Site icon Cityportal.gr

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια ενός δεύτερου Στόουνχεντζ

Πέντε χιλιάδες χρόνια μετά την κατασκευή του Στόουνχεντζ, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν επιτέλους ακριβώς  από πού προέρχονταν οι γαλάζιες πέτρες που αποτελούν μέρος του επιβλητικού μνημείου του Ηνωμένου Βασιλείου και πώς ανακαλύφθηκαν.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν το 2019 ότι οι πέτρες προήλθαν από ένα αρχαίο λατομείο στη βόρεια πλευρά των λόφων Preseli στη δυτική Ουαλία, πράγμα που σήμαινε ότι οι 43 τεράστιοι γαλαζοπράσινοι μονόλιθοι είχαν μετακινηθεί σε μια εκπληκτική απόσταση 150 μιλίων.

Τώρα, οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μερικοί από τους γαλαζοπράσινους ογκόλιθους σχηματίζουν αρχικά έναν άλλο πέτρινο κύκλο κοντά στην ίδια περιοχή με τα λατομεία και αποσυναρμολογήθηκαν και ξαναχτίστηκαν ως μέρος του Στόουνχεντζ στην πεδιάδα του Salisbury.

Το “Waun Mawn”

Οι πανομοιότυποι διάμετροι των 110 μέτρων του πέτρινου κύκλου, γνωστοί ως Waun Mawn, και η εσωκλειόμενη τάφρος του Stonehenge, υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ένα μέρος του κύκλου μεταφέρθηκε από την τοποθεσία του στην Ουαλία στο Salisbury Plain, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Äntiquity”.
Επιπλέον, και οι δύο πέτρινοι κύκλοι είναι ευθυγραμμισμένοι με την ανατολή του ηλίου του καλοκαιριού και ένας από τους bluestones στο Στόουνχεντζ έχει μια ασυνήθιστη διατομή που ταιριάζει με μία από τις τρύπες που έχουν απομείνει στο Waun Mawn, ανέφερε το έγγραφο.

Το δεύτερο Στόουνχεντζ?

Το  μνημείο του Στόουνχεντζ είναι κατασκευασμένο από δύο τύπους λίθων: μεγαλύτερες πέτρες σαρσέ και μικρότερους μονόλιθους.
Περίπου 43 μονόλιθοι σώζονται σήμερα στο Stonehenge, αν και πολλοί από αυτούς παραμένουν θαμμένοι κάτω από το γρασίδι.Θεωρήθηκε ότι ήταν οι πρώτοι που ανεγέρθηκαν στο Στόουνχεντζ πριν από 5.000 χρόνια, αιώνες πριν από τη μεταφορά των μεγαλύτερων πέτρας σαρσών μόλις 15 μίλια από το μνημείο.

Ο αποσυναρμολογημένος πέτρινος κύκλος στο Waun Mawn ανακαλύφθηκε “κατά λάθος”, ανέφερε η ανακοίνωση.Μόνο τέσσερις πέτρες ήταν ορατές στο χώρο, οι οποίες είχαν βρεθεί το 2010, σε έρευνα που είχε γίνει στο σημείο και θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος ενός πέτρινου κύκλου, αλλά οι αρχικές γεωφυσικές μελέτες δεν ήταν πειστικές και η ομάδα αποφάσισε να εστιάσει τις έρευνές της αλλού.

Τί έδειξαν οι ανασκαφές του 2017-2018

Μια δοκιμαστική ανασκαφή στο σημείο το 2017 βρήκε δύο κενές πέτρινες τρύπες, αλλά οι έρευνες ραντάρ εδάφους ήταν ανεπιτυχείς, αφήνοντας την ομάδα χωρίς άλλη επιλογή από το να σκάψει.
Οι ανασκαφές το 2018 αποκάλυψαν κενές πέτρινες τρύπες, επιβεβαιώνοντας ότι οι τέσσερις πέτρες που απομένουν ήταν μέρος ενός πρώην κύκλου.
Η χρονολόγηση του άνθρακα και των ιζημάτων στις τρύπες βρήκε ότι ο πέτρινος κύκλος Waun Mawn ανεγέρθηκε γύρω στο 3400 π.Χ., ανέφερε η μελέτη.

Το ερευνητικό έργο “Stones of Stonehenge”  καθοδηγείται από τον Mike Parker Pearson, καθηγητή στο University College London., ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε  ότι οι πέτρες μπορεί να έχουν μετακινηθεί καθώς οι άνθρωποι μετανάστευσαν από αυτό το τμήμα της Ουαλίας.
“Η εικασία μου είναι ότι το Waun Mawn δεν ήταν ο μόνος πέτρινος κύκλος που συνέβαλε στο Stonehenge”, δήλωσε ο Parker Pearson.
“Ίσως υπάρχουν περισσότερα στο Πρεσέλι που περιμένουν να βρεθούν. Ποιος ξέρει;”

Πηγή:cnn.com

Exit mobile version