παιδιά Κινεζάκια

Ανησυχούν στην Κίνα είχαν μόνο 10.620.000 γεννήσεις το 2021

Η γεννητικότητα στην Κίνα υποχώρησε την περασμένη χρονιά σε επίπεδο άνευ προηγουμένου. Τα επίσημα δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκαλούν ανησυχίες για το μέλλον και για το κόστος της παιδείας.

Ο δείκτης γεννητικότητας στην πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου συρρικνώθηκε στις 7,52 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής εθνικής υπηρεσία στατιστικής. Βρισκόταν στο επίπεδο των 8,52 γεννήσεων ανά 1.000 κατοίκους το 2020.

Η χώρα της Ασίας είναι αντιμέτωπη με δημογραφική κρίση, λόγω της ταχείας γήρανσης του ενεργού πληθυσμού, της επιβράδυνσης της οικονομίας και της μικρότερης δημογραφικής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.

Σοκαριστικές εικόνες από τα στρατόπεδα καραντίνας στην Κίνα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί παρά το ότι η Κίνα χαλάρωσε την περιοριστική πολιτική της ως προς τις γεννήσεις τα τελευταία χρόνια. Επέτρεψε μετά το 2016 οι οικογένειες να αποκτούν δεύτερο παιδί, κατόπιν, από πέρυσι, και τρίτο.

Όμως οι αποφάσεις αυτές δεν είχαν αποτέλεσμα να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση των γεννήσεων. Τα ζευγάρια αποθάρρυνε το υψηλό κόστος ζωής, στέγης και πάνω απ’ όλα εκπαίδευσης των παιδιών.

Το 2021 καταγράφηκαν επακριβώς 10,62 εκατομμύρια γεννήσεις, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Ο δείκτης αύξησης του πληθυσμού έκανε βουτιά στο 0,34 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ βρισκόταν στο 1,45 το 2000.

Κίνα: Απήχθη ως παιδί και βρήκε τους γονείς του 33 χρόνια μετά

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως