Αναπαράσταση ενός σουβενίρ στο Βυζαντινό Λουτρό

Αναπαράσταση ενός σουβενίρ στο Βυζαντινό Λουτρό

Η δράση «Αναπαράσταση ενός σουβενίρ» των Νίκου Κωστόπουλου και Βίκης Ζιώγα με τη συμμετοχή μιας ομάδας νέων καλλιτεχνών και φοιτητών καλών τεχνών, εξελίσσεται στο Βυζαντινό λουτρό Θεσσαλονίκης και στη γύρω περιοχή του. Χρησιμοποιώντας τoν χώρο ως δεξαμενή μνήμεων και καθημερινών συζητήσεων, διερευνά την έννοια της προσθετικής μνήμης, όπως ορίζεται από την ακαδημαϊκό Άλισον Λάντσμπεργκ στο δοκίμιό της “Prosthetic memory: the ethics and politics of memory in an age of mass culture”, ως εν δυνάμει παράγοντα ενίσχυσης της ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης προς τ@ν άλλ@. Η δράση εκφράζεται ως ένα διήμερο βιωματικό εργαστήριο, το οποίο θα καταλήξει σε μια εικαστική παρουσίαση, ανοιχτή στο κοινό.

«Αναπαράσταση ενός σουβενίρ»
Εργαστήρι

Τετάρτη 08 Μαίου – Πέμπτη 09 Μαίου, 10:00 – 18:00 (οι θέσεις είναι πλήρεις)
Έκθεση:
Σάββατο 11 Μαΐου 14:00 – 22:00
Κυριακή 12 Μαΐου 12:00 – 21:00
(είσοδος ελεύθερη)
Βυζαντινό Λουτρό Άνω Πόλης
Θεοτοκοπούλου & Κρίσπου, 54634, Κουλέ Καφέ
Πρόσβαση με λεωφορείο
22: στάση Διεύθυνση Πολιτισμού
23: στάση Κουλέ-Καφέ  

στο πλαίσιο του 2ου #SKG Bridges Festival

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συντονισμός:

Βίκη Ζιώγα
Η Βίκη Ζιώγα ερευνά ριζοσπαστικές δομές μάθησης και καλλιτεχνικής έκφρασης ως μέσα κοινωνικής μεταμόρφωσης. Δημιουργεί κι εμψυχώνει βιωματικά εργαστήρια, με στόχο να επαναπροσδιοριστεί η διαδικασία της ακρόασης και να ανοίξει ο διάλογος για τους όρους ακουστότητας που διαπερνούν μία κοινότητα. Αποφοίτησε το 2018 από το Master of Education in Arts στο Piet Zwart Institute (NL).
www.vikizioga.com

Νίκος Κωστόπουλος
Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ερευνά τη διάδραση και τη συμμετοχή στην τέχνη και στον δημόσιο χώρο. Συνδυάζοντας νέα μέσα με παραστατικές τεχνικές, τα έργα του αποσκοπούν στην έγερση ερωτήσεων και διαλόγου σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Αποφοίτησε το 2017 από το MA in Photography στο AKV St. Joost (NL).
www.votka-exete.com

Συμμετέχοντες:

Σοφία Μυλωνά, Κατερίνα Αναστασίου, Ελένη Κεχαγιά, Αναστασία Τσαλπατούρου, Αθηνά Καμπούρη, Σωτήρης Παγώνης, Αντώνης Ραπάνης, Μάριος-Λέανδρος Μπαστέας, Θωμάς Καλλιάρας, Βασιλική Οικονομοπούλου-Παπαχρονοπούλου, Σοφία Πιπερίδου, Μαρία Παναγιωτίδου, Ανδριάνα Ροδάκου, Σοφία Μαρία Χατζηπασχάλη.

Ονομάζομαι Σοφία Μαρία Χατζηπασχάλη. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, 10/10/1994. Φοιτώ στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση της ζωγραφικής. Το 2016 ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Ειδική Αγωγή, στο τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έκτοτε εργάζομαι ως ειδική παιδαγωγός. Δραστηριοποιούμαι στον τομέα της καλλιτεχνικής και δημιουργικής απασχόλησης με παιδιά. Στο παρελθόν, έχω ασχοληθεί εθελοντικά και ερευνητικά με την τέχνη ως μέσο ανάπτυξης ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων και διαπολιτισμικής επικοινωνίας (“intercultural dialogs” program, Ρουμανία, AIESEC, 2013. Project F.E.E.D., Νέα Γενιά σε Δράση, ΕΕ, 2013. « Εκπαίδευση και ετερότητα» , 17ο διεθνές συνέδριο, Πάτρα, 2014. «Ανθρωπιστικές επιστήμες, εκπαίδευση, κοινωνία και πολιτική παιδεία», 3ο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο, Ηράκλειο, 2017).

Η Οικονομοπούλου Παπαχρονοπούλου Βασιλική, σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμωσμένων Τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε τέσσερις  ομαδικές εκθέσεις  και έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα.

Κατερίνα Αναστασίου. Ζω και εργάζομαι στην Βέροια. Αποφοιτησα το 2018 από την Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ο Μάριος-Λέανδρος Μπαστέας,γεννήθηκε το 1992 στην Ελλάδα, Αθήνα. Φοιτά στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κύριο προβληματισμό στα έργα του, αποτελεί ο ερρεθισμός της οπτικής αντίληψης του ανθρώπινου ματιού.Δημιουργεί δεσμούς, μεταξύ καθημερινών στοιχείων και δυστοπικού περιβάλλοντα χώρου (και αντίστροφα), ώστε το οικείο οπτικά, να αποτελέσει την πρώτη πρόκληση, για τον μετέπιτα βουβό διάλογο με τον παρατηρητή .Σε όλα του τα έργα υπάρχει έντονο το κινητικό στοιχείο και τα πολλά επίπεδα.Ο χρόνος αποτελεί μείζον σημείο σύγκρουσης και προβληματισμού του ίδιου.Τέλος, η λεπτομέρια αν και δυσανάγνωστη είναι καίριο σημάδι της δουλειάς του Λέανδρου, ο οποίος ανοίγει τον μικρόκοσμό του, σε όσους θελήσουν να ιχνηλατήσουν τις εγκαταστάσεις του.
Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται περιστασιακά σε εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής, στην Αθήνα.

Αθηνά Καμπούρη φοιτήτρια γλυπτικής στην Καλών Τεχνών στο τμήμα εικαστικών και εφρμοσμένων τεχνών.

Πιπερίδου Σοφία. Φοιτήτρια Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο . Ασχολούμαι με διάφορα υλικά και μου αρέσει να πειραματίζομαι. Καθώς επίσης εκτιμάω τις δράσεις εκτός εργαστηριού και συμμετάσχω με ιδιαίτερη συμπάθια στις ομαδικές.

Η Μαρία Παναγιωτίδου γεννήθηκε το 1995 και ζει στη Θεσσαλονίκη, είναι τελειόφοιτη φοιτήτρια της Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση ζωγραφική και φοιτήσει ένα εξάμηνο στη Γρανάδα της Ισπανίας. Τα έργα της συνδυάζουν το κολάζ, την ζωγραφική, το σχέδιο και την ψηφιακή επεξεργασία.

Θωμάς Καλλιάρας
Γεννήθηκε το 1998 στην Καρδίτσα. Εισήχθη το ακαδημαικό έτος 2016 στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. της Σχολής Καλών Τεχνών. Είναι φοιτητής στο 3ο εργαστήριο ζωγραφικής με διδάσκοντες τους Γιώργο Τσακίρη και Βασίλη Βασιλακάκη. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.

O Αντώνης Ραπάνης γεννήθηκε  στο Ηράκλειο Κρήτης το 1990 και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα. Είναι απόφοιτος  του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και από το 2016 φοιτά στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και δράσεις , καθώς έχει στο ενεργητικό του και μία ατομική έκθεση στο Τζαμί της Ιεράπετρας το 2018. Ασχολείται με την ζωγραφική, τις κατασκευές, την φωτογραφία, ενώ τον τελευταίο καιρό τον ενδιαφέρει η Performance Art .

Η Σοφία Μυλωνά γεννήθηκε στην Ιταλία το 1995 και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχικά αρχιτεκτονική και τώρα φοιτά στο τρίτο έτος στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της σχολής Καλών Τεχνών. Ασχολείται με την γλυπτική και την εγκατάσταση και εμπνέεται από το ανθρώπινο σώμα και την γλώσσα του, καθώς και από το φυσικό περιβάλλον, απ’ όπου αντλεί κυρίως τα υλικά της.

Η Ανδριάνα Ροδάκου γεννήθηκε στο Αίγιο το 1996. Φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Το έργο της αφορά την ανθρώπινη φύση και την ύπαρξή της εντός διάφορων απτών και άυλων περιβαλλόντων μέσα από την οπτική γλώσσα της εγκατάστασης και της διάδρασης.

Με την υποστήριξη των SKG Bridges Festival, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης /  CBK Rotterdam

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε