Ανοχύρωτη στο χιονιά και τον παγετό η Θεσσαλονίκη

Ανοχύρωτη στο χιονιά και τον παγετό η Θεσσαλονίκη

Ανοχύρωτη κινδυνεύει να βρεθεί η Θεσσαλονίκη με το πρώτο κύμα χιονιά, παγετού και έντονων βροχοπτώσεων, καθώς τα κονδύλια για την πολιτική προστασία, ενόψει του χειμώνα, είναι δραματικά μειωμένα.

Αποτέλεσμα είναι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και πολλοί δήμοι του νομού να κρατήσουν με δυσκολία ανοιχτούς τους δρόμους, ακόμα και αυτούς που οδηγούν προς το αεροδρόμιο και τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Η μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης κάθε χρόνο είχε στη διάθεσή της κονδύλια που έφταναν τα 400.000 ευρώ για τον αποχιονισμό, φέτος όμως οδηγήθηκε στη λύση της σύναψης σύμβασης με ιδιώτες για τη χρήση μηχανημάτων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας, διαθέτοντας μόλις 75.000 ευρώ.

Παράλληλα, θα διαθέσει δέκα ιδιόκτητα οχήματα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύψουν, ενώ αναγκάζεται να εκπαιδεύει αυτό το διάστημα τους χειριστές – υπαλλήλους αρμοδίων υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά, όπως χιόνια και πλημμύρες.
 
Στη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν ο βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών της περιφέρειας, καθώς και οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε ενδεχόμενο κύμα κακοκαιρίας.

“Η ετοιμότητα των υπηρεσιών είναι δεδομένη, παρά τις όποιες ελλείψεις αντιμετωπίζουμε. Ελπίζουμε όμως ότι δεν θα έχουμε πολλά προβλήματα. Κάνουμε το σταυρό μας και προσευχόμαστε” σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε ο στόλος των δέκα οχημάτων που διαθέτει η αντιπεριφέρεια θα αξιοποιηθεί κυρίως για τον αποχιονισμό κομβικών οδικών αξόνων που οδηγούν στο αεροδρόμιο, την περιφερειακή οδό και τα δυο νοσοκομεία δυτικά της πόλης, το “Παπαγεωργίου” και το “Παπανικολάου”.

Σε περίπτωση πάντως έντονων καιρικών φαινομένων (χιόνια ή πλημμύρες), τόσο η διοίκηση της περιφέρειας όσο και όλοι οι αρμόδιοι φορείς ευελπιστούν στη συμβολή του στρατού και των εθελοντικών ομάδων που διαθέτουν δικά τους οχήματα.

“Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να μην έχει πρόβλημα για πλημμύρες, γιατί κάποιος σχεδίασε και έφτιαξε την περιφερειακή τάφρο που έσωσε την πόλη, όμως η περιφέρεια αντιμετωπίζει προβλήματα, τα περισσότερα από τα οποία εντοπίζονται στη Βόλβη και τον Λαγκαδά” υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Τσαμασλής και πρόσθεσε ότι “σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε στη συμβολή του στρατού και των εθελοντών”.

Στα σημεία που κινδυνεύουν να πληγούν από χιονοπτώσεις και πλημμύρες, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναφέρθηκαν ο περιφερειακός διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γεώργιος Παυλίδης και ο αναπληρωτής διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Πολτουχίδης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι περιοχές που κινδυνεύουν με αποκλεισμό σε περίπτωση σφοδρών χιονοπτώσεων είναι οι ορεινές περιοχές του Χορτιάτη, της Περιστεράς, του Μονοπήγαδου, των Πετροκέρασσων, του Φιλύρου και του Ρετζικίου, αλλά και τα διόδια Μαλγάρων και το Δερβένι.

Αντίστοιχα, τον κίνδυνο να πλημμυρίσουν εμφανίζουν οι περιοχές κατά μήκος της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, αλλά και στις περιοχές του Φοίνικα, του Αγίου Ιωάννη, της Καλαμαριάς και της παράκτιας ζώνης της Περαίας και των Νέων Επιβατών. Επίσης, αθωράκιστες είναι και οι περιοχές της Τριανδρίας, του Κρυονερίου, της Μαλακοπής, του Δενδροποτάμου, η Μενεμένη, κυρίως η περιοχή των Αγίων Πάντων μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας, το ρέμα της Πολίχνης, οι δήμοι Δέλτα, Χαλκηδόνας και Βόλβης αλλά και η ευρύτερη περιοχή του χειμάρρου του Ανθεμούντα, που καταλήγει στο Τριάδι και τη Θέρμη.Απόντες για ακόμη μία φορά ήταν στη χθεσινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας οι περισσότεροι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τους εκπροσώπους των φορέων.

“Προβληματίζει όλους η απουσία των δήμων από τη σύσκεψη για τη χειμερινή περίοδο και σχολίασε ότι πολλοί είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έχουν οργανώσει υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, όπως οφείλουν και όπως έχουν δεσμευτεί κατά το παρελθόν” τόνισε ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Κώστας Κοκολάκης. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ευδοκία Μάγγου κατήγγειλε ότι “κατά τη διάρκεια περιστατικών πυρκαγιών τη θερινή περίοδο κάποιοι εκπρόσωποι δήμων δεν απαντούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ οι εν λόγω αριθμοί ήταν δηλωμένοι στις λίστες της πολιτικής προστασίας”.

Πηγή Μακεδονία

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε