{ Εκπαίδευση }

Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά

 

Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Ανοιχτά Σχολεία στη ΓειτονιάΤα σχολεία και οι σχολικές αυλές αποτελούν ανοιχτούς χώρους, στην καρδιά κάθε γειτονιάς, κατάλληλα διαμορφωμένους για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, που όμως παραμένουν κλειδωμένοι και αναξιοποίητοι μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος. Η ιδέα της ανοιχτής πρόσβασης στις σχολικές αυλές μετά τις ώρες λειτουργίας των μαθημάτων θα μπορούσε εν δυνάμει να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, η διεξαγωγή δημιουργικών και εναλλακτικών δράσεων στις αίθουσες των σχολείων τα απογεύματα, εμπλουτίζει την καθημερινότητα των παιδιών, ενισχύει την κοινωνικοποίηση της γειτονιάς και προσφέρει ευκαιρίες συνεχιζόμενης κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε όλους.
 
Η διοργάνωση δραστηριοτήτων που απαιτούν τη συμμετοχή όλων, όπως δράσεις στο χώρο του σχολείου που αποφασίζονται και υλοποιούνται συμμετοχικά με τη γειτονιά (πχ. λαχανόκηποι, βραδιές προβολής ταινιών, συναυλίες, κλπ) συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της γειτονιάς και μπορεί να αποτελέσουν αφετηρία για τη θεμελίωση της συμμετοχικότητας των πολιτών σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος της πόλης.
Σκοπός του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» είναι να λειτουργούν τα σχολεία ως πυρήνες ανάπτυξης της ποιότητας ζωής και της έννοιας της «κοινότητας» της κάθε γειτονιάς, σαν κοινός χώρος συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας.
 
"Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» υλοποιείται σε έξι επιλεγμένα σχολεία και έχει ως στόχο να μετατρέψει το χώρο του σχολείου σε ένα κοινό τόπο συνάντησης και έκφρασης της τοπικής κοινότητας. Παρέχοντας, καθημερινά δωρεάν δράσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου σε μικρούς και μεγάλους, σχολεία και αυλές μετατρέπονται  σε ζωντανούς, συλλογικούς χώρους προσφέροντας νέα ερεθίσματα και μορφές έκφρασης στους κατοίκους και στις γειτονιές της πόλης." 
 
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού συμμετέχει με το Πρόγραμμα «Όλοι μαζί δημιουργούμε πολιτισμό» σε δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης, το 67ο Δημοτικό Σχολείο (Διευθυντής Κώστας Ανθόπουλος) κάθε Τρίτη και το 77ο Δημοτικό Σχολείο (Διευθυντής Ευάγγελος Κελεσίδης) κάθε Τετάρτη.
 
Το Μουσείο σχεδίασε ειδικά για τα Ανοιχτά Σχολεία ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχεις ως στόχο να αναπτύξει τις διαφορετικές δεξιότητες του κάθε συμμετέχοντα και να αναδείξει την αρμονική συμβίωση των ατόμων και την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το πρόγραμμα συνδυάζει όλες τις τέχνες δίνοντας την ευκαιρία ΄της μάθησης μέσα από το παιχνίδι.
 
Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία μέσα από δράσεις θεατρικού παιχνιδιού, δημιουργικής γραφής, μουσικοκινητικά και εικαστικά εργαστήρια, χάραξη πολιτιστικών διαδρομών, εργαστήρι παραγωγής κινηματογράφου, παραδοσιακών παιχνιδιών να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία.
 
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με όρεξη και κέφι και συνεχίζεται αμείωτο. Αυτή την εβδομάδα θα γίνουν εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων, κουκλοθεάτρου, θα παίξουμε παραδοσιακά παιχνίδια από όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε με εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
 
Μπορούν να λάβουν μέρος παιδιά, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, φίλοι, όχι μόνο από το σχολείο αλλά είναι ευπρόσδεκτοι και από άλλες γειτονιές και άλλα σχολεία. Δηλώστε συμμετοχή και ελάτε μαζί να περάσουμε ωραία και δημιουργικά!
 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946265653
 
Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Creativity Platform και αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 

:TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___