Απελπισμένη νεαρή άνεργη Ελληνίδα με προσόντα εξομολογείται στον Guardian

Απελπισμένη νεαρή άνεργη Ελληνίδα με προσόντα εξομολογείται στον Guardian

Tο πρόβλημα της ανεργίας στις τάξεις των νέων της Ευρώπης προσλαμβάνει καθημερινά τέτοιες τρομακτικές διαστάσεις, με αυξητικές πάντα τάσεις, ώστε τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αρκούνται πλέον να προσεγγίζουν το θέμα μέσα από ψυχρά νούμερα και άψυχα γραφήματα, αλλά μέσα από ζωντανά παραδείγματα-θύματα της κατάστασης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα-θύμα είναι και η νεαρή Αργυρώ Παρασκευά από τη Θεσσαλονίκη, της οποίας την περίπτωση σκιαγραφεί σε δημοσίευμά της – πλάι σε άλλες όμοιες περιπτώσεις νέων άνεργων Ευρωπαίων – η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Όλη σου τη ζωή ακούς να σου λένε πως το μέλλον σου ανήκει, πως είναι λαμπρό και σε περιμένει, πως έχεις πτυχίο, πως θα βρεις μία καλή δουλειά και θα έχεις μία τέλεια ζωή. Και μετά ανακαλύπτεις πως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αλήθεια».

Η Αργυρώ Παρασκευά αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πριν πέντε χρόνια με ένα μεταπτυχιακό τίτλο στη μοριακή βιολογία. Πέρα από μερικά «ιδιαίτερα», κάποιες επί πληρωμή αναθέσεις συγγραφής εργασιών και μία σύντομη, αλλά ατυχή άσκηση σε ιατρικό εργαστήριο, η Αργυρώ δεν έχει εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα βιογραφικά τα οποία έχει συντάξει είναι αμέτρητα, το ίδιο και οι αιτήσεις: κάθε λίγους μήνες και ένας νέος γύρος αναζήτησης εργασίας: σχολεία, εργαστήρια, νοσοκομεία, κλινικές, εταιρείες.
 
Τα παραδίδει η ίδια στους παραλήπτες. Όλες αυτές οι προσπάθειες όμως δεν της απέφεραν παρά μόνο τρεις συνεντεύξεις: «Είμαι έτοιμη να μεταφερθώ οπουδήποτε, πραγματικά όπου να ‘ναι. Δεν έχω πλέον την πολυτέλεια να πιστεύω πως έχω επιλογή. Εάν κάποιος χρειάζεται δασκάλα, θα πάω. Εάν θέλουν γραμματέα, θα πάω. Εάν θέλουν βοηθό εργαστηρίου, θα πάω».
 
Την ίδια άποψη καταθέτουν και άλλοι νεαροί Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 5.5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, με τα νούμερα να μεγαλώνουν κάθε μήνα. Μία ατέλειωτη «λεγεώνα» σε μεγάλο ποσοστό υψηλού μορφωτικού επιπέδου ατόμων, τα οποία εισέρχονται σε μία αγορά που δεν έχει να προσφέρει καμία ελπίδα: εξ ου και ο χαρακτηρισμός που τους αποδίδεται: «χαμένη γενιά».
 
Αυτή την εβδομάδα, η Άγκελα Μέρκελ συγκαλεί συνάντηση κορυφής με αντικείμενο την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης αυτού του ολοένα διογκούμενου προβλήματος. Παρ’ όλα αυτά, τα νούμερα μεγαλώνουν: 59.2% στην Ελλάδα, 56.5% στην Ισπανία, 40% στην Ιταλία.
 
Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε