάσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, οι οποίες δυστυχώς έχουν πέσει στο κενό.
Από την αρχή των διαπραγματεύσεων το μόνο πρόβλημα ήταν η αναγραφή ή όχι στη νέα σύμβαση μιας προσθήκης που θα εξηγεί την παρακράτηση 10% του μισθού των ηθοποιών του ΚΘΒΕ (από το 2010), έως ότου λυθεί η δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει με τις αγωγές των ηθοποιών εναντίον του Θεάτρου από τον Δεκέμβριο του 2017.
Νόμοι του 2010, τους οποίους τηρεί το ΚΘΒΕ, προβλέπουν την παρακράτηση. Οι νόμοι αυτοί δεν είναι αποδεκτοί από το ΣΕΗ. Εάν αυτό δεν διευκρινιστεί με κάποιον τρόπο στη νέα συλλογική σύμβαση, τότε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα κατηγορηθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Αυτό έχει γίνει σαφές από τη Νομική Υπηρεσία του ΚΘΒΕ. Οι νομικοί σύμβουλοι του ΣΕΗ επιμένουν να μη γραφεί τίποτα.
Επιπλέον, το ΚΘΒΕ αποδέχτηκε αύξηση 7% επί των πραγματικών αποδοχών των ηθοποιών, υπό τον όρο ότι θα ξανανοίξουν άμεσα οι σκηνές. Το ΣΕΗ αντιπρότεινε «αύξηση 7% χωρίς προσθήκη μνημονιακών όρων». Δηλαδή πραγματική αύξηση 17%. Εννοείται πως μετά την οικονομική ζημία του ΚΘΒΕ άνω των 100.000 ευρώ – με τις ακυρώσεις ήδη 40 παραστάσεων μέσα στις γιορτές- η πρόταση για οποιαδήποτε αύξηση δεν ισχύει.
Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε – με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΚΘΒΕ - στο Υπουργείο Εργασίας στις 27/12/2018, παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου, της ΠΟΘΑ και της Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟΑ, προέκυψε η πρόταση να παραταθεί ως έχει η σύμβαση ως 31/3/2019 (για 3 μήνες), ώστε να αναζητηθεί νομική λύση στο ζήτημα. Το ΣΕΗ αρνείται ως τώρα την πρόταση αυτή.
Το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια την παράλογα αδιάλλακτη στάση και τις κακόβουλες και ψευδείς κατηγορίες περί κωλυσιεργίας αλλά και «κυβερνητικής καθοδήγησης», οι οποίες δείχνουν ότι οι λόγοι των κινητοποιήσεων δεν αφορούν στα δικαιώματα των ηθοποιών, τα οποία έχουν διαφυλαχθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, αλλά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν αγγίζουν το Θέατρο.   
Η στάση αυτή του ΣΕΗ, σε μια περίοδο όπου το ΚΘΒΕ – για πρώτη φορά στη ιστορία του - έχει καταφέρει να απαλλαγεί από κάθε είδους κακοδιαχείριση και να καλύψει τα από δεκαετίας τουλάχιστον υπέρογκα χρέη του, είναι απαράδεκτη και προσβάλλει το πολυπληθές και πιστό κοινό του Θεάτρου.
Το ΚΘΒΕ προτείνει εκ νέου την τρίμηνη παράταση της υφιστάμενης σύμβασης, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να επικρατήσει η λογική για το καλό του Θεάτρου.


 

:TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___