Απονομή υποτροφιών σε παιδιά μετανάστες

Απονομή υποτροφιών σε παιδιά μετανάστες

Σε μια ιδιαιτέρως συγκινητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης στην Πυλαία, απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, οι δυο πρώτες υποτροφίες που αθλοθετήθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τις υποτροφίες απέσπασαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, Τάμτα Τσιχράτζε από τη Γεωργία και Ασότ Μπαρσεγιάν από την Αρμενία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη  κ. Σπύρος Βούγιας, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης,  κ. Δημήτρης Εϊπίδης, ο διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος κ. Σταύρος Καπελιώτης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο διευθυντής του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Νικόλαος Μιχαηλίδης, η ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, καθώς και γονείς, μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης.


«Είμαι συγκινημένος από τη συγκίνηση των παιδιών και ομολογώ ότι είναι η πιο γοητευτική, η πιο ενδιαφέρουσα, η πιο ουσιαστική και η πιο ωραία ημέρα που έχω περάσει μέχρι τώρα στο Υπουργείο», τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας και συνέχισε: «Αισθάνομαι πως τα χρήματα του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο γιατί ενισχύουν την ενσωμάτωση παιδιών που ήρθαν στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και βρήκαν μια χώρα ανοιχτή και ζεστή που τους υποδέχεται, τους κάνει να αισθάνονται σαν το σπίτι τους και ενισχύει την προσπάθειά τους. Γι’ αυτόν τον λόγο χάρηκα πάρα πολύ όταν ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Εϊπίδης, μου ζήτησε να ενισχύσω την προσπάθεια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, που πλέον είναι προσπάθεια ολόκληρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και να συνδράμω με δύο υποτροφίες την προσπάθεια παιδιών αυτού του διαπολιτισμικού σχολείου. Αυτού σήμερα, ίσως κάποιου άλλου αύριο, πάντως ενός σχολείου της πόλης μας και διαπολιτισμικού».  Κλείνοντας ο κ. Βούγιας τόνισε απευθυνόμενος στα παιδιά: «Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, η Ελλάδα αντιστέκεται, η Ελλάδα θα παραμείνει μια ζωντανή δημιουργική χώρα, όπως ήταν πάντα. Θα ανασυγκροτηθεί, θα βρει ξανά τη δημιουργικότητα, τον χαρακτήρα και τον χαμένο της εαυτό και νομίζω ότι αυτό θα γίνει και με τη δική σας βοήθεια. Σας συγχαίρω και καλή επιτυχία».


Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, ευχαρίστησε καταρχήν τον διευθυντή του Γυμνασίου, κ. Νικόλαο Μιχαηλίδη. «Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με αυτά τα παιδιά, που κάνουν μια προσπάθεια να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να γίνουν οι χρήσιμοι πολίτες που όλοι χρειαζόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εϊπίδης και συνέχισε: «Στόχος αυτής της προσπάθειας που κάνουμε σήμερα είναι να δώσουμε σε δύο νεαρά παιδιά τη δυνατότητα να συνεχίσουν την μόρφωσή τους και να αποκτήσουν τα εφόδια που θα τους δώσουν την ευκαιρία να δουλέψουν στη χώρα μας ή στη γενέτειρά τους, εάν αποφασίσουν να επιστρέψουν. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα και προβλήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Τα αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση στην οθόνη. Αλλά αυτά τα προβλήματα υπάρχουν στον περίγυρό μας. Και με έναυσμα αυτή τη διαπίστωση προσπαθήσαμε ώστε δύο παιδιά να έχουν την ευκαιρία φέτος να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ».
Στη συνέχεια, ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρο Βούγια. «Αποδέχθηκε εξαρχής την πρότασή μας και έγινε ο αρωγός και υποστηρικτής αυτής της προσπάθειας ώστε τα χρήματα που θα δοθούν στα παιδιά να προσφέρονται από το Υπουργείο. Θέλω να πω ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει εδώ, θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια και εύχομαι να αποτελέσει έμπνευση για όλα εσάς τα υπόλοιπα παιδιά».


Παίρνοντας τον λόγο ο διευθυντής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Βορείου Ελλάδος, Σταύρος Καπελιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στηρίζουμε και αυτή την προσπάθεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του κ. Δημήτρη Εϊπίδη, καθώς και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρου Βούγια, και χορηγούμε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Πυλαίας δύο υποτροφίες, με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι μέσω του ΙΕΚ ΑΚΜΗ τα παιδιά που θα τις αξιοποιήσουν θα μπορέσουν να πραγματώσουν τα όνειρά τους».


Ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρτσιώτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω να σας πω και να σας διαβεβαιώσω ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια καινούρια εποχή. Μέχρι τον προηγούμενο αιώνα, το αίτημα ήταν να έχουμε παιδεία με ισότητες. Τώρα είναι να έχουμε ανισότητες στην εκπαίδευση. Πρέπει οι πόροι, το ανθρώπινο δυναμικό και όλη η προσπάθεια να κατευθύνονται στα σχολεία που έχουν ανάγκη. Και ένα από αυτά τα σχολεία, το πρώτο από αυτά, είστε εσείς».


Ο διευθυντής του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Νικόλαος Μιχαηλίδης εξήρε την προσπάθεια των παιδιών, ευχαρίστησε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ ενώ ανέφερε: «Στο σχολείο μας δεν είναι όλα ιδανικά. Έχουμε δυσκολίες, έχουμε ιδιαιτερότητες. Γι’ αυτό ζητάμε τη συμπαράσταση της πολιτείας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας και το σχολείο να συνεχίσει την πορεία του στον χώρο αυτό».

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως