Σάββατο 20/11/2021, στις 14:50 ΓΡΑΜΜΗ - (10) ΧΑΡΙΛΑΟΥ - Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ

Απορία ενός πολίτη: Στα λεωφορεία ΔΕΝ κολλάει ο κορωνοϊός;

Με μεγάλη αγωνία παρακολούθησα το διάγγελμα του πρωθυπουργού μας (Διάγγελμα Μητσοτάκη live). Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Πέμπτης 18.11.21 στο τηλεοπτικό του μήνυμα, απαγορεύεται πλέον  στους ανεμβολίαστους η είσοδος στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα, τα σινεμά, τα μουσεία, τις εκθέσεις, τα συνέδρια, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα. Επιτρέπεται στις εκκλησίες με επίδειξη αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ Κυρ. Μητσοτάκης: Τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, λειτουργίες στις εκκλησίες

‘Ομως η καθημερινότητα του μέσου Έλληνα, ΔΕΝ είναι το θέατρο, τα μουσεία, οι εκθέσεις, οι κινηματογράφοι

Στο διάγγελμά του ο κύριος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καθημερινότητα μας. Εστίασε δε… το ενδιαφέρον του στην …προστασία μας. Αλλά η καθημερινότητα του μέσου πολίτη αυτής της χώρας, στην πραγματικότητα, δεν είναι ούτε τα θέατρα, ούτε οι κινηματογράφοι και πολύ περισσότερο τα μουσεία και οι εκθέσεις.

Ο μεγάλος συνωστισμός, το αδιαχώρητο δεν συμβαίνει στα θέατρα. Ούτε στους κινηματογράφους κάνουν ουρές οι συμπολίτες μας. Και βέβαια ιδιαίτερα στις γκαλερί, τα μουσεία, τις αίθουσες τέχνης γενικότερα, είναι κάτι παραπάνω από σπάνια περίπτωση να σε “πνίξει” το πλήθος.

Η καθημερινότητα μας (δυστυχώς) είναι, οι δημόσιες συγκοινωνίες

Σάββατο 20/11/2021, στις 14:50 ΓΡΑΜΜΗ – (10) ΧΑΡΙΛΑΟΥ – Ν.Σ. ΣΤΑΘΜΟΣ

Ανήκω στη θλιβερή πλειοψηφία που ανεβαίνει καθημερινά στα λεωφορεία. Ο μέσος πολίτης (δηλαδή εμείς η μάζα, η πλειοψηφία) κυκλοφορεί με τη δημόσια συγκοινωνία! Κάνει ουρές στις στάσεις και στριμώχνεται σαν σαρδέλα μέσα στα λεωφορεία.

Μήπως θέατρα, εκθέσεις, εστιατόρια κλπ συγκεντρώνουν περισσότερο κόσμο και πιο στριμωγμένο από ό,τι βλέπουμε καθημερινά στα λεωφορεία και τις στάσεις; Δεν νομίζω. Ακόμη και στις πολύ καλές εποχές, προ κορονοϊού, ήταν εξαιρετικά σπάνιο να δεις γεμάτη μια αίθουσα τέχνης, ή έναν κινηματογράφο. Αντίθετα, η οικονομική κρίση, η καλπάζουσα ανεργία, το κλείσιμο χιλιάδων μικροεπιχειρήσεων αναγκάζει όλο και περισσότερους να επιλέγουν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ για τις μετακινήσεις τους, τα άθλια δημόσια μέσα μεταφοράς.

Και λοιπόν τι; Να αποκλείσουμε τους ανεμβολίαστους ΚΑΙ από τις δημόσιες συγκοινωνίες;

Ένας εξυπνάκιας κυβερνητικός παράγοντας, μπορεί και να θα έθετε πονηρά το ρητορικό ερώτημα, αν θα έπρεπε να απαγορέψουμε στους ανεμβολίαστους να ανεβαίνουν στα λεωφορεία.  Προφανώς, είναι απόλυτα κατανοητό πως δεν γίνεται να αποκλείσεις 2-3.000.000 ανεμβολίαστους από τις δημόσιες συγκοινωνίες, ούτε βέβαια από τα σούπερ – μάρκετ κλπ γιατί τότε η οικονομία θα πάει ακόμη πιο βαθιά από εκεί που είναι τα τάρταρα. Όχι βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Αλλά τότε, τι νόημα έχει να αποκλείεις τους ανεμβολίαστους από κλειστούς χώρους ελεγχόμενους απόλυτα, με πολύ λιγότερο συνωστισμό, όπως είναι η εστίαση, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, οι αίθουσες τέχνης. Και βέβαια ότι δεν τόλμησε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον ίδιο αποκλεισμό και στις λειτουργίες στις εκκλησίες, αλλά μόνο στην εστίαση και την ψυχαγωγία σημαίνει πολλά. Κατανοητό και θεμιτό να μπορεί ΟΛΟΣ ο κόσμος να πηγαίνει, έστω και με τεστ και να εκκλησιάζεται. Ο εκκλησιασμός είναι μια εσωτερική ανάγκη. Η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός αλλά και η διασκέδαση όμως γιατί θεωρούνται υποδεέστερα και κόβονται από μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Για ποιο λόγο; Για να τους τιμωρήσουμε;

«Πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων» – «Πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Δυστυχώς, στα μάτια μου τουλάχιστον, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, περισσότερο με εκβιασμό και τιμωρία μοιάζουν. Και είναι φανερό πως οι εποχές του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν» πέρασαν! Αλλά είναι ολοφάνερο, πως  αντικαταστάθηκαν με κάτι ίσως και χειρότερο, γιατί είναι πιο ύπουλο: τις έμμεσες πιέσεις, τους ψυχολογικούς καταναγκασμούς, τους υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και την οικονομική ασφυξία. Από τον εξαναγκασμό της απόλυσης ή της προσωρινής παύσης εργασίας (δες και το μηνιαίο κόστος για τα τεστ στους ανεμβολίαστους) και από τον αποκλεισμό από τα κοινά,  καλλιεργώντας το εθνικό σπορ του διχασμού.

κάποτε ίσχυε πως για να βρεις εργασία, έπρεπε να έχεις πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων*. πόσο  απέχουμε σήμερα από το να φθάσουμε στο σημείο για να βρεις εργασία (και ίσως και για να κυκλοφορείς στους δρόμους), να πρέπει να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού;

Σε αντιπαραβολή με τις τακτικές που ακολουθούμε στην Ελλάδα με προβλημάτισε και με έβαλε σε σκέψεις περί κουλτούρας και ποιότητας πολιτικών, ένα άρθρα που διάβασα πριν λίγο καιρό: Όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον πρωθυπουργό του Βελγίου

Το δια ταύτα

Με ενοχλεί που δαιμονοποιούνται εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας γιατί δεν αποφασίζουν να εμβολιαστούν. Γιατί κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, δεν φροντίζετε να τους πείσετε με επιχειρήματα και όχι με τρομοκρατία, αποκλεισμούς, ή δωράκια εξαγορασμού και μπιχλιμπίδια που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας;

Επιπλέον, είναι κάτι από παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος, πως τέτοια μέτρα οδηγούν εντελώς αναίτια, σε μαρασμό χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και εργαζόμενους. Διότι αυτό θα συμβεί αποκλείοντας από πελάτες, σχεδόν το 30 ή 40% της κοινωνίας. Θα κλείσουν μαγαζιά, θα χαθούν θέσεις εργασίας σε μια πολύ δύσκολη εποχή.

Δις εμβολιασμένος μπορώ να κυκλοφορώ και να μπαίνω ελεύθερα σε όλους του χώρους.  Αλλά έχω φίλους “ψεκασμένους”, “εξυπνάκηδες” κατά τον πρωθυπουργό, δηλαδή ανεμβολίαστους. Και θέλω να εξακολουθώ να τους συναναστρέφομαι, όσο και αν επιμένουν να μας διχάσουν, να μας χωρίσουν σε δύο στρατόπεδα.

Αιδώς Αργείοι
δεχόμαστε πολύ υποκρισία

Κείμενο: Πέτρος Γραμμενίδης


*Το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων ήταν κρατικό έγγραφο το οποίο εκδιδόταν από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές ή τον Στρατό μεταξύ 1938 και κατά διαστήματα μέχρι το 1981, το οποίο βεβαίωνε ότι κάποιος πολίτης δεν ήταν κομμουνιστής ούτε συμπαθής προς τον κομμουνισμό. Μέσω των Πιστοποιητικών Κοινωνικών Φρονημάτων αποκλείστηκαν από ολόκληρο το δημόσιο τομέα, αλλά και από την εισαγωγή σε ανώτερες σχολές αλλά και «για απλές συναλλαγές με την εκτελεστική εξουσία», όχι μόνον όσοι είχαν χαρακτηριστεί από τις αρχές ως κομμουνιστές, οι ίδιοι ή μέλη της ευρύτερης οικογενείας τους, αλλά και όσοι εμφορούνταν από φιλελεύθερες ιδέες.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως