άντρας κρατά την κοιλιά του

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς θα το προλάβουμε;

*του Δρ Κωνσταντίνου Τριγωνάκη,  Αγγειοχειρουργού

 

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής μπορεί να αποδειχθεί μια απειλητική για τη ζωή παθολογική κατάσταση, αν δεν διαγνωσθεί έγκαιρα και σίγουρα πριν από μια πιθανή ρήξη του. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μόνιμη διάταση της κοιλιακής αορτής τουλάχιστον κατά 50% της διαμέτρου της υπόλοιπης φυσιολογικής αρτηρίας. Η συνήθης διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά, ενώ  το ανεύρυσμα μπορεί να έχει διάμετρο αρκετές φορές τη διάμετρο της φυσιολογικής κοιλιακής αορτής.

Αν ένα ανεύρυσμα μείνει χωρίς θεραπεία, πιθανή συνέπεια είναι η ρήξη της αορτής και η εσωτερική αιμορραγία, που σε ποσοστό 80% μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Τα μεγαλύτερα ανευρύσματα έχουν περισσότερες πιθανότητες ρήξης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη  και στα μικρότερα, ενώ ο κίνδυνος της ρήξης εξαρτάται από την  ταχύτητα αύξησης του ανευρύσματος και από  την αρτηριακή πίεση. Το  ανεύρυσμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε αρτηρία του ανθρωπίνου σώματος, αλλά είναι πιο συχνό στην κοιλιακή αορτή και στις λαγόνιες αρτηρίες.

Τι το προκαλεί;

Πώς δημιουργείται όμως το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής;  Παράγοντες κινδύνου όπως,  η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα και η φλεγμονώδης αιτιολογία, αλλά και γενετικές ανωμαλίες οδηγούν στη λέπτυνση του τοιχώματος  της κοιλιακής αορτής, με την πίεση από τη ροή του αίματος να προκαλεί το «ξεχείλωμα» του αγγείου στο συγκεκριμένο σημείο.


Σας ενδιαφέρει ⇒  Οι ειδικοί σας απαντούν – συμβουλές και λύσεις


 

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή  συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και έτσι ένα ανεύρυσμα στην κοιλιακή αορτή μπορεί να μείνει για καιρό αδιάγνωστο. Συνήθως ο εντοπισμός του γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια εξετάσεων  (αξονική τομογραφία η υπερηχογράφημα κοιλίας )για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Στην περίπτωση που εκδηλωθεί με συμπτώματα, αυτά είναι μέτριος ή ισχυρός πόνος στην πλάτη και γύρω από τον ομφαλό ή η εμφάνιση μιας σφύζουσας μάζας στην κοιλιακή χώρα.

Μετά τη διάγνωση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, η άμεση επίσκεψη στον αγγειοχειρουργό είναι επιτακτική, αφού πρέπει, ακόμα κι αν δεν δοθεί χειρουργική λύση την ίδια στιγμή, να τεθεί το ανεύρυσμα υπό παρακολούθηση, ώστε η παρέμβαση να είναι έγκαιρη πριν από τη ρήξη του.

Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Η θεραπεία

Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση του ανευρύσματος, αλλά και από τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενή. Συνήθως στις περιπτώσεις μικρών ανευρυσμάτων ο γιατρός προτείνει περιοδικό έλεγχο της διαμέτρου μέσω υπερηχογραφήματος ή αξονικής τομογραφίας. Στην περίπτωση όμως που η διάμετρος ξεπερνά τα 5 εκατοστά ή αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, τότε η επεμβατική οδός είναι απαραίτητη, συνοδεία συστηματικής μετεγχειρητικής παρακολούθησης. Οι χειρουργικές μέθοδοι είναι αυτές της ανοιχτής χειρουργικής τεχνικής, αλλά και τις ενδαγγειακής τεχνικής, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή και τη συγκεκριμένη περίπτωση. Πάντως, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι  μεγαλύτερη σε διάρκεια, αλλά και σε διάστημα αποθεραπείας.

Η ανοιχτή χειρουργική τεχνική δεν ενδείκνυται για ασθενείς με επιβαρυμένη υγεία. Η δε ενδαγγειακή γίνεται με περιοχική αναισθησία και με την τοποθέτηση ενδοαυλικά ενός μοσχεύματος, το οποίο στηρίζεται σε μεταλλικό σκελετό (stent-graft),  που μεταφράζεται σε πολύ μικρότερη επιβάρυνση για τον ασθενή και σε ταχύτερη έξοδο από την κλινική, αλλά δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις κοιλιακού ανευρύσματος. Μάλιστα, μια ενδαγγειακή επέμβαση μέσα στο χειρουργείο μπορεί εξαιτίας επιπλοκών να μεταβληθεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.  Οι ασθενείς που υπόκεινται σε ενδαγγειακή θεραπεία πρέπει να υποβάλλονται συστηματικής μετεγχειρητικής παρακολούθησης και μετά την πενταετία ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα αύξησης της διαμέτρου του ανεύρυσματος λόγω ενδοδιαφυγής.

Η έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής, αλλά και η σωστή εκτίμηση των πιθανοτήτων ρήξης είναι καταλυτικής σημασίας παράγοντες για τη διαχείριση της παθολογικής αυτής κατάστασης, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνεται στην τύχη της.

 

Δρ. Κωνσταντίνος Τριγωνάκης Αγγειοχειρουργός

INFO!

 Δρ. Κωνσταντίνος Τριγωνάκης
Αγγειοχειρουργός FEBVS (European Board of Vascular Surgery)
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης

 

 

Διαβάστε επίσης: Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η εξέταση που αποκαλύπτει τα μυστικά της καρδιάς

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε