{ Life }

Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι - 30 Ιουλίου 1920

 

Κατηγορίες: Αυτό το ξέρατε;

Απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι - 30 Ιουλίου 1920

Στο δικαστήριο ο Βενιζέλος άφησε σαφείς υπαινιγµούς ότι πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του κρύβεται ο εξόριστος βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α

Είχε βραδιάσει όταν ο κουστουµαρισµένος πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έµπαινε στον επιβλητικό σιδηροδροµικό σταθµό Gare de Lyon του Παρισιού. Το ηµερολόγιο γράφει 30 Ιουλίου 1920. Μόλις δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, έχει υπογράψει ικανοποιηµένος τη Συνθήκη των Σεβρών, στο οµώνυµο νοτιοδυτικό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας, που επικύρωνε και τυπικά την ειρήνευση µεταξύ της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας και της χώρας µας, δηµιουργώντας, βάσει των εδαφών που αποκοµίζαµε, την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, µια αναµφισβήτητη διπλωµατική επιτυχία.

Τώρα, µετά τις πολύωρες κοπιαστικές διαπραγµατεύσεις, είχε έρθει η ώρα να πάρει το τρένο της επιστροφής για την πατρίδα. Θα τον πήγαινε µέχρι τη Μασσαλία και από εκεί µε πολεµικό πλοίο θα αναχωρούσε για τον Πειραιά. 

Τη στιγµή που επιχειρεί να επιβιβαστεί στην αµαξοστοιχία, εµφανίζονται δύο άγνωστοι σ αυτόν άνδρες και τον σηµαδεύουν µε τα περίστροφά τους. Πυροβολούν εναντίον του δέκα φορές! Από θαύµα δεν καταφέρνουν να τον σκοτώνουν. Το θύµα προλαβαίνει να πέσει ασυναίσθητα κάτω για να προστατευτεί. Τραυµατίζεται ελαφρά µονάχα, στον ώµο και λίγο πιο κάτω στο χέρι. Οι δράστες µετά την αποτρόπαια πράξη τους επιχειρούν να διαφύγουν, αλλά συλλαµβάνονται επιτόπου από τις Αρχές. Από την ταυτοποίηση των στοιχείων που θα ακολουθήσει, προκύπτει ότι πρόκειται για δύο Ελληνες βασιλόφρονες απότακτους αξιωµατικούς. Τον υποπλοίαρχο Απόστολο Τσερέπη και τον υπολοχαγό του Μηχανικού Γεώργιο Κυριάκη.

Ο µονάρχης Κωνσταντίνος Α της Ελλάδας, στον οποίο δηλώνουν πίστη οι συλληφθέντες, βρίσκεται σε διένεξη µε τον Βενιζέλο από το 1915 αναφορικά µε το εάν η χώρα θα έπρεπε να µπει ή όχι στον Α Παγκόσµιο Πόλεµο. Η κόντρα Στέµµατος και πρωθυπουργού οδήγησε τον τόπο στον Εθνικό ∆ιχασµό και «όπλισε» το χέρι των δύο πρώην βαθµοφόρων των ενόπλων δυνάµεων.

Ο Κρητικός πρωθυπουργός θα διακοµιστεί εσπευσµένα σε γαλλική κλινική προκειµένου οι γιατροί να περιποιηθούν τα τραύµατά του. Αφού περάσουν οι µέρες και καταφέρει να αναρρώσει, δεν θα επιστρέψει κατευθείαν στην Ελλάδα, καθώς καλείται να παραστεί στη δίκη των επίδοξων δολοφόνων του. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στο γαλλικό δικαστήριο αφήνει σαφείς υπαινιγµούς ότι πίσω από την αποτρόπαια αυτή πράξη κρύβεται ο εξόριστος από το 1917 βασιλιάς, Κωνσταντίνος ο Α. Θα γυρίσει τελικά στην πατρίδα µε το θωρηκτό «Αβέρωφ» στις 17 Αυγούστου. Μόλις έδεσε το εύδροµο καταδροµικό στο λιµάνι του Πειραιά και πάτησε το πόδι του στην προβλήτα, του επιφυλάχθηκε θερµή υποδοχή.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ