Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Ο αγώνας για φυλετική δικαιοσύνη και ισότητα συνεχίζεται»

Διεθνή | «Είναι χρέος όλων μας να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να ενωθούμε απέναντι στον ρατσισμό που εμφανίζει το φρικτό πρόσωπό του ξανά στον κόσμο μας». Την επισήμανση αυτή κάνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στις 15 Ιανουαρίου, που αποτελεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ημέρα ομοσπονδιακής αργίας και κυρίως επίσημη ημέρα προσφοράς προς τις κοινότητες στον διαρκή αγώνα της ισονομίας και της ισοπολιτείας όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως διακρίσεων.

Όπως σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «ο Δόκτωρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα για τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, θα ήταν αυτόν το χρόνο 94 ετών, εάν ζούσε».

Όπως τονίζει καταληκτικά, «ο αγώνας για φυλετική δικαιοσύνη και ισότητα συνεχίζεται μέχρι την όμορφη εκείνη ημέρα που όλοι θα συνειδητοποιήσουμε ότι ‘’είμαστε όλοι ένα εν Χριστώ”».

Το 1968, και ενώ σχεδίαζε ακόμα μια πορεία προς την Ουάσινγκτον, την «Πορεία των Φτωχών», δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου στο Μέμφις (Τενεσί). Ο Κινγκ έλαβε μετά θάνατον πολλές διακρίσεις όπως το Προεδρικό Μετάλλιο για την Ελευθερία και το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Το 1986, η 15η Ιανουαρίου (η ημέρα της γέννησής του) ανακηρύχθηκε επίσημη εορτή στις ΗΠΑ.


Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023 | Πηγή: ΑΠΕ