ΑΠΘ - Ημερίδα με θέμα ''Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις''

ΑΠΘ - Ημερίδα με θέμα ''Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις''

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα “Αρχαιότητες στη Βενιζέλου και Μετρό: Προκλήσεις και Λύσεις» με ημερομηνία την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020 και ώρα 10:00 π.μ . στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS.
Τη διοργάνωση ανέλαβαν οι κοσμήτορες οκτώ σχολών (Θεολογικής, Καλών Τεχνών, Νομικής, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Παιδαγωγικής, Πολυτεχνικής, Επιστημών Υγείας και Φιλοσοφικής).  Η υλοποίηση της ημερίδας έρχεται σε συνέχεια του ψηφίσματος που είχε εκδώσει η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, στο οποίο υπογραμμιζόταν η ανάγκη «προσεκτικής και τεκμηριωμένης τοποθέτησης των αρμοδίων θεσμών».
 
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας με τις έως τώρα επιβεβαιωμένες συμμετοχές έχει ως εξής:
1η Συνεδρία με θέμα «Η σημασία της in situ ανάδειξης των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου ως μέρος του πολιτισμικού κεφαλαίου της Θεσσαλονίκης».
Συντονίζει ο Δημήτρης Μαυροσκούφης, Καθηγητής, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
Εισηγήσεις: 
– Αρακαδάκη Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, διευθύντρια του ΔΠΜΣ «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού».
– Παϊσίδου Μελίνα, Αναπλ. Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ.
– Παναγιωτίδου Κεσίσογλου Μαρία, Ομ. Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.
– Πούλου Ναταλία, Καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, μέλος του ΚΑΣ.
Έχουν προσκληθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και αναμένουμε σχετική απάντηση και προτεινόμενους -ες εισηγητές –ριες.
2η Συνεδρία με θέμα «Η συγκοινωνιακή διάσταση των εναλλακτικών λύσεων, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις του Μετρό».
Συντονίζει ο  Γεώργιος Ζωίδης, Ομ. Καθηγητής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ.
Εισηγήσεις: 
– Βούγιας Σπύρος, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.
– Νανόπουλος Αριστοτέλης, Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.
– Παπαϊωάννου Παναγιώτης, Καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ.
3η Συνεδρία με θέμα «Οικονομικό / αναπτυξιακό και θεσμικό πλαίσιο της in situ ανάδειξης».
Συντονίζει ο Αλέξης Ιωαννίδης, Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
– Καμτσίδου Ιφιγένεια, Αναπλ. καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
– Κωστοπούλου Στυλιανή, Αναπλ. Καθηγήτρια Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ και διευθύντρια του ΔΠΜΣ « Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη».
– Σοφιαλίδης Απόστολος, Επικ. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ.
Στην τέταρτη συνεδρία που προγραμματίζουμε με θέμα «κατασκευαστικές και τεχνικοοικονομικές πτυχές των εναλλακτικών λύσεων», κατόπιν των αρνητικών απαντήσεων στις προσκλήσεις που απευθύναμε, τόσο της Αττικό Μετρό όσο και του Ομίλου Ελλάκτωρ , επειδή θεωρούμε απαραίτητη τη συμβολή στην ανάδειξη του ζητήματος τους, εμμένουμε στην αρχική πρόσκληση μας. Επιπρόσθετα, απευθύνουμε έκκληση να αλλάξουν την αρχική τους στάση και να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
Η ημερίδα επιχειρεί να εξετάσει πολυπρισματικά και με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια ένα θέμα που έγινε αφορμή έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, παράλληλα όμως συνδέεται με το ευρύτερο ζήτημα της διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στόχος της ημερίδας είναι η εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο ανάδειξης των αρχαιοτήτων στον σταθμό της Βενιζέλου μέσα από έναν επιστημονικό διάλογο στον οποίο θα εξεταστούν όλες οι πτυχές του θέματος. 
 
Η Συντονιστική Επιτροπή (αλφαβητική σειρά):
Γιάγκου Θεόδωρος, Κοσμήτορας Θεολογικής
Δαρδαβέσης Θεόδωρο, Κοσμήτορας Επιστημών Υγείας
Ζαρωτιάδης Γρηγόριος, Κοσμήτορας Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής
Μαυροσκούφης Δημήτριος, Κοσμήτορας Φιλοσοφικής
Μπίμπου Ιωάννα, Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής
Ποταμιάνος Ιάκωβος, Κοσμήτορας Καλών Τεχνών
Συμεωνίδου-Καστανίδου Ελισάβετ, Κοσμήτορας Νομικής
 

 

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως