Ιατρείο Πόνου Άγιος Λουκάς

Ανακούφιση για τους ασθενείς από το Ιατρείο Πόνου του Άγιου Λουκά

Ο πόνος, όπως κι αν αντιλαμβάνεται κανείς την έννοιά του, δεν είναι μόνο ένα σύμπτωμα, αλλά και νόσος. Μάλιστα, ένας στους δύο ενήλικες άνω των 65 ετών στην Ευρώπη υποφέρει από χρόνιο πόνο. Ο πόνος ορίζεται ως η «δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται με εγκατεστημένη ή επαπειλούμενη ιστική βλάβη ή περιγράφεται σε σχέση με τέτοια βλάβη» (IASP, 1979).

Με την επέκταση των ορίων ηλικίας, αλλά και το πλήθος των περιπτώσεων που αναγνωρίζονται πλέον ως περιστατικά χρόνιου πόνου, αναδείχθηκε η ανάγκη λειτουργίας ενός εξειδικευμένου Ιατρείου Πόνου. Το Ιατρείο αυτό μπορεί να προσφέρει λύσεις, συντηρητικές και επεμβατικές, στον ασθενή, χρησιμοποιώντας μεθόδους που αποτελούν κοινή πρακτική στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος των μεθόδων αυτών είναι η άμβλυνση του αισθήματος του πόνου, αλλά και η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ποιότητας ζωής του χρόνιου ασθενή.

 

Ιατρείο Πόνου Άγιου Λουκά: Χιλιάδες ασθενείς ξεχνούν τον πόνο

Το Ιατρείο Πόνου της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλα τα είδη πόνου και ανακουφίζει διαχρονικά χιλιάδες ασθενείς, χαρίζοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής με τη χρήση σύγχρονων και επιστημονικά εμπεριστατωμένων προσεγγίσεων. Επίσης, είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί συνδυασμένες τεχνικές ακτινοσκόπησης και υπερήχων με άμεση συνεργασία νευροχειρουργού-αναισθησιολόγου, καινοτομώντας στην εφαρμογή του τομέα της νευροτροποποίησης, όπου εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Βασικός στόχος του παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ανακούφιση από το καθημερινό βασανιστήριο του πόνου. Διαχειρίζεται δε τον ασθενή με χρόνιο πόνο οποιασδήποτε αιτιολογίας με τα εξής μέσα:

-Διαγνωστικές μέθοδοι. Οι μέθοδοι αυτές ταξινομούν, διαχωρίζουν, ερμηνεύουν και ανακαλύπτουν τις πηγές και προεκτάσεις του πόνου, με τη βοήθεια τόσο των εργαστηρίων της Κλινικής (Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αξονικό και Μαγνητικό τομογράφο) όσο και των διαγνωστικών αποκλεισμών νεύρων και γαγγλίων.

-Συμβουλευτική. Βοηθά τον παραπέμποντα θεράποντα ιατρό να προχωρήσει στις κατάλληλες ενέργειες που θα ανακουφίσουν τον ασθενή του.

-Θεραπευτικές παρεμβάσεις. Μαζί με τον ασθενή επιλέγουμε την πιο κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, φαρμακευτική ή επεμβατική, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και με σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και εκλεπτυσμένες παρεμβάσεις στο νευρικό σύστημα, χωρίς να υποσχόμαστε θαυματουργές και μαγικές θεραπείες.

-Παρακολούθηση. Η παρακολούθηση του ασθενή περιλαμβάνει την επανεκτίμηση και αξιολόγησή του σε ορισμένα χρονικά διαστήματα, καθώς και τη ρύθμιση και προσαρμογή της αγωγής και των παραμέτρων εμφυτευμένων συστημάτων (νευροδιεγερτών και αναπλήρωση αντλιών στις χρόνιες θεραπείες).

-Συντονιστική. Ενημερώνει και βοηθά άλλες ειδικότητες που εμπλέκονται σε έναν χρόνιο πάσχοντα ή ασθενή με κακοήθεια όσον αφορά στη διαχείριση των παρενεργειών των θεραπειών που μπορεί να εμφανιστούν.

 

Άγιος Λουκάς Ιατρείο πόνου

Τι οδηγεί στο Ιατρείο Πόνου

Σε γενικές γραμμές, τα είδη πόνου περιλαμβάνουν τον σωματικό, τον σπλαχνικό, τον νευροπαθητικό και τον συμπαθητικό. Χαρακτηριστικές δε καταστάσεις που οδηγούν τον ασθενή στο ιατρείο είναι οι:

 • Διάφορες νευραλγίες.
 • Κεφαλαλγία, ημικρανία.
 • Εκφυλιστικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων, όπως αρθρίτιδες άνω και κάτω άκρων, λεκάνης και σπονδυλικής στήλης, ρευματοπάθειες, σύνδρομο ιερολαγονίων και σύνδρομο αποφυσιακών αρθρώσεων.
 • Χρόνια, μυοσκελετικά άλγη, τενοντίτιδες και ενθεσοπάθειες.
 • Κοκκυγοδυνία.
 • Χρόνιες αυχεναλγίες, ραχιαλγίες και οσφυαλγίες, που είναι και ιδιαίτερα συχνές.
 • Μετατραυματικός πόνος, όπως βλάβες βραχιονίου πλέγματος κ.α.
 • Μετεγχειρητικός χρόνιος πόνος, ο οποίος διαρκεί για πάνω από τρεις μήνες,
 • Χρόνιος πόνος που οφείλεται στις κακοήθειες, όπως σπλαχνικός πόνος, πυελικός πόνος και οστικοί όγκοι.
 • Καλοήθης, χρόνιος, σπλαχνικός πόνος και πυελικός πόνος.
 • Ινομυαλγία, σύνδρομα πόνου CRPS I & II, σύνδρομο μέλους φαντάσματος.
 • Χρόνιος πόνος νευρωμάτων και άλλων τραυματισμών νεύρων.
 • Διαβητική πολυνευροπάθεια, διαβητικό πόδι.
 • Ισχαιμικός πόνος μη ανταποκρινόμενος στις θεραπείες των αντίστοιχων ειδικοτήτων, όπως περιφερική ισχαιμική αγγειοπάθεια και ανθεκτική στηθάγχη.

 

Οι θεραπείες

Το Ιατρείο Πόνου προσφέρει τις ακόλουθες θεραπευτικές παρεμβάσεις:

 • Συνδυασμό κατάλληλων φαρμάκων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντιεπιληπτικά, κ.α.).
 • Μη επεμβατικές μεθόδους (με κύριο εκπρόσωπο τη φυσικοθεραπεία).
 • Κατευθυνόμενες εγχύσεις στεροειδών, προλοθεραπείας, PRP, βλαστοκυττάρων και αποκλεισμούς νεύρων και γαγγλίων.
 • Εφαρμογή ραδιοσυχνοτήτων για όλες τις ενδεδειγμένες καταστάσεις (κλασική και παλμική RF).
 • Εμφύτευση αντλίας πόνου.
 • Νευροτροποίηση με ηλεκτρόδια διέγερσης περιφερικά (περιφερική νευροδιέγερση, PNS) και στη σπονδυλική στήλη (νευροδιέγερση Νωτιαίου Μυελού, SCS), αλλά και στον εγκέφαλο (διέγερση κινητικού φλοιού MCS, εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση DBS).

Ο γιατρός που ασχολείται με τον πόνο και την ανακούφιση των πασχόντων από αυτόν ονομάζεται αλγολόγος και είναι αναισθησιολόγος με εξειδίκευση στη διάγνωση, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση όλων των ειδών πόνου που περιγράφηκαν. Το Ιατρείο Πόνου της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού.

Υπεύθυνος: Δημήτριος Πέϊος, Νευροχειρουργός, εξειδικευθείς στη Λειτουργική Νευροχειρουργική

Συνεργάτης: Ηλίας Κοπατζίδης, Αναισθησιολόγος

 

Κλινική Άγιος Λουκάς

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”
55236 Πανόραμα
Θεσσαλονίκη
Τ. 2310 390942
Φ. 2310 341828
www.klinikiagiosloukas.gr

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως