Ομάδα από THSSALONIKI PRIDE

Αντιδράσεις- διαμαρτυρία του Thessaloniki Pride για τον διορισμό Θεοτοκάτου

Νέος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος στον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, ο οποίος αναλαμβάνει το Περιβάλλον, καθώς και τα θέματα διαχείρισης των κοιμητηρίων. Προτεραιότητα που θέτει ο ίδιος, όπως  δήλωσε, είναι να μην μείνει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο ανεκμετάλλευτο προκειμένου να φυτευτούν λουλούδια και δέντρα. «Στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας, να την κάνουμε όμορφη με περισσότερο πράσινο», τόνισε ο κ. Θεοτοκάτος.

Αλλά ο κ Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, πρόεδρο του Δ.Σ. στην εταιρεία Κεντρικός Σύλλογος Πολυτέκνων «Οι Άγιοι Πάντες», είναι αυτός που το 2013, σε μια από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου επί της πρώτης τετραετίας Μπουτάρη και με αφορμή το Thessaloniki Pride είχε προβεί σε ομοφοβικά σχόλια.

Συγκεκριμένα χαρακτήρισε τα γκέι άτομα «ανθρώπους με κουσούρι και πάθος», κατηγορώντας τα μάλιστα ότι δημιουργούν λάθος πρότυπα στους νέους.

Πάντως το 2013 δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος είχε εκφραστεί με ρατσιστικές απόψεις. Να τονιστεί δε ότι ο γιος του Χριστόφορος Θεοτοκάτος, ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη Χρυσή Αυγή το 2014.

Ακολουθεί μια ανοιχτή επιστολή που έστειλε το Thessaloniki Pride που απευθύνεται προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ THESSALONIKI PRIDE ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Θεσσαλονίκη, 19 Ιανουαρίου 2022

Νέος αντιδήμαρχος Θεσσσαλονίκης: «Οι γκέι είναι άνθρωποι με κουσούρι»

 

Αγαπητέ Δήμαρχε Ζέρβα,
Αγαπητές και αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανάθεση της αντιδημαρχίας περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης στον κ. Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο. Η ενέργεια αυτή έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης και αντιδράσεων στον κόσμο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του κ. Θεοτοκάτου και των ακραίων θέσεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν για διάφορες κοινωνικές ομάδες που αποτελούν συχνό στόχο μισαλλόδοξης ρητορικής.

Εμείς, ως ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι, που μπήκαμε στο στόχαστρο του κ. Θεοτοκάτου, έχουμε επιπλέον λόγους να είμαστε θορυβημένες και θορυβημένοι, καθώς από παλιότερες δηλώσεις του φαίνεται όχι μόνο να μην κατανοεί την ανάγκη συμπερίληψης και ίσης μεταχείρισης, αλλά χρησιμοποιεί έντονα τοξική γλώσσα στιγματισμού μας, που οδηγεί άμεσα σε διακρίσεις και βία σε βάρος μας, όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Κατανοούμε ασφαλώς την ανάγκη για συγκλίσεις και συμβιβασμούς στο δημοτικό συμβούλιο (ειδικά μάλιστα λόγω του εκλογικού συστήματος σύμφωνα με το οποίο έγιναν οι τελευταίες τοπικές εκλογές), αλλά αυτό δεν απαντά στις εύλογες απορίες μας για τη συγκεκριμένη επιλογή, καθώς κάθε πολιτικό σχήμα έχει τις κόκκινες γραμμές του και στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζαμε ότι τέτοιες θέσεις θα ήταν πέραν των κόκκινων γραμμών της τρέχουσας διοίκησης. Γνωρίζουμε και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι με πολύ πιο συμβατές θέσεις με τη γενική πολιτική κατεύθυνση της δημοτικής διοίκησης.

Από την άλλη, θέλοντας να ενεργούμε πάντα με καλή πίστη και πιστεύοντας στην αλλαγή (αφού άλλωστε γι’ αυτό αγωνιζόμαστε και όχι για τον αποκλεισμό), καλούμε τον κ. Θεοτοκάτο, αν έχει αναθεωρήσει τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές του απόψεις, που κινούνται στα όρια της νομιμότητας αφού διασπείρουν μίσος, στιγματίζουν και θέτουν σε κίνδυνο τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, να το δηλώσει δημόσια και να απολογηθεί ως υπεύθυνος πολιτικός, υπόλογος στους Θεσσαλονικείς και τις Θεσσαλονικιές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν εμμένει στις απόψεις του, θεωρούμε ότι η απομάκρυνσή του από τη θέση του αντιδημάρχου είναι επιβεβλημένη. Είναι απαράδεκτο για το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη διοίκησή του να στέλνει το μήνυμα ότι ανέχεται συμπεριφορές που καταπατούν βάναυσα τις ανθρώπινες αξίες.

Φυσικά το ζήτημα δεν τελειώνει με τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους. Ο κ. Θεοτοκάτος έχει στραφεί στο παρελθόν και κατά άλλων ομάδων, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι πρόσφυγες κλπ. Έχουμε καλέσει λοιπόν και αντίστοιχες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να απευθύνουν παρόμοιο κάλεσμα προς τον κ. Θεοτοκάτο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, γιατί τα ανθρώπινα δικαιωματα είναι οικουμενικά και αδιαίρετα.

Υπερήφανα,
τα μέλη του Thessaloniki Pride

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως