optimus

Αποκαλυπτήρια για το «Optimus» από τον Ίλον Μασκ (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Έλον Μασκ παρουσίασε την Παρασκευή 30/9 δύο πρωτότυπα του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus, τα οποία η εταιρεία του Tesla ελπίζει να παράγει μια μέρα κατά «εκατομμύρια» για να «μεταμορφώσει τον πολιτισμό» και να οικοδομήσει ένα «μέλλον αφθονίας» όπου η φτώχεια θα έχει εξαφανιστεί.

Το “Bumble C”, μια πρώιμη έκδοση του ρομπότ, έφτασε προσεκτικά στη σκηνή της Καλιφόρνια όπου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο “Tesla AI Day” σχετικά με τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Το ρομπότ προχώρησε σε έναν χαιρετισμό με το χέρι και το βίντεο το έδειξε να φέρνει ένα πακέτο σε έναν υπάλληλο και να ποτίζει φυτά. Οι εργαζόμενοι της Τέσλα λάνσαραν στη συνέχεια,  ένα πιο προηγμένο πρωτότυπο,  το Optimus, με λιγότερα εκτεθειμένα καλώδια. Ο Έλον Μασκ αναγνώρισε ότι άλλοι οργανισμοί έχουν σχεδιάσει πιο εξελιγμένα ρομπότ, αλλά «δεν έχουν μυαλό και δεν έχουν τη νοημοσύνη να κινηθούν μόνοι τους (…) Και είναι πολύ αγαπητά», είπε.

Το αφεντικό της Tesla στοχεύει σε ένα ρομπότ που θα κοστίζει τελικά «πιθανώς λιγότερο από 20.000 δολάρια» και θα σχεδιαστεί για να αναπαραχθεί σε «εκατομμύρια μονάδες». Ποντάρει στις πρώτες παραδόσεις εντός τριών έως πέντε ετών. Το συνέδριο θα χρησιμεύσει για την πρόσληψη περισσότερων μηχανικών για την επίτευξη αυτού του στόχου, και ως εκ τούτου «να μεταμορφώσει θεμελιωδώς τον πολιτισμό», όπως αναφέρθηκε.

Ο πολυδισεκατομμυριούχος παρουσίασε το 2021 αυτό το έργο για ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελεί επαναλαμβανόμενες εργασίες αντί για ανθρώπους. «Σημαίνει ένα μέλλον αφθονίας, ένα μέλλον όπου δεν υπάρχει φτώχεια, όπου οι άνθρωποι θα έχουν αυτό που θέλουν όσον αφορά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες», διευκρίνισε το αφεντικό της SpaceX (πύραυλοι) και της Neuralink (εγκεφαλικά εμφυτεύματα). «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είμαστε απλώς ένας καλός οικοδόμος», αλλά η Tesla είναι επίσης «ο ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη», διαβεβαίωσε ο Elon Musk.

Ο Έλον Μασκ σχεδιάζει να δοκιμάσει το Optimus στο εργοστάσιο του ομίλου στην Καλιφόρνια για να αποδείξει τη χρησιμότητά του. Ελπίζει ότι το ρομπότ μια μέρα θα είναι «φιλικό» και ότι η συνομιλία μαζί του θα αισθάνεται «φυσική». Υποσχέθηκε επίσης χαρακτηριστικά ασφαλείας, για να αποφευχθεί ένα «σενάριο που μοιάζει με εξολοθρευτή». «Φυσικά θα υπάρχει μια έκδοση +catgirl+ του ρομπότ Optimus μας», έγραψε στο Twitter ο επιχειρηματίας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, με μια φωτογραφία μιας γυναικείας σιλουέτας μπροστά από μια σειρά από μεταλλικά ρομπότ.

 


Είπε επίσης, δύο φορές, ότι ήταν «ουσιαστικό» η εταιρεία που κατασκευάζει αυτό το ρομπότ να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, «επειδή εάν το κοινό δεν αρέσει αυτό που κάνει η Tesla, το κοινό μπορεί να αγοράσει μετοχές και να ψηφίσει διαφορετικά». «Είναι πολύ σημαντικό ότι δεν μπορώ να κάνω ό,τι θέλω», πρόσθεσε γελώντας.