Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πράσινη οικονομία

*Γράφει η Γεωργία Κολοφίκα

Τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξάνεται σταθερά, όχι μόνο εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού, αλλά και λόγω των αυξανόμενων τεχνολογικών προϊόντων.

Παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων όπου είναι δυνατό, δεδομένου ότι τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας δεν είναι άφθονα στον πλανήτη.

Οι περιβαλλοντολόγοι μοιράζονται εδώ και πολλά χρόνια τις ανησυχίες τους, όχι μόνο για την εξάντληση των φυσικών πηγών, αλλά και για τις βλάβες που υπόκεινται κατά την εκμετάλλευσή τους, καθώς και για τους ρύπους που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Πολλές εταιρίες, είτε είναι στον κλάδο των τροφίμων, των φαρμάκων, των βιοκαυσίμων, είτε σε άλλους κλάδους, έχουν υιοθετήσει τεχνολογίες βρίσκοντας φυσικές λύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν σε πράσινες, καθαρές αγορές και να καταστούν βιώσιμες.

Η Orsted εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία, η Nestle, η Cisco, η Osram, η Unilener βρίσκονται ήδη σε υψηλές θέσεις στον κατάλογο με τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο. 

Οι οργανισμοί που απαρτίζουν τον κατάλογο, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την αειφορία.  Με τις πρωτοβουλίες τους για πράσινα προϊόντα και διαδικασίες στρέφονται σε νέες εξειδικευμένες αγορές, αναζητούν νέες ευκαιρίες και συνεργασίες και γίνονται σταδιακά πιο ανταγωνιστικές. Αυτό απαιτεί κάποιο κόστος αρχικά, αλλά ουσιαστικά επενδύουν για να προστατέψουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Εταιρείες όπως η Frugalpac,  Unilever, Procter & Gamble έχουν επωφεληθεί για τις πρακτικές μείωσης ενεργειακού κόστους και τα οφέλη δεν είναι μόνο εμπορικά αλλά και οικονομικά. 

Κοινή διαπίστωση είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για τον καθορισμό των στόχων και την επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων. Να υιοθετήσουμε αλλαγές σε κάθε τομέα και δραστηριότητα. Να κάνουμε την εφοδιαστική αλυσίδα καθαρότερη, αποδοτικότερη και πιο κερδοφόρα, έτσι ώστε όλες οι βιομηχανίες να οδηγηθούν σε βιωσιμότητα.

Στην Ελλάδα με το προηγούμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 υπήρχαν προγράμματα για εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας, με ευρύτερο στόχο την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος. Με το επόμενο ΕΣΠΑ 2021-2027 αναμένεται να δοθούν περαιτέρω κίνητρα σε επιχειρήσεις όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πράσινη οικονομία. 

Συντάκτης: Γεωργία Κολοφίκα

*Senior Consultant, Management Consulting Department, ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α.Ε.

Για ερωτήσεις, ιδιαίτερες περιπτώσεις και εξειδικευμένες συμβουλές, Λογιστικές, Φοροτεχνικές Μισθοδοτικές, Επενδυτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, μπορείτε να απευθυνθείτε στον οικονομικό συνεργάτη του cityportal.gr την ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΕ, Αθήνα: 210 33 11 330  και Θεσσαλονίκη: 2310 514 669

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε