14.8 C
Thessaloniki
21.6 C
Athens

Αποψιλώνεται συνεχώς η δύναμη του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη

Αποψιλώνεται συνεχώς η δύναμη του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, με τα οχήματα να βρίσκονται υπό διάλυση, το χρόνο αναμονής να μεγαλώνει και μαζί να αυξάνεται ο κίνδυνος για τους πολίτες να μείνουν αβοήθητοι στο δρόμο, σύμφωνα με τους εργαζομένους στο «166».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για να αποσυρθούν τα ασθενοφόρα που έχουν διανύσει περισσότερα από 500.000 χιλιόμετρα. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, τα προβλήματα διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Ο στόλος δεν έχει ανανεωθεί από το 2004 και εξαίρεση αποτελεί μια δωρεά 100 οχημάτων, που σύντομα θα θεωρούνται και αυτά παλιά.

Αν και έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός εδώ και επτά χρόνια, ακόμη δεν έχει τελεσφορήσει. Ο απαρχαιωμένος στόλος σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού ευθύνεται για καταστάσεις καθημερινής τρέλας, υποστηρίζουν οι διασώστες. Παραδέχονται ότι συχνά αναγνωρίζεται η προσφορά τους, ωστόσο πολλές φορές γίνονται αποδέκτες παραπόνων των πολιτών, οι οποίοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για την άφιξη ασθενοφόρων με καθυστέρηση.

Οι διασώστες περιγράφουν ότι βρίσκονται συχνά με δεμένα χέρια. Δεδομένου ότι τα περισσότερα ασθενοφόρα είναι παλιά, είναι κάθε λίγο αντιμέτωποι με χαλασμένα οχήματα.
 
Οι βλάβες όμως δεν επιδιορθώνονται άμεσα, αφού η εξεύρεση ανταλλακτικών αποτελεί μερικές φορές χρονοβόρα διαδικασία. Αποτέλεσμα, το πλήρωμα να περιμένει να επιδιορθωθεί η βλάβη, αδυνατώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του την ώρα που για κάποιους πολίτες θα ήταν πολύτιμες, ίσως και σωτήριες. «Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο στόλος μας έχει μειωθεί.

Διαθέτουμε περίπου 22 οχήματα, ενώ είχαμε 28. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε σημείο τέτοιο που τα περισσότερα ασθενοφόρα έχουν διανύσει τουλάχιστον 500.000 χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά παλιά πλέον και θεωρείται αναμενόμενο να εμφανίζουν προβλήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για να αποσυρθούν αυτά τα οχήματα», επισημαίνει στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Ιερόθεος Γιαμουρίδης. Η παλαιότητα των οχημάτων, σύμφωνα με τους διασώστες, κρύβει κινδύνους για την ασφάλεια των ίδιων αλλά και των ασθενών τους οποίους μεταφέρουν.

Οι ίδιοι θυμούνται περιστατικά κατά τα οποία ασθενοφόρα καθηλώθηκαν, λόγω βλάβης, εν ώρα διακομιδής.Στο μεταξύ, αντί να ενισχύεται με προσωπικό, το ΕΚΑΒ αποδυναμώνεται στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Οχι μόνο δεν αντικαθίστανται όσοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης, αλλά, επιπλέον, προσωπικό μετακινείται για να καλύψει ανάγκες σε άλλες περιοχές. «Χωρίς φυσικά να μας περισσεύει προσωπικό, αποφασίζεται από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ να μετακινηθεί εκτός Θεσσαλονίκης, ακόμη και σε νησιά. Την τελευταία τριετία μειώθηκε κατά πενήντα άτομα το προσωπικό στη Θεσσαλονίκη και ούτε λόγος για ενίσχυση!
 
Σαν να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με την κατανομή των 200 θέσεων προσωπικού που προβλέπει σχετική προκήρυξη, κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να έρθει στη Θεσσαλονίκη! Αντίθετα, περίπου 130 διασώστες θα ενισχύσουν την υπηρεσία στην Αθήνα και οι υπόλοιποι περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας», τονίζει ο κ. Γιαμουρίδης.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα έχουν συνέπεια το ΕΚΑΒ να αδυνατεί να ανταποκριθεί πάντα έγκαιρα σε κλήσεις πολιτών, παραδέχονται οι εργαζόμενοι. Θυμούνται ότι στις καλύτερες εποχές ο μέσος χρόνος άφιξης σε ένα περιστατικό ήταν 5-10 λεπτά, ενώ πλέον έχει αυξηθεί. Σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και τη μια ώρα. «Η αύξηση του χρόνου αναμονής σχετίζεται και με την κινητικότητα του προσωπικού που προωθεί η κυβέρνηση.

Το μέτρο προβλέπει ότι οι οδηγοί των νοσοκομείων εντάσσονται πλέον στο ΕΚΑΒ. Εφόσον όμως οι απαιτήσεις των νοσοκομείων είναι μεγάλες, αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των επειγόντων», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων.
 
Οι διασώστες διαμαρτύρονται, καθώς λόγω των μετακινήσεων προσωπικού, τα πληρώματα ασθενοφόρων εξυπηρετούν και περιστατικά των κέντρων υγείας.
 
Αυτό σημαίνει ότι ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη μπορεί να χρειαστεί να διανύσουν, για παράδειγμα, περίπου 60 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο κέντρο υγείας Σοχού για να αναλάβουν ένα περιστατικό. Σύμφωνα με τους διασώστες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πώς αποδυναμώνεται ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας και γιατί συχνά δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με ταχύτητα σε επείγοντα περιστατικά για να προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες στο σημείο του συμβάντος.

Την αναστάτωση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης εξαιτίας των μετακινήσεων προσωπικού αλλά και των ελλείψεων παραδέχεται η διευθύντριά του, Χρυσή Ματσικούδη.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ με τα μέσα που διαθέτει αλλά και να ενισχυθεί. Σύμφωνα με την κ. Ματσικούδη, οι 43 οδηγοί ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στο ΕΚΑΒ παρακολούθησαν 15νθήμερη εκπαίδευση, αλλά ελλείψει ασθενοφόρων δεν είναι δυνατή ακόμη η αξιοποίησή τους.

Την ίδια ώρα, η προμήθεια ασθενοφόρων καθυστερεί εξαιτίας των ενστάσεων που καταθέτουν συνεχώς οι εμπλεκόμενες εταιρίες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση των διαγωνισμών. Το αισιόδοξο είναι, σύμφωνα με την ίδια, ότι προχωρά η διαδικασία προμήθειας 170 οχημάτων πανελλαδικά, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν και πόσα θα παραλάβει το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.

Πρόσφατα, πάντως, διατέθηκαν στην υπηρεσία 12 ασθενοφόρα που αγοράστηκαν μέσω ΕΣΠΑ, ενώ υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της 4ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και Θράκης να γίνει προμήθεια άλλων 24 οχημάτων, ορισμένα από τα οποία θα ενισχύσουν, εντός του καλοκαιριού, την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως τονίζει η κ. Ματσικούδη, αν και δεν διαθέτουν σύστημα επικοινωνίας, τα ασθενοφόρα δεν θα παραμείνουν ακινητοποιημένα, αλλά προβλέπεται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία, με τους διασώστες να επικοινωνούν μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο αριθμός των προσλήψεων ούτε οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ ανά τη χώρα.

Πηγή Αγγελιοφόρος

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
14.8 ° C
16.1 °
14.4 °
88 %
4.1kmh
40 %
Πα
16 °
Σα
12 °
Κυ
16 °
Δε
19 °
Τρ
19 °