{ Βιβλία }

«Άρης, Μια ιστορία ψυχοθεραπείας» Διογένης Κοπανάκης

Στην ψυχή ενός εύθραυστου ήρωα

 

Κατηγορίες: Παρουσιάσεις βιβλίων

«Άρης, Μια ιστορία ψυχοθεραπείας» Διογένης Κοπανάκης

«Άρης, Μια ιστορία ψυχοθεραπείας» Μυθιστόρημα, Συγγραφέας Διογένης Κοπανάκης, Εκδόσεις Βακχικόν

Το μυθιστόρημα «Άρης, μια ιστορία ψυχοθεραπείας» του ψυχίατρου ψυχοθεραπευτή Διογένη Κοπανάκη, είναι το ψυχογράφημα ενός πολύ ιδιαίτερου ανθρώπου του Άρη και ταυτόχρονα η παρακολούθηση μιας μαγικής ψυχικής διαδικασίας, της ψυχοθεραπείας του. Η προσωπικότητα του Άρη κυρίαρχη σε όλη την ιστορία, και η περιγραφή του θρυμματισμένου συναισθηματικού του κόσμου το θέμα του βιβλίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτό είναι η αφορμή. Η ιστορία του Άρη είναι πολλά παραπάνω. Είναι ένα μάθημα ζωής. Είναι μια κραυγή απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό και διάκριση. Το βιβλίο πραγματεύεται θέματα όπως η ομοφοβία, το μπούλινγκ, η σεξουαλική κακοποίηση. Πράγματα που έχουν ειπωθεί ξανά. Απαραίτητο όμως να λέγονται μέχρι να πάψουν να αποτελούν υλικό για βιβλία ή ακόμη χειρότερα θέματα ενός δελτίου ειδήσεων.
 
Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται. Ένας έφηβος, ο Άρης βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση. Φοβάται.
 
Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε όμως θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά».
 
Ο Άρης παιδί, ο Άρης έφηβος, ο Άρης τώρα, περίοδοι της ζωής του, πτυχές της ψυχοσύνθεσης του που αποκαλύπτονται σαγηνευτικά μέσα στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή του. Ο αναγνώστης μπαίνει κυριολεκτικά στα άδυτα ενός ψυχιατρικού γραφείου και παρακολουθεί τον Άρη στις πιο κρίσιμες μάχες του, στην αναμέτρηση με τη μοναξιά, στη συμφιλίωση με τον εαυτό του. Στο βιβλίο τα κεφάλαια εναλλάσσονται ανάμεσα στις ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες του Άρη με ζωντανούς τους διαλόγους μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, και στην υπόλοιπη καθημερινότητα του Άρη και την εξέλιξη της ιστορίας του. Αναδρομές στο παρελθόν ζωντανεύουν τις άλλες φάσεις της εξέλιξης του, την παιδική και την εφηβική ηλικία και δίνουν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. Χωρίς βαριά ιατρική πληροφορία και ψυχιατρικούς εντυπωσιασμούς. Με γλώσσα απλή και καθημερινή. Ζωντανά, ρεαλιστικά, σαν ταινία, άλλοτε κωμωδία του Αλμοδοβάρ και άλλοτε δράμα. Με τρυφερότητα και φροντίδα, με σεβασμό και προσοχή από την μεριά του συγγραφέα που λόγω της ψυχιατρικής του ιδιότητας ψυχογραφεί ενδελεχώς την προσωπικότητα του Άρη και ανασύρει από την ερμητικά κλειστή ψυχή του όλα τα στοιχεία εκείνα που τον έκαναν να είναι ένας τραγικός ήρωας βυθισμένος σ? ένα ψυχικό τέλμα και εγκλωβισμένος σε ένα συνεχές αδιέξοδο.

Ποιος είναι όμως ο Άρης που έχει αρχίσει να γίνεται γνωστός στο αναγνωστικό κοινό με το μικρό του; Έτσι απλά, σαν ένας φίλος. Σαν ένας φίλος που όμως μέχρι τώρα δεν ήταν ορατός ή κι αν τον βλέπαμε το κάναμε με εκείνη την υποκριτικά γλυκερή συμπάθεια. Ο Άρης είναι ένας ιδιαίτερος ήρωας. Ζει, κινείται, αναπνέει ανάμεσα μας, αλλά κανείς δεν τον γνωρίζει πραγματικά. Κανείς δεν ξέρει την κρυμμένη του αλήθεια και το τραγικό της ανύπαρκτης ύπαρξης του και της πληγωμένης του ψυχής. Η ομορφιά, η γοητεία και η χαρισματική του προσωπικότητα κρύβουν επιμελώς το συναισθηματικό και ψυχολογικό τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί. Ζωντανός νεκρός ο χαρισματικός Άρης σε μια κοινωνία αδιάφορη για το διαφορετικό. Και όχι μόνο αδιάφορη αλλά και απορριπτική και κακοποιητική.
 
Ο Άρης θεωρείται διαφορετικός. Όχι γιατί είναι όμορφος, ικανός, ταλαντούχος, εργατικός. Όχι. Αυτά είναι στοιχεία διαφορετικότητας που κανένας δεν τολμάει να τα χτυπήσει. Τα ζηλεύουν αλλά δεν τα αγγίζουν. Αλλού χτυπάνε. Στη σεξουαλική διαφορετικότητα. Εκεί στοχεύουν και εκεί τον πονάνε. Μπούλινγκ στην παιδική ηλικία, σεξουαλική κακοποίηση στην εφηβεία, ρατσισμός αργότερα. Γιατί ο Άρης είναι gay και άρα «διαφορετικός». Διαφορετικός από τις νόρμες και τα στερεότυπα της κοινωνίας. Διαφορετικός απ? αυτό που οι πολλοί ορίζουν «κανονικό».

Και έτσι ο Άρης φοβάται. Και κρύβεται. Κι απομονώνεται. Υψώνει τείχη, σκάβει τάφρους, να μην μπορεί κανείς να πλησιάσει. Να μην μπορεί κανείς να δει. Θα βλέπουν μόνο ότι θέλει αυτός να δουν. Μια μάσκα, έναν ρόλο. Τον τέλειο Άρη. Αυτόν κανείς δεν μπορεί να τον πειράξει. Αποκτά μόρφωση, πανεπιστημιακούς τίτλους, κοινωνικό περίγυρο, μια καλή δουλειά. Όλα όσα ορίζει η κοινωνική συμβατικότητα. Δεν τον καλύπτουν όμως. Τσιρότα στις πληγές του, τα τραύματα όμως ανοιχτά. Κατηγορεί τον εαυτό του. Για όλα. Για το παρελθόν, το μπούλινγκ, τον βιασμό. Το κλασσικό λάθος του θύματος. Εγώ φταίω. Εγώ το θέλησα. Εγώ δεν το σταμάτησα. Αν δεν ήμουν gay τίποτε δεν θα ?χε συμβεί. Κουβάρι όλα στο μυαλό του. Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον. Οι αναμνήσεις, τα τραύματα, η αφύπνιση, η  συνειδητοποίηση, η αποδοχή, η αλλαγή, ο επαναπροσδιορισμός, η συμφιλίωση με τον εαυτό του.
 
Τον λένε Άρη. Θα μπορούσε να τον λένε Γιώργο, Μαρία, Τζόναθαν, Ομάρ, Ταμάρα.
Τον λένε Άρη και είναι λευκός άντρας gay. Θα μπορούσε να είναι γυναίκα, λεσβία, trans, μαύρος, πρόσφυγας, χριστιανός, μουσουλμάνος ή εβραίος, κοντός ή χοντρός, όμορφος ή άσχημος. Τον λένε Άρη, και αυτή είναι η ιστορία του.

«Άρης, Μια ιστορία ψυχοθεραπείας»
Μυθιστόρημα
Διογένης Κοπανάκης
Εκδόσεις Βακχικόν
Α? Έκδοση: Ιούνιος 2020
Β? Έκδοση: Αύγουστος 2020
 
Διογένης Κοπανάκης:
Με καταγωγή από Μακεδονία και Κρήτη, ο Διογένης Κοπανάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε τη γνωστή Οδύσσεια των γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία, με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευση του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και στη Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής.

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ