Δικαίωμα στην άμβλωση

Ανάρπαστο το χάπι της άμβλωσης μετά την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι αμβλώσεις με τη μέθοδο του χαπιού τερματισμού της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ σε σχέση με την χειρουργική μέθοδο, στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο δημοσίευσε την απόφασή του για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 100 αιτήματα για ραντεβού δέχτηκε το Just the Pill, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φροντίζει οι γυναίκες να προμηθεύονται χάπια για την άμβλωση σε πολλές πολιτείες.

Ο αριθμός αυτός εκτιμάται τέσσερις φορές πιο υψηλός από τον συνηθισμένο ημερήσιο αριθμό αιτημάτων για ραντεβού και πολλά προέρχονταν από ασθενείς στο Τέξας και σε άλλες πολιτείες που σταμάτησαν γρήγορα τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Τα χάπια για την άμβλωση, που χρησιμοποιούνται ήδη σε περισσότερες από τις μισές πρόσφατες αμβλώσεις στις ΗΠΑ, γίνονται ακόμη πιο περιζήτητα μετά την ανατροπή του Roe v. Wade και πιθανότατα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των νομικών μαχών που αναμένεται που αναμένεται να ξεκινήσουν καθώς περίπου οι μισές πολιτείες απαγορεύουν τις αμβλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση για φαρμακευτικούς τρόπους διακοπής της κύησης είχε ήδη αυξηθεί από τις αρχές Μαΐου όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε αφήσει να διαρρεύσει στον Τύπο προσχέδιο της απόφασης άρσης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Πλέον περισσότερες από τις μισές διακοπές κυήσεων στις ΗΠΑ γίνονται με το «χάπι άμβλωσης» και όχι σε χειρουργική κλινική.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε πρόσφατα το ινστιτούτο Guttmacher το 2020 το 54% των καταγεγραμμένων αμβλώσεων στις ΗΠΑ έγιναν με το χάπι, έναντι 39% το 2017, 31% το 2014, 24% το 2011, 17% το 2008, 14% το 2005 και 6% το 2001.

Η αύξηση οφείλεται τόσο στο χαμηλότερο κόστος της συγκεκριμένης μεθόδου όσο και στους αυστηρούς περιορισμούς που είχαν θέσει ορισμένες πολιτείες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ-Απαγόρευση αμβλώσεων: «Με βίασαν στα 22 μου, δόξα τω Θεώ είχα την επιλογή»

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως