ΑΠΘ

ΑΠΘ: Ψήφισμα την κοσμητείας της Σχολής ΟΠΕ κατά του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η Κοσμητεία της Σχολής ΟΠΕ κατά τη συνεδρίαση της (αριθ. 94/14.06.2022) κρίνει ότι, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που τέθηκε προς διαβούλευση

1) απομειώνει την ακαδημαϊκότητα, ακυρώνει την αρχή της δημοκρατικής νομιμοποίησης της διοίκησης των Ιδρυμάτων,

2) περιστέλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζει τη γραφειοκρατία.

Ακόμη κι αν υπάρχουν ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, η εφαρμογή τους απαιτεί επαρκείς πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) που δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, προκύπτει θεμελιώδες πρόβλημα με το νέο υπερ-συγκεντρωτικό σύστημα Διοίκησης, που δίνει υπερεξουσίες στον οριζόμενο και όχι εκλεγμένο Πρύτανη, περιθωριοποιεί τους Αντιπρυτάνεις και μεταφέρει ενισχυμένες αρμοδιότητες σε ένα ολιγομελές όργανο, το Συμβούλιο Διοίκησης και στους διοριζόμενους και όχι εκλεγμένους Κοσμήτορες, υποβαθμίζοντας τη Σύγκλητο.

Θεωρούμε, ότι ένα νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που προβλέπει ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων, προϋποθέτει ουσιαστικό διάλογο με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αναγνώριση των πραγματικών επιτευγμάτων και προβλημάτων του Ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά και συναίνεση τουλάχιστον στις βασικές αρχές του. Ζητούμε, συνεπώς, την άμεση απόσυρση του παρόντος νομοσχεδίου. Καλούμε τα Τμήματα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών να θέσουν το εν λόγω ζήτημα στις Γενικές Συνελεύσεις τους, για να προκύψουν σχετικές παρατηρήσεις ή αποφάσεις.

Με εκτίμηση ο Κοσμήτορας της Σχολής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Γρηγόριος Ζαρωτιάδης

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως