Ανάπτυξη ή Kαταστροφή η Xωροταξία για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία;

Ανάπτυξη ή Kαταστροφή η Xωροταξία για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία;

Ο κ.Περιφερειάρχης θα διορθώσει όπως υποσχέθηκε ή θα υπάρχει εμπαιγμός σε όλη την παραγωγή, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις; Εκκρεμεί συνάντηση με τον κ. Πρωθυπουργό
«Ανοιχτή πληγή» για τις εκατοντάδες (311) επιχειρήσεις με το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας
Κεντρικής Μακεδονίας και τις Ενώσεις Πολιτών αποτελεί το χωροταξικό, που «απειλεί» τις μονάδες παραγωγής χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλην την Κεντρική  Μακεδονία και ταυτόχρονα απειλεί με ερήμωση την δυτική Θεσσαλονίκη παρέχοντας άφεση στην υψηλή όχληση. 
 
Διερωτώνται ποια συνέδρια, ποια ΕΣΠΑ και ποια προοπτική. Ποιος πρωταθλητισμός; Της ερήμωσης ή της ανάπτυξης; Θα έχει η Μακεδονία επενδύσεις και ανάπτυξη ή την ταφόπλακα από το Χωροταξικό. 
 
Οι επιχειρήσεις συντεταγμένα με μία επιτροπή, ζητάνε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για να εκθέσουν σε ανώτερο επίπεδο το μεγαλύτερο αναπτυξιακό ή καταστροφικό θέμα της κεντρικής Μακεδονίας. Δεν είναι συμβατό να επαγγελλόμαστε ανάπτυξη και επενδύσεις και την ίδια ώρα με τις χωροταξικές διατάξεις να “απειλούνται με λουκέτα” χιλιάδες επιχειρήσεις και να ερημώνει η δυτική Θεσσαλονίκη. 
Ο κ. Περιφερειάρχης έστειλε σημείωμα στις 01/08/18 με την εντολή να υποβληθούν νέες προτάσεις για να ψηφιστούν άμεσα στο Συμβούλιο της Περιφέρειας. Η επιτροπή διερωτάται «Θα διορθώσει ο Περιφερειάρχης όπως υποσχέθηκε ή θα υπάρχει εμπαιγμός σε όλη την παραγωγή τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις;»
 
Στην Περιφέρεια ψηφίστηκαν δύο αποφάσεις, «η μία χειρότερη από την άλλη (266/15 και 141/18), ενώ στην προσφυγή των 311 επιχειρήσεων η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης δεν εφάρμοσε τη νομιμότητα και υπέκυψε στις δυνάμεις της ερήμωσης. Η ΠΚΜ αδιαφορεί. Επικαλούνται ασύστολες ανακρίβειες και προκλητική αγνόηση για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με το 50% του ΑΕΠ της ΠΚΜ.
 
Θεσμοθετούνται επίσημα: Πρώτον, οι βίαιες μετεγκαταστάσεις – λουκέτα για τη χαμηλή και μέση όχληση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και δεύτερον, η ερήμωση στη δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς μέτρα ασφαλείας εντός ορίων στις υφιστάμενες μονάδες, με ”θάνατο” στις υποκείμενες χρήσεις γης εκτός ορίων και με τις σκανδαλώδεις νέες εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης Σεβέζο στον αστικό ιστό για πρώτη φορά- κατά αντίθεση της ΚΥΑ ΥΠΕΝ και του ΦΕΚ ΓΠΣ Εχεδώρου- Δέλτα που το απαγορεύει. Συνειδητά ψηφίζονται ανούσια κείμενα, όπως ”αντιμετώπιση”, αντί προσκαλούνται και ”εγκατάσταση” αντί παραμένουν. Ούτε οι άτυπες ζώνες σώζονται.
 
Επίσης, δημιουργείται συνειδητά ο διχασμός και η διχόνοια. Άλλα ισχύουν στην Αθήνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλα στην ανατολική Θεσσαλονίκη και άλλα στην Κεντρική Μακεδονία και στην υποβαθμισμένη δυτική Θεσσαλονίκη. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εξαιρείται σκανδαλωδώς η ανατολική Θεσσαλονίκη, σπέκουλα στα γήπεδα σε βάρος της δυτικής Θεσσαλονίκης»
 
Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί τουλάχιστον έξι φορές, εκατοντάδες επιχειρήσεις(περίπου 200 άτομα), πολιτικοί και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, υπουργοί, ευρωβουλευτές, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών. «Όλοι ανεξαιρέτως συμφώνησαν με το καταστροφικό του προβλήματος και την ανάγκη διόρθωσής του. Αντίθετα, γίνονται ”χάρες και δωράκια” σε συμφέροντα. Ταυτόχρονα γίνονται σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση, για τα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους ”όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία Σεβέζο ΙΙΙ” μέχρι … την 01/06/15. Δίνεται χωρίς τίμημα το επιχειρηματικό κέντρο αξίας 500 εκατ. ευρώ, από τους Λαχανόκηπους στη Β’ προβλήτα (Μια μελέτη, που αρχικά σχεδιάστηκε για την περιοχή στους Λαχανόκηπους, με τρία πολυώροφα κτήρια και τώρα μεταφέρθηκε για τον Β’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης).
 
Ενυπόγραφα, στο χωροταξικό έχουν εναντιωθεί: Οκτώ βουλευτές Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας όλων των κομμάτων, 4 ευρωβουλευτές, 5 Δήμοι με 400.000 κατοίκους, επί 4 χρόνια η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με πύρινα έγγραφα και δημοσιεύσεις στο Τύπο, 4 οικονομικοί φορείς με 70.000 μέλη, και 311 μεγάλες επιχειρήσεις και ενώσεις πολιτών με πωλήσεις, το 50% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 15.000 περίπου εργαζόμενους, καθώς και οι Ιεράρχες που ανησυχούν και συμπλέουν για το δυτικό παράκτιο μέτωπο.
 
Κοινό τους όραμα είναι:
1) Να αναπτυχθούν οι μονάδες παραγωγής, με νέες εγκαταστάσεις, νέα ΑΦΜ και χωρίς περιορισμούς, όπως στην Αττική
2) Να υλοποιηθεί η αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά και ανατολικά
3) Να ληφθούν τα μέτρα ασφαλείας εντός ορίων των υφισταμένων εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης μέχρι 01/06/15 και να ισχύσει η υπάρχουσα νομοθεσία για απαγόρευση νέων Σεβέζο ή περιορισμών στις χρήσεις στον αστικό ιστό. Να υλοποιηθεί το επιχειρηματικό κέντρο στους Λαχανόκηπους ώστε να καθαρίσει ο βούρκος δυτικά, και
4) Να τιμήσει ο Περιφερειάρχης την δική του δηλωμένη πρόσκληση από 01/08/18 για νέα εισήγηση και απόφαση Συμβουλίου ΠΚΜ με τις διορθώσεις στο χωροταξικό- αναγνωρίζοντας το καταστροφικό περιεχόμενο.
 
Πηγή. Real news
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε