«Απόφαση τιμής»: Πρεμιέρα θα κάνουν οι παραστάσεις αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Είδηση επεφύλλασε η σημερινή (23/7) συνέντευξη τύπου που δόθηκε σε κλίμα συγκίνησης στην Καβάλα, καθώς συναποφασίστηκε από ΚΘΒΕ, ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ και ΔΗΜΟ, στο εξής όλες οι πρεμιέρες του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ που αφορούν σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, να ξεκινούν απ’ το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων.

Ν. Κολοβός: «To Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων είναι η Επίδαυρος της Βορείου Ελλάδος»

«Απόφαση τιμής» χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός που μίλησε για «εμβληματικούς δεσμούς ιστορικής αξίας και συνέχειας με συνέπεια».
«Οι Φίλιπποι ήταν η Επίδαυρος της Βορείου Ελλάδος» είπε ιστορώντας ότι «από εποχής Καραντινού ακόμη εδώ κάναμε πρόβες δυο μήνες πριν τις εναρκτήριες παραστάσεις μας»

Ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ Νίκος Νικολάου, ο Δήμαρχος Καβάλας Θοδωρής Μουριάδης , ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Πλαισιωμένος από τον Δήμαρχο της Καβάλας, τον Πρόεδρο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, τον Αναπληρωτή του ΚΘΒΕ, πρωταγωνιστές και τον σκηνοθέτη της παράστασης ΕΛΕΝΗ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ, που παρουσιάζεται αύριο στους Φιλίππους, ο κ. Κολοβός, ανέπτυξε το πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού σημειώνοντας:

«Το ΚΘΒΕ, έρχεται με ένα βαρύ πυροβολικό φέτος το καλοκαίρι, πράγμα που είχε να συμβεί κάποιες δεκαετίες πριν. Σε εντελώς ανεξάρτητο επίπεδο παρουσιάζουμε τρία διαφορετικά έργα σε τρία μεγάλα φεστιβάλ. Και χρίζει υπογράμμισης καθώς είναι έργο ανθρώπων. Περιφρουρήσαμε τις δυνατότητες, εξοικονομήθηκαν τα μέσα, εξοπλισμός, σκηνικά, κοστούμια, κονσόλες, φώτα, παράλληλα σε τρία διαφορετικά σημεία του ελλαδικού χώρου. ΤΗΝ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΟΛΥΠΡΑΓΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ…»

Ο Δήμαρχος Καβάλας Θοδωρής Μουριάδης , ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης.

Σχετικά με τη συνθήκη που κράτησε κοινό και παραγωγές σε ασφαλή απόσταση όλο το προηγούμενο διάστημα υπογράμμισε:
«Η διαδικτυακή μας παρουσία, όσο επαρκής κι αν ήταν, δεν μπορεί να αναπληρώσει το δικαίωμα του διαζώσης.
Κατορθώσαμε να κάνουμε πέντε διαδικτυακά έργα, αν και ο αρχικός μας σχεδιασμός όριζε δεκαπέντε και ακολούθως δουλέψαμε πολύ σε τρεις παραγωγές «ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΕΡΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ» του Ο’ Νηλ, «ΟΡΝΙΘΕΣ» του ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ που μετά την περσινή τεράστια επιτυχία επανέρχονται καλύπτοντας επιπλέον απαιτήσεις, και την «ναυαρχίδα» μας για τη θερινή σεζόν, που είναι η «ΕΛΕΝΗ» του ΕΥΡΙΠΙΔΗ.

«ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ Η ΕΛΕΝΗ»

«Η παράσταση αυτή, συμπλήρωσε, αποτελεί ένα επιχείρημα όταν ανεβαίνει. Αν είναι ή δεν είναι περισσότερο ή λιγότερο, η ίδια η παράσταση φροντίζει να το αποδείξει. Η ΕΛΕΝΗ υπήρξε πάντοτε αμφισβητούμενη περίπτωση τραγωδίας. Το φάσμα υπήρξε από τραγωδία, ιλαροτραγωδία, αρχαίο δράμα, μέχρι και κωμωδία. Επιτυγχάνεται ομοθυμαδόν και είναι ευλογία η συνάντηση όλων των συντελεστών μας που την αγκάλιασαν.

«ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ΟΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ Η ΕΛΕΝΗ»

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ παρότρυνε το θεατρόφιλο κοινό να δει την παράσταση, δεσμευόμενος δημόσια:

«ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ».

Είναι μια κατά γενική ομολογία καλοκουρδισμένη παράσταση, ένα σύνολο έμπνευσης, μια σύζευξη δυνάμεων κι οι ηθοποιοί θαυμαστά την ώρα που πρωταγωνιστούν ακολουθούν ως δευτεραγωνιστές τους συμπρωταγωνιστές τους. Με σπάνια «πρίμο-σεκόντο» υποκριτική δεινότητα, άξια αναφοράς.

Ο ηθοποιός Θέμης Πάνου, ο ηθοποιός Γιώργος Καύκας,ο ο Δήμαρχος Καβάλας Θοδωρής Μουριάδης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Νίκος Κολοβός, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, η ηθοποιός Έμιλυ Κολιανδρή, η ηθοποιός Έφη Σταμούλη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Σωκράτης Μποζούδης.

Συγκινημένος και μνημονεύοντας τη δασκάλα του, ηθοποιό, Μάγια Λυμπεροπούλου, που έφυγε μόλις εχθές απ’ τη ζωή, κι η οποία όπως είπε προ ετών είχε ερμηνεύσει στο Ιμαρέτ τον ρόλο της μητέρας του Καβάφη, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Θοδωρής Γκόνης, καλωσόρισε εγκάρδια το ΚΘΒΕ λέγοντας: «Είναι τιμή για μας ότι το ΚΘΒΕ βρίσκεται εδώ και χαιρετίζω την σημαντική αυριανή πρεμιέρα της ΕΛΕΝΗΣ και τους συντελεστές της παραγωγής, τους εξαίρετους ηθοποιούς και προσωπικά τον σκηνοθέτη Βασίλη Παπαβασιλείου που υπήρξε δάσκαλός μου και του οφείλω πολλά»
Όσο για την προοπτική να γίνονται οι πρεμιέρες των παραστάσεων Αρχαίου Δράματος του ΚΘΒΕ στους Φιλίππους δήλωσε: «Είναι σημαντική πρωτοβουλία και εύχομαι να πραγματοποιηθεί»

«Η ΕΛΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΟΣ ΜΕΙΚΤΟΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΝ»

Αναφερόμενος σε ανθρώπους που κατέθεσαν την πνευματική και καλλιτεχνική τους προσφορά στον πολιτισμό της πόλης, ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου, δήλωσε κατ’ αρχάς ευτυχής και προσωπικά για την παρουσία του στην Καβάλα. Αύριο -είπε- επιβεβαιώνεται ο εξηνταετής δεσμός του ΚΘΒΕ με την πόλη και τον χώρο των Φιλίππων και με το Φεστιβάλ κάνοντας μνεία στη σκηνοθεσία εν έτη 1980 του αείμνηστου Ανδρέα Βουτσινά.
Μιλώντας για το έργο εξήγησε ότι «Η ΕΛΕΝΗ μετά την πανδημία είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα, καθώς ευνοεί την έξοδο των ανθρώπων απ’ το σπίτι τους, για να συναντηθούν με κάτι «ανάμεσα». Είναι όπως στην παράσταση. Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε κι ο τιμώμενος του Φεστιβάλ φέτος Διονύσιος Σολωμός η ΕΛΕΝΗ είναι «είδος μεικτόν αλλά και νόμιμον» και συνέχισε τονίζοντας ότι «η ΕΛΕΝΗ ενσαρκώνει το στίγμα του μεικτού, του υβριδικού και του μιγαδικού. Αισιοδοξώ ότι το υβριδικό και το μιγαδικό, ως στίγμα του 21ου αιώνα, θα νικήσει το περιορισμένο, το επαρχιώτικο, το χωριάτικο, και θα βοηθήσει την ανθρωπότητα σε μία κίνηση προς τα μπρος… Είναι η πανδημία προάγγελος μιας συνολικής κίνησης που αφήσει πολλά απ’ τις έτοιμες ιδέες και τα στερεότυπά μας για να ανοιχτούμε στην πρόκληση του μέλλοντος με άλλο πνεύμα, ελευθερίας και δημιουργίας. Σ’ αυτό το μήκος κύματος εκπέμπει και η ΕΛΕΝΗ του ΚΘΒΕ, που αποδέχεται ότι είναι η ΕΛΕΝΗ τραγωδία αλλά όπως σύμφωνα με τον Ροίδη, μια κωμωδία δεν είναι συνεχώς κι αδιαλείπτως κωμική, έτσι και μια τραγωδία μπορεί κατ’ εξαίρεση ενίοτε να είναι και κωμική». Ο κ. Παπαβασιλείου κλείνοντας υπογράμμισε ότι «αυτοί που έφτιαξαν τα έργα, είναι πιο πλούσιοι από εμάς. Εμείς είμαστε καταδικασμένοι να επανερχόμαστε ξανά και ξανά στον Αισχύλο, τον Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον μέγιστο Αριστοφάνη».

«ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΟ DNA TΩΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΩΝ»

Αναπολώντας τους οικογενειακούς δεσμούς που συνδέουν τον ίδιο με το Φεστιβάλ και το θέατρο ευρύτερα, καθώς ο πατέρας του υπήρξε κατασκευαστής σκηνικών, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θοδωρής Μουριάδης μίλησε για την ιδιαίτερη σχέση της πόλης και του Φεστιβάλ Φιλίππων με το ΚΘΒΕ και τόνισε πως «οι Καβαλιώτες, οφείλουμε πολλά καθώς έτσι εγγράφηκε στο dna μας το θέατρο, και δη το αρχαίο θέατρο. Απ’ τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο η πόλη προετοιμάζεται και είτε εδώ είτε στις Κρηνίδες, γίνονται όλα. Θυμάμαι τον μαραγκό σκηνικών, πατέρα μου, υπό τις οδηγίες του εκάστοτε σκηνογράφου, κι εμείς ως παιδιά, χαρούμενα κι εκστατικά να παρακολουθούμε τους ηθοποιούς να πηγαινοέρχονται. Ακούγαμε πολλά, φαινόταν όλα ενδιαφέροντα, κι ας μην τα κατανοούσαμε τότε. Εντυπωσιαζόμασταν απ’ τα σκηνικά και τα κοστούμια, και τον τρόπο ομιλίας των ανθρώπων της τέχνης. Έτσι περάσαν όλα γονιδιακά μέσα μας. Στο πέρας των ετών είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε αξιόλογες παραστάσεις με αξιόλογους σκηνοθέτες, τον Μαρωνίτη, τον Βολανάκη και τόσους άλλους».

Το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, όπως δήλωσε ο κ. Μουριάδης καθιερώθηκε και παγιώθηκε ως «η Επίδαυρος της Βορείου Ελλάδος». Μάλιστα αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου την ιδέα – πρόταση που μοιράστηκε με το Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ Νίκο Κολοβό, όλες οι παραστάσεις του Κρατικού που θα αφορούν σε αρχαίο δράμα, να ξεκινάνε από την ιστορική Καβάλα υπογραμμίζοντας ότι «είναι για μας μεγάλη τιμή! Θα είναι και ιστορική συνέχεια για το ΚΘΒΕ».

Ο ηθοποιός Θέμης Πάνου, ο Μενέλαος στην «Ελένη» δήλωσε μεταξύ άλλων «Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ με το ΚΘΒΕ και ξανασυναντώ τον φίλο μου Θοδωρή Γκόνη που κάνει σπουδαία δουλειά με το Φεστιβάλ, και το αφιέρωμα στον Δ. Σολωμό και στα Εργαστήρια, που ευτύχησα κι εγώ να συμμετέχω κατά το παρελθόν. Αν ευοδωθεί η συνεργασία που άκουσα ότι δρομολογείται με το ΚΘΒΕ θα γίνει σημαντικός πόλος πολιτισμού στη Βόρεια Ελλάδα».

Την ίδια λαχτάρα για τη συνάντησή της με το κοινό, μοιράστηκε και η ηθοποιός Έμιλυ Κολιανδρή, που ενσαρκώνει την «ΕΛΕΝΗ», δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «είμαι χαρούμενη που επιτέλους έχουμε ξανά και πάλι θέατρο μετά τη ζοφερή περίοδο της πανδημίας. Είμαστε ευτυχείς, καi χαρούμενοι που έχουμε αυτό το έργο που σηματοδοτεί την έξοδό μας, και είναι ύμνος στη χαρά κι ως έτσι ελπίζω να το δεχθείτε και εσείς κι ο κόσμος που θα έρθει να μας δει».

H «Ελένη» του Ευριπίδη, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, μετά το εντυπωσιακό ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 21.30, με μια πλειάδα πολύπειρων ηθοποιών στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και έναν εντυπωσιακό χορό.

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ CAFÉ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ «ΠΑΛΛΑΔΙΟ» (Ερυθρού Σταυρού 4 – Καβάλα) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΟΥ

«ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ στο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Σάββατο 24 Ιουλίου, στις 21:30

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε